Katalánští separatisté zřejmě vyhráli volby

27. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Z průzkumů u východů z volebních místností vyplývá, že separatisté zřejmě získají kontrolu regionální vlády v Katalánsku. Znamenalo by to, že by Madrid musel jednat s otevřeně separatistickou regionální vládou. Ve volbách, které zaznamenaly rekordní účast voličů zřejmě získá nacionalistická koalice Junts per Sí (Společně za Ano) 63 až 66 křesel, což je těsně pod absolutní většinou 68 křesel v parlamentu, který má 135 křesel. Ultralevicová separatistická strana Kandidatura za lidovou jednotu (CUP) zřejmě získá dalších 11 - 13 křesel. Obě strany podle průzkumů u východů z volebních místností získaly 49,8 procent hlasů.

Pokusy Katalánců uspořádat referendum o nezávislosti zablokovala ústřední vláda v Madridu, a tak Artur Mas, šéf katalánské regionální vlády, proměnil tyto volby v plebiscit o nezávislosti. Mas přislíbil, že jestliže separatisté tyto volby vyhrají, postaví se do čela prozatímní vlády, která zahájí proces vytváření nezávislého katalánského státu.

Pravicový premiér Španělska Mariano Rajoy charakterizoval toto úsilí jako "nesmysl" a přislíbil použít plnou sílu španělského soudnictví, aby je zablokovalo. Španělská ústava nedovoluje regionům, aby jednostranně vyhlásily nezávislost.

Pokud by Katalánsko nezískalo nezávislost, separatisté hrozí, že nebudou splácet svůj podíl španělského státního dluhu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6519

Diskuse

Obsah vydání | 30. 9. 2015