Mimořádný zástupce OSN pro uprchlíky

OSN: Uprchlíci mají legální právo na to mít svou žádost o azyl posouzenu

23. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Moderátorka: Peter Sutherland je mimořádný zástupce OSN pro uprchlíky. Je bývalým ředitelem firem BP a Goldman Sachs a byl evropským komisařem. A vy jste právě navštívil Calais?

Peter Sutherland: Ano, byl jsem včera v Calais. Strávil jsem v podstatě den v tom táboře. Jediné, co mohu říct, je to, že je to tam strašlivé. Nehygienické a nezdravé. A samo o sobě je to obžalobou, stejně jako některé další tábory jinde, obžalobou našeho celého evropského systému. Nechápu, jak je možné, že ty relativně malé počty lidí, kteří tam jsou, jsou jich možná 4000, není možné přijmout.

Moderátorka: To je ten argument, že když přijmete tyto lidi, přijde jich ještě víc.

Peter Sutherland: Ten argument jsem slyšel a dělá se mi z něho špatně, upřímně řečeno. Skutečností je, že lidé trpí, a trpí velmi vážně, a je naprosto nevhodné argumentovat, že nemůžeme pomoci trpícím, protože jiní, kteří také trpí, by mohli taky začít hledat obdobnou pomoc.

Moderátorka. Slyšeli jsme názor z České republiky, že povinné kvóty nemají cenu, protože do ČR stejně nikdo nechce, lidi chtějí někam jinam, do Německa nebo do Británie.

Peter Sutherland: To je argument, který musí být prokázán událostmi. Nepřijímám, že to je správný přístup. Můj osobní názor je, že povinné kvóty jsou dobrý nápad. (...) Všechny státy by měly přijmout uprchlíky, je to otázka řešení strašlivé krize. Všichni by se na jejím řešení v duchu solidarity a lidského zájmu měli podílet.

Moderátorka: Ten český politik nám řekl, že příchozí zdaleka nejsou jen uprchlíci ze Sýrie, Iráku či Afghánistánu, ale jsou to ekonomičtí migranti.

Peter Sutherland: To je samozřejmě pravda a ten rozdíl je reálný. Máme absolutní povinnost vůči uprchlíkům poskytnout jim azyl, protože prchají před pronásledováním a musí se s nimi zacházet jinak. Všichni akceptují, že to je pravda. Z mé včerejší zkušenosti z Calais vyplývá, že drtivá většina tamějších lidí, s nimiž jsem mluvil, byli uprchlíci. Ale tam ani nebyl vytvořen systém, kdy by britská a francouzská vláda společně zkoumaly, zda to jsou uprchlíci. Bude-li rozhodnuto, že to jsou uprchlíci, všichni máme povinnost jim poskytnout azyl. Proč se to neděje? Jestliže je v Calais 4000 lidí, jak je možné, že Německo letos přijímá 800 000 lidí a přislíbilo, že přijme v následujících pěti letech každoročně půl milionu lidí? Švédsko přijalo 36 000. Přece můžeme Calais vyřešit!

Moderátorka: Takže podle vašeho názoru by Británie měla ty 4000 uprchlíků v Calais přijmout.

Peter Sutherland: Myslím si, že by se měla odpovědnost rozdělit mezi Británii a Francii. Ti lidé mají přece právo, aby byly jejich případy zkoumány a aby bylo o nich rozhodnuto. A pak se s nimi musí naložit vhodným způsobem, férově a lidsky.

Audio (od minuty 28) ZDE

0
Vytisknout
7936

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2015