Merkelová požaduje další důrazné kroky k řešení uprchlícké krize

24. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

- Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić zdůrazňuje, že Chorvatsko zvládá uprchlickou krizi, protože z tábora v Opatovaci více lidí odjíždí, než tam přijíždí. Přes noc přišlo asi 4000 osob, ale počty lidí čekajících na registraci se rychle snižují. Ostojić pochválil chorvtské charitativní organizace a církevní skupiny, že pomáhají uprchlíkům. "Občané jsou naši největší spojenci", dodal. Od doby, kdy Maďarsko uzavřelo svou hranici se Srbskem, přišlo do Chorvatska asi 50 000 uprchlíků.

- Německá kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že plán na rozdělení 120 000 uprchlíků je jen začátek a že je nutno udělat daleko víc. Zdůraznila v parlamentě: "Jsem hluboce přesvědčena, že nestačí pouze selektivní relokace tohoto druhu, ale musí vzniknout daleko trvalejší proces férového rozdělování uprchlíků mezi členské státy. Učinili jsme první krok, ale jsme ještě daleko od toho, kde bychom mělio být." Merkelová také kritizovala Maďarsko poukazem na to, že "minimální standarty ubytování a péče pro uprchlíky nejsou vždycky na hranicích EU dodržovány". Ve výrocích, které směřovala do východní Evropy, Merkelová zdůraznila, že potenciální prospěch z přílivu uprchlíků je daleko větší než jakékoliv možné nebezpečí. "Výhody jsou daleko větší než rizika, musíme je prostě jen uznat a využít jich."

- Ve čvrtek ráno byl usmrcen v Calais u Eurotunelu mladý muž, který se pokoušel dostat do Británie. Přejel ho nákladní vlak.

- Chorvatsko zakázalo srbským občanům vstup do země poté, co Srbsko zakázalo přístup do své země kamionům z Chorvatska. Bělehrad se tím mstí Chorvatsku za to, že zavedlo pohraniční opatření a naléhalo, aby Srbsko neposílalo imigranty jen do Chorvatska, ale také do Maďarska a do Rumunska. "Je mi to líto. Plánovali jsme hranici dnes otevřít, avšak nyní na tohle musíme reagovat," řekl chorvatský premiér Zoran Milanović. "Nedojde k žádné válce ani násilí, všechno bude v klidu, ale tohle není od Srbska normální chování," řekl Milanović v televizi z Bruselu, kde se účastnil summitu šéfů EU.

- Maďarsko vyjadřuje frustraci, že EU nechce vojensky hájit své externí hranice. Stěžoval si na to ve čtvrtek ráno v rozhlase BBC mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács.

- Viceprezident Evropské komise Frans Timmermans varoval, že neschopnost zvládnout imigrační krizi povede k vzrůstu ultrapravicového extremismu.

- Do Maďarska ve středu přišel rekordní počet 10 046 uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6262

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2015