Londýnská škola vyslýchala čtrnáctiletého žáka o Isis poté, co se v hodině francouzštiny účastnil diskuse o ekologii

23. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Rodiče čtrnáctiletého žáka v jedné škole v severním Londýně podali na školu žalobu poté, co jejich syn byl podroben výslechu po francouzské diskusi o ekologickém aktivismu.

Podle deníku Guardian incident ukazuje, jak školy a učitelé podléhají tlaku britské vlády, která je nutí k "bdělosti a ostražitosti" vůči žákům, kteří by údajně mohli propadnout propagandě Islámského státu.

Ze soudních dokumentů vyplývá, že žák se účastnil ve škole hodiny francouzské konverzace, kde se diskutovalo o životním prostředí. Učitel a žáci hovořili o těch, kteří používají násilí k ochraně životního prostředí.

Zmíněný teenager se zmínil o tom, že někteří lidé používají pro tyto aktivisty výraz "ekoterorista". O několik dní později byl pozván na výslech. Dva neznámí muži ho vyslýchali, zda má vazby na Islámský stát. Důvodem bylo, že v diskusi použil slovo "ekoterorista".

Rodiče požadovali o soudní rozhodnutí, argumentují, že jejich syn se v důsledku toho, že je muslim, stal terčem diskriminace. Žák svědčil o tom, že se mu dostalo velké podpory od spolužáků, zejména od bělochů, kteří to vnímají jako záměrnou nespravedlnost vůči němu, že je muslim. Nakonec žádná akce proti škole nebyla podniknuta. Mladík patří k jejím nejlepším žákům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5961

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2015