Vyvolá agresivní Rusko vstup Švédska do NATO?

18. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Agresívní jednání Ruska vůči Ukrajině a Pobaltí vyvolalo ve Švédsku debatu o členství v NATO. I když je nepravděpodobné, že by Švédové v blízké budoucnosti vstoupili do aliance, zjevně teď přehodnocují minulá rozhodnutí.

V tradičně neutrálním Švédsku se mění vztah vůči možnému členství v NATO. Změnu vyvolaly ruské aktivity na Ukrajině a ve Skandinávii. Nedávný průzkum společnosti Sifo ukázal, že 41 % Švédů je příznivci vstupu do NATO a 39 % je proti. Před čtyřmi lety jen 23 % dotázaných bylo pro vstup do aliance, zatímco 50 % nesouhlasilo. Veřejnost změnila názor na alianci a projevilo se to také politicky. Dvě konzervativní strany, křesťanští demokraté a Strana středu, teď upřednostňují členství v NATO, i když v minulosti byly proti němu.

Navzdory tomu je však nepravděpodobné, že by země v příští dekádě požádala o vstup do západní aliance. Obě strany v koaliční vládě, sociální demokraté a zelení, dál oponují členství v alianci. A i když se názory veřejnosti mění, rozhodující většina stále chybí. A konečně vstup by byl takřka nemožný bez sousedního Finska, kde probíhá podobná debata. A i kdyby se situace ve Švédsku vyvíjela pro NATO příznivě, rozhodnout o změně by muselo referendum.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6814

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015