Channel Four News: Proud uprchlíků sílí, Evropa zůstává v nečinnosti

20. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Francesco Rocca, Mezinárodní federace Červeného kříže: Naše vlády podepsaly Ženevskou konvenci na ochranu uprchlíků před válkou a ozbrojenými konflikty. Takže mají povinnost to udělat. Nemluvíme o ekonomické migraci. Drtivá většina lidí tady pochází ze Sýrie, z Iráku a ze zemí, o nichž dobře víme, že tam zuří válka. Máme povinnost ochraňovat životy a důstojnost těchto lidí.

Moderátorka: Největší masový přesun obyvatelstva od druhé světové války pokračuje Evropou. Jen do Rakouska přišlo v neděli více než 10 000 lidí. Nejdramatičtější scény se opět odehrály na srbsko-chorvatské hranici, kde zoufalí uprchlíci se v neděli ráno snažili nastoupit do vlaku, směřujícího do Maďarska. Náš korespondent Jonathan Miller je trochu dál na migrační trase, v Breganě na hranici mezi Chorvatskem a Slovinskem:

Jonathan Miller: Vlak, který nyní odjíždí od 1. nástupiště, je Velký migrační expres, odjezd 12.51, směr Eldorádo.

Maďarsko, Chorvatsko a Slovinsko přestaly bránit uprchlíkům v cestě do západní Evropy

20. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Maďarsko, Chorvatsko a Slovinsko se o víkendu přestaly snažit blokovat vlnu uprchlíků, směřujících do západní Evropy a začaly převážet desetitisíce uprchlíků směrem k Rakousku.

Chorvatsko přes víkend přesunulo nejméně 15 000 uprchlíků na maďarské hranice a Maďarsko je pak dopravilo na hranice rakouské. Další 2500 uprchlíků se vstoupilo na území Slovinska, přestože se Slovinsko původně pokusilo tomu zabránit.

Došlo k zásadnímu obratu v politice Slovinska i Chorvatska - a především v politice Maďarska. Budapešťská vláda se předtím snažila zabránit vstupu poutníků bez víz na své území vybudováním žiletkového plotu na hranici se Srbskem a rozmístěním vojenských vozidel na západní hranici s Chorvatskem.

Bez Evropské unie nám bude zle

20. 9. 2015 / Petr Uhl

čas čtení 4 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (nestraník za ANO) nesouhlasí s dosavadním většinovým postojem české vlády, jež se brání přijímání uprchlíků a jejíž mocenské orgány je vězní v nedůstojných podmínkách. Přesvědčivě, alespoň pro stoupence sjednocené Evropy, to koncem minulého týdne vysvětlil v 19minutovém videovém rozhovoru DVTV na Aktuálně.cz, který poskytl Martinu Veselovskému ZDE

Pelikán nehájí kvóty kvůli dodržování mezinárodního práva, ale kvůli prospěchu ČR

20. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Fascinující na rozhovoru Martina Veselovského s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem je, že Pelikán byl sice jediný ministr české vlády, kdo hlasoval při jejím zasedání proti odmítnutí uprchlických kvót, jenže v rozhovoru to kupodivu nezdůvodňuje povinností České republiky poskytnout podle mezinárodního práva a závazných dokumentů, které ČR podepsala, ochranu lidem prchajícím před válkou a pronásledováním.

Ne, Pelikán svou podporu pro uprchlické kvóty v rozhovoru s Veselovským zdůvodňuje podle známého sebestředného postoje "jaký prospěch z toho budeme mít my sami". Varuje, že pokud by se ČR nepodrobila požadavkům většiny států v EU, EU by se mohla rozpadnout a to by bylo pro české zájmy katastrofa.

Není tento způsob argumentace poněkud obscénní?

Řečtí konzervativci přiznali volební porážku

20. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Řecká konzervativní strana Nová demokracie přiznala porážku. V nedělních všeobecných volbách v Řecku vítězí levicová strana Syriza Alexise Tsiprase. Získala zřejmě 35 procent hlasů, zatímco Nová demokracie jen 28 procent. To jsou výsledky po sečtení třetiny hlasů.

