Očekává se od nás, že projevíme své sdílené lidství

21. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Elhadj As Sy: Mezinárodní federace Červeného kříže: Jsou to hrdí otcové a matky, kteří se starají o své rodiny. Jsou mezi nimi lékaři, inženýři a učitelé. Oni se umějí o sebe postarat. Tady jsou, v důsledku všech těch okolností, které známe, a všech těch faktorů, které je vyhánějí z jejich domovů. Které v této situaci nemají jiné řešení. A je naší povinností jako jednotlivců i jako humanitárních organizací i jako prostí občané tohoto světa učinit, co se od nás očekává. Projevit svou sdílenou lidskost.



Moderátor: Jak se v úterý mají setkat k jednání znovu evropští ministři vnitra, úsilí evropského kontinentu vytvořit koherentní reakci na uprchlickou a imigrační krizi je v naprostém chaosu. V pondělí schválil maďarský parlament pravomoc pro armádu používat proti uprchlíkům neletální síly! Chorvatská vláda kritizovala Řecko, že vůbec dovolilo tolika imigrantům vstoupit do Evropy. Celá řada zemí stále důrazně odmítá zavedení kvót. Náš reportér Jonathan Miller byl dnes na chorvatsko-maďarské hranici.

Jonathan Miller: Tady jsme, přímo na chorvatsko-maďarské hranici. Tady probíhá ten velký uprchlický běžící pás. Více než 25 000 lidí prošlo nyní tímto a dalšími podobnými přechody jen za posledních několik dní. A tisíce dalších následují za nimi.

Právě tady staví maďarská armáda svůj žiletkový plot. Jako ten na své srbské hranici. Chtějí zajistit, aby měli naprostou kontrolu nad tranzitem lidí do Maďarska. Uprchlíci jsou prováženi Maďarskem až na rakouskou hranici.

V pondělí odpoledne jsem navštívil zbrusu nové uprchlické středisko, které postavila chorvatská armáda na srbské hranici. Středisko dělá dojem: za pouhých 24 hodin tu byly postaveny vojenské stany. Kapacita je asi 4000 lidí a 3000 lidí už tady je. Jsou zaregistrováni, dostávají potraviny, prohlížejí je lékaři, mají možnost se osprchovat a přespat pod střechou.

Přítomno je Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky a to mi sdělilo, že 97 procent těchto lidí přichází z 10 válkou nejohroženějších států světa. Vědí přesně, kam chtějí jít, a vědí přesně, jak se tam dostat.

Ralf Gruener, mimořádný koordinátor UNHCR: Mnoho z nich dostalo prostřednictvím různých médií, sociálních sítí, velmi přesné informace. Takže oni přesně vědí, kam mají jít. Když překročili tady hranici, i když tady to centrum ještě nebylo, uprchlíci věděli, že tady musejí čekat na vlak, jak dlouho budou muset čekat. Já jsem dosud nikdy neviděl uprchlíky tak dobře informované.

Reportér: Šéf Mezinárodní federace Červeného kříže pochválil Chorvatsko, že po chaosu několika posledních dní vytvořili pořádek. Dodal, že nyní je povinností politiků v Evropské unii, aby nalezli řešení tohoto problému:

Elhadj As Sy: Mezinárodní federace Červeného kříže: Jsou to hrdí otcové a matky, kteří se starají o své rodiny. Jsou mezi nimi lékaři, inženýři a učitelé. Oni se umějí o sebe postarat. Tady jsou, v důsledku všech těch okolností, které známe, a všech těch faktorů, které je vyhánějí z jejich domovů. Které v této situaci nemají jiné řešení. A je naší povinností jako jednotlivců i jako humanitárních organizací i jako prostí občané tohoto světa učinit, co se od nás očekává. Projevit své sdílené lidství.

Reportér: Zítra budou lidé z toho tranzitního tábora tam, kde jsem nyní já: Budou tady čekat na autobusy přes Maďarsko do Rakouska. A zítra večer budou před branami Vídně. Organizace OSN pro uprchlíky konstatuje, že proud uprchlíků nepolevuje. Do Chorvatska přichází stále více lidí

0
Vytisknout
7005

Diskuse

Obsah vydání | 24. 9. 2015