Maďarsko odmítá žádosti uprchlíků o azyl během několika minut

17. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Lidé musejí klepat na dvířka v plotě, chtějí-li zažádat o azyl. Žadatelé poukazují na to, že maďarské úřady jejich žádosti řádně nezpracovávají.

Syřan, jehož žádost o azyl byla odmítnuta během několika minut, si stěžuje, že maďarští úředníci vůbec nezkoumali, z jaké situace pochází ani nehodnotili míru rizika, jíž byl vystaven. Vyvolává to otázky ohledně toho, zda Maďarsko vůbec plní své mezinárodní závazky ochraňovat uprchlíky prchající ze syrské občanské války.

Zahir Habal, devětadvacetiletý syrský elektrikář, byl jedním z prvních uprchlíků, kteří se pokusili obrátit se o pomoc k azylovému systému v Maďarsku po uzavření jižní hranice Maďarska a zahájení trestního stíhání proti komukoliv, kdo se pokusí maďarskou hranici překročit.

Po dobudování plotu na maďarské hranici musíte ze Srbska zaklepat na dvířka v tomto plotě, pokud chcete požádat o azyl. Habbal byl jedním z nejméně 16 žadatelů, kteří byli ve středu během méně než dvaceti minut odmítnuti po sérii automatizovaných otázek o zemi původu a o tom, jak se dostali k Maďarsku. "Vůbec se mě neptali na můj život," řekl Habbal, který o sobě uvádí, že ho v Sýrii hledá tajná policie, protože se účastnil protivládních protestů. "Vůbec se nezajímali. Řekli mi rovnou, že mou žádost o azyl odmítají, a všichni jsme byli odmítnuti během 10 až 20 minut."

Jiný žadatel jednašedesátiletý Bangladéšan Shiraz Hawladea, také svědčil, že se ho Maďaři neptali, proč žádá o azyl, a konstatoval, že maďarská vláda nemá dost informací, aby byla schopna kompetentně posoudit jeho situaci. "Vzali mé otisky prstů a řekli, vraťte se do Srbska." Další žadatelé měli podobnou zkušenost.

OSN a Amnesty International varují, že desetitisíce lidí nemohou žádat o azyl v Maďarsku, v zemi, jejíž azylový systém je zcela nefunkční.

Pracovník Amnesty International Todor Gardos také kritizoval Srbsko, že neposkytuje uprchlíkům z válek žádnou pomoc. "Někteří uprchlíci čekají v Srbsku na pohovor už rok a letos tam dostala azyl jen malá hrstka lidí." Gardos také kritizoval maďarské úřady, že žadatelům o azyl poskytují písemné informace výlučně v maďarštině.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5959

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015