Pokud se výsledky potvrdí, Syriza nezíská absolutní většinu a strana bude potřebovat koaliční partnery

Ekonomický analytik Channel Four News Paul Mason poukázal z Atén na to, že na vítězství Syrizy ve volbách se zřejmě podepsala i probíhající uprchlická krize. Pravicová Nová demokracie totiž zastává velmi nepřátelský postoj vůči uprchlíkům a nechce pro ně nic dělat. Vzhledem k tomu, že je v důsledku členitosti řeckého pobřeží a množství řeckých ostrovů nemožné hermeticky uzavřít přístup do Řecka, nepřátelský přístup k uprchlíkům by byl silně kontraproduktivní a zhoršil by problémy země. Prý proto zřejmě hlasovala pro Syrizu větší část řeckého obyvatelstva, než by se bývalo očekávalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nepochopitelná motivace některých veřejných autorit přidat se k davu

Prostituce elit s demagogií po česku

20. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Petr Robejšek, českými médii hojně citovaný politolog, je emigrant. V době komunistické totality odešel do Německa, kde byl přijat jako politický azylant. V určitém životním období byl ve stejném postavení, jako desetitisíce lidí, kteří prchají před válkou a terorem ze Sýrie, Eritreji, Afghánistánu, Iráku. Robejšek však nikdy nebyl v ohrožení života, neutíkal před válkou nebo jinou hrozbou přímého ohrožení života. Do značné míry byl ekonomickým uprchlíkem, byť politické důvody jeho emigrace nelze popřít. Je těžko pochopitelné, že člověk s touto zkušeností je ochoten podporovat davovou demagogii. Jde o přesvědčení, popírající vlastní životní zkušenost, nebo prachobyčejnou zbabělost?

Turecko "hrozí zachráněné uprchlíky deportovat do Sýrie"

20. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Stovky uprchlíků se obávají, že budou deportovány zpět do Sýrie poté, co jejich loď zastavila turecká pobřežní hlídka. Asi 22 lidí na palubě zemřelo, poté, co se člun v úterý potopil. Stovky dalších uprchlíků byly převezeny do Turecka, kde tvrdí, jim úředníci vyhrožují deportací. Turecká vláda to popírá.

Třináct uprchlíků zahynulo u Turecka při srážce jejich člunu s dopravní lodí

20. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Nejméně třináct uprchlíků, včetně čtyř dětí, zahynulo při srážce jejich nafukovacího člunu s dopravní lodí nedaleko přístavu Canakkale. Nafukovací člun mířil k řeckému ostrovu Lesbos. Osm osob bylo zachráněno. Jeden člověk byl vážně zraněn. Při druhém incidentu se pohřešuje 26 osob. Pobřežní hlídky vylovily z vody osob u ostrova Lesbos, ale 26 dalších lidí je nezvěstných.

Channel Four News stručně informovaly o protestní akci proti Miloši Zemanovi

20. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Pants over Prague castle

A Czech art group has replaced the presidential flag over the Prague Castle with a pair of huge red pants in a jab at President Milos Zeman for his stance on refugees and migrants.Police said three men were detained over the incident, which was condemned by the president's office.

Posted by Channel 4 News on Sunday, September 20, 2015


Překlad: Česká umělecká skupina nahradila prezidentskou vlajku obřími spodkami v kritice prezidenta Zemana za jeho postoje vůči uprchlíkům a imigrantům. Policie uvedla, že v souvislosti s incidentem byly zadrženy tři osoby. Incident prezidentův úřad odsoudil.

ANALÝZA:

Migrace lidí bude základní charakteristikou tohoto století. Jak si s tím poradit?

20. 9. 2015

čas čtení 7 minut

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Svět jako celek nemá strategii jak reagovat na měnící se charakteristiky běženců. Nynější krize totiž není krizí počtu uprchlíků, ale krizí politiky.

Poprvé v historii čelí Evropská unie masovému přílivu uprchlíků z jiného regionu, píše profesor Alexander Betts, ředitel Refugee Studies Centre na Oxfordské univerzitě. Každým rokem, když OSN oznamovalo rekordní počty uprchlíků, Evropa předpokládala, že to je problém pro jiné části světa. Avšak vyhánění lidí z domovů postihuje nyní hlavně Blízