Merkelová varuje, že evropští politikové musejí v uprchlické krizi jednat společně

21. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Zatímco se Maďarsko, Chorvatsko a Slovinsko vzdalo pokusů bránit tisícům uprchlíků přecházet přes jejich území směrem k Rakousku, německá kancléřka Angela Merkelová apelovala na evropské politiky, aby přijali společnou odpovědnost.

"Německo je ochotné pomoci. Ale toto není úkol jen pro Německo, ale pro celou Evropu," řekla Merkelová shromáždění odborářů. "Evropa musí jednat společně a přijmout svou odpovědnost. Německo tento úkol nemůže vyřešit samo."

Merkelová také poukázala, že Německo nemůže poskytovat útočiště lidem, kteří se tam stěhují z ekonomických důvodů. "Jsme velká země. Jsme silná země, ale předstírat, že my sami dokážeme vyřešit veškeré sociální problémy světa by nebylo realistické," zdůraznila.

"Pokud členské země EU nevyřeší tuto krizi, Evropská unie se rozpadne," varoval vysoký činitel EU. Evropská unie podle něho poskytne zemím sousedícím se Sýrii miliardy euro, aby uprchlíci neodcházeli do Evropy. Má také posílit ostrahu externím hranic EU, což se však vzhledem k členitosti řeckých ostrovů zdá zcela nerealistické.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6066

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2015