Měla by Británie bombardovat Sýrii?

22. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Británie jako permanentní člen Rady bezpečnosti OSN má nejen právo, ale i povinnost dbát na dodržování mezinárodního práva, silou, pokud je to nutné. Měli bychom však vznášet otázky, píše Paul Mason.

Prvním úkolem je porozumět tomu, co se děje. V Sýrii se demokratické povstání stalo občanskou válkou, přisvojili si ji islamisté, na válku se pak vykašlal Západ a posléze se stala nástrojem vyjednávání ve větším konfliktu s Putinovým Ruskem. Ano, Spojené státy se před rokem 2007 pokoušely Sýrii destabilizovat, jak dokazují depeše zveřejněné serverem Wikileaks, avšak vůči syrskému jaru r. 2011 projevovaly stejně málo nadšení jako vůči celému Arabskému jaru.

Syrské povstání selhalo, protože Putin znovu vyzbrojil armádu, která byla na pokraji kolapsu a protože Hezbollah, vojenská organizace, kterou provozuje Írán v Libanonu, zasáhla v klíčové bitvě, v níž byla poražena umírněná opozice. A protože - v klíčové okamžiky - Katar a Saúdská Arábie odepřely vojenskou podporu sekularistickým opozičním silám ve snaze podpořit své vlastní náhražkové síly. I když proti Asadovi bojuje Američany podporovaná Svobodná syrská armáda, hlavní vojenské úspěchy zaznamenává tzv. Dobyvatelská armáda, kterou podporují Turecko, Saúdská Arábie a Katar. V červenci tato armáda zaútočila na Američany vycvičené vzbouřence.

Takže je to občanská válka, v níž proti sobě bojují čtyři strany. V takové válce vyvolá jakákoliv akce zvnějšku reakci a změnu v rovnováze sil. Ti, kteří navrhují, aby Británie začala bombardovat Isis, musejí odpovědět na tuto otázku: Jak to pomůže ukončit konflikt v Sýrii? Pokud Isis zmizí z povrchu světa, kdo si myslí britská vláda, že převezme její roli? Tři čtvrtiny smrtí civilistů má na svědomí Asad, ne Isis. Takže má být útok proti Isis být použit jako vyjednávací nástroj s Asadem? Anebo jako nepřímá hrozba Asadovi?

Další otázkou je, jaký je žádoucí výsledek. Všichni se shodují v tom, že bude muset dojít k diplomatickému vyjednávání, jehož součástí bude i Rusko a západní země, které poslaly jednotky. Může dojít k rozdělení Sýrie a vytvoření faktických zón různé kontroly. A Isis musí být zničena.

USA si zvykly na to používat Saúdskou Arábii, Katar a Turecko jako náhradní síly zastávající americké zájmy v regionu, Rusko tímtéž způsobem používá Írán a Hezbollah. Avšak americká jaderná dohoda s Íránem rozhněvala tyto regionální síly a posílila jejich rozhodnutí vytvořit si pro syrskou opozici vlastní strategii.

Syrská válka je tak špinavá, jako byly nejšpinavější okamžiky války v Iráku. Stále šílenější režim v Turecku už použil výmluvy, že bojuje proti Isis, k bombardování kurdských postavení v Iráku a nyní vede válku proti kurdské PKK v samotném Turecku. Saúdská Arábie a Kuvajt všude podporují sektářství. Jaké sliby učiní Západ syrským Kurdům, co se týče poválečného narovnání?

Isis ovládá polovinu Iráku, protože vláda, kterou tam instaloval Západ, selhala. Isis ovládá velkou část Sýrie, protože se ten stát rozpadl a Západ nechtěl v roce 2013 bojovat proti Asadovi. V Iráku i v Sýrii Isis využila selhání západní strategie. Logika tedy velí, že to, co porazí Isis, nejsou primárně bomby, ale efektivní regionální strategie. O tu by měla Británie usilovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7605

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2015