Vysoký úřad OSN pro uprchlíky vyjadřuje zděšení nad neschopností a nečinností EU

24. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

UNHCR vítá rozhodnutí EU poskytnout další finanční zdroje i rozhodnutí ratifikovat plán na zavedení povinných uprchlických kvót, avšak zdůrazňuje, že je zapotřebí udělat daleko více:

"Vysoký úřad OSN pro uprchlíky je zklamán, že kromě relokace uprchlíků nebyla navržena žádná další opatření na vytvoření legálních způsobů, jimiž by se uprchlíci mohli dostávat do bezpečí v Evropě. UNHCR důrazně naléhá, aby Evropský unie rychle a podstatnou měrou vytvořila nové právní možnosti pro uprchlíky, aby vstoupili do Evropské unie, včetně posílené integrace uprchlíků do přijímaných zemí a otevření hranic z humanitárních důvod, dále včetně sjednocování rodin, soukromého sponzorování uprchlíků a humanitárních a studentských víz.

Mezinárodní společenství jako celek musí přijmout onen druh mimořádné reakce, jaký se používá v jiných humanitárních krizích. Bez takových možností nebudou mít uprchlíci žádné alternativy a boj proti mezinárodním pašerákům nemůže být efektivní...

Chce-li Evropská unie posílit ochranu svých externích hranic, UNHCR trvá na tom, že správa hranic musí být v souladu s národním, evropským i mezinárodním právem a musí zaručovat právo žádat o azyl."

António Guterres, vysoký komisař OSN pro uprchlíky, dodal:

"Je zapotřebí udělat daleko víc. Plán na rozmisťování uprchlíků po Evropě může fungovat jen potud, pokud na vstupních bodech do Evropy vznikne robustní infrastruktura na příjem, pomoc, registraci a hodnocení lidí. Tato infrastruktura musí mít kapacitu zvládnout nynější průměr 5000 příchozích denně. Tato infrastruktura musí také nabídnout osobám, které mají právo na mezinárodní ochranu, důvěryhodnou alternativu k nynějším chaotickým cestám od jedné hranice ke druhé, kde jsou uprchlíci na pospas kriminálním pašerákům."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6331

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2015