Srbsko předložilo Chorvatsku ultimátum kvůli uprchlíkům. Do dnešní půlnoci

23. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Veškerá doprava mezi Srbskem a Chorvatskem byla včera zastavena a vztahy obou zemí se zhoršují kvůli proudu uprchlíků. Zbloudilí řidiči zablokovali poslední funkční hraniční přechod.

Chorvatsko kvůli přílivu uprchlíků v pondělí zakázalo veškerou přepravu ze Srbska. Více než 30 000 migrantů, mnozí ze Sýrie, se po uzavření maďarské hranice vydalo ze Srbska do Chorvatska. Bělehrad je převáží autobusy do blízkosti hranice. Chorvatsko tvrdí, že tyto počty nezvládne, a lidé by měli podle něj být směrováni také do Maďarska a Rumunska.

>

Srbsko předložilo Chorvatsku ultimátum, aby do středeční půlnoci zrušilo dopravní blokádu. V opačném případě má čelit "politické, právní a ekonomické" odvetě.

>

Srbský premiér Aleksandar Vućić prohlásil, že telefonicky hovořil se svým chorvatským protějškem Zoranem Milanovićem, a že budou pokračovat v rozhovorech. Nicméně pokud by do dnešní půlnoci nebylo dosaženo dohody, Srbsko plánuje balík odvetných opatření.

>

Chorvatská vláda oznámila, že povolí průjezd nákladních automobilů se zbožím s omezenou trvanlivostí. Zároveň premiér prohlásil, že Srbsko blafuje, protože se neodváží uplatnit sankce vůči EU, jíž je Chorvatsko členem.

>

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5154

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2015