Srbsko vyhlásilo ultimátum Chorvatsku: Hranice musíte otevřít do 14 hodin

22. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

- Chorvatsko zablokovalo hranici se Srbskem

- Srbský premiér Aleksandar Vučić požadoval akci EU proti Chorvatsku, pokud Chorvatsko neotevře do 14 hodin hranice. Konstatoval: "Očekáváme, že EU bude do 14 hodin reagovat, a Srbsko pak bude reagovat klidně, bez porušování předpisů, ale ukáže, že Chorvatsko nemůže zneužívat Srbska a ponižovat ho a ničit srbské hospodářství bez následků." Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić obvinil Srbsko, že posílá uprchlíky do Chorvatska namísto do Maďarska organizovaným způsobem. a dodal, že Chorvatsko je připraveno zcela uzavřít pohraniční přechod Bajakovo-Batrovci.

- Organizace OSN pro uprchlíky varuje, že plán EU na rozmístění 120 000 uprchlíků už není dostatečný. Představuje totiž jen 20 dní průměrného příchodu uprchlíků. UNHCR požadovalo rozmístění 200 000 uprchlíků v EU a očekává, že návrh EU bude v budoucnosti rozšířen.

- Maďarsko vyslalo na hranici vojenská vozidla

- Mezi chorvatskou policií a žadateli o azyl došlo v úterý dopoledne k potyčkám u vesnice Opatovać, kde Chorvatsko postavilo nové přijímací středisko pro 4000 lidí. Problémy začaly, když k branám tábora přišlo více lidí, než úřady dokázaly zvládnout.

- Labouristický euro MP Claude Moraes, předseda parlamentního výboru, který prosadil uprchlické parlamenty v Evropském parlamentu minulý týden, uvedl v úterý ráno v rozhlase BBC, že povinné kvóty by měly být prosazeny většinovým hlasováním. Dodal, že země, které nechtějí přijmout povinné uprchlické kvóty, musejí být pokutovány. Dnešní jednání ministrů vnitra EU "by mělo vydat signál k ukončení paralýzy". Dodal, že je "šokující", že ministř EU se dosud v této věci nedohodli. Varoval, že plán rozdělit si mezi sebou 120 000 uprchlíků je už zastaralý, protože do Evropy přijíždí daleko větší počty migrantů. "Musíme zahájit relokační proces, protože, pokud nedostanete lidi z těch oblastí, jako je maďarsko-srbská hranice, z Chorvatska, jedinou reakcí je panika a pak vznikají samozřejmě humanitární problémy."

- Česká republika se opět dostala do mezinárodních zpráv vedle Maďarska, když Chovanec napsal do Bruselu, že povinné kvóty jsou "ilegální" a že vezme věc k Evropskému soudu.

- Generální tajemník OSN Pan Ki Moon vyjádřil silné znepokojení nad stále častější kriminalizací a vězněním uprchlíků a žadatelů o azyl. Pan Ki Moon apeloval na všechny evropské politiky, aby projevili státnickou rozhodnost a slitování.

- Maďarský premiér Viktor Orbán hájil svůj vzdorný postoj. Tvrdil, že hranice Evropy jsou ohroženy imigrací. "Maďarsko je ohroženo a s tím i celá Evropa."

- Více než 100 britských rabínů požaduje, aby britský premiér David Cameron přijal v následujícím půl roce nejméně 10 000 uprchlíků. Připomněli Cameronovi osobnosti, které za druhé světové války vítali židy prchající před nacisty.

- Rakouská policie uvedla, že v pondělí přišlo do pohraničního města Nickelsdorfu téměř 10 000 migrantů. Byli přesunuti do ubytoven.

- Německý vicekancléř Sigmar Gabriel navštívil uprchlíky v jordánském táboře Zaatari:

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6498

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2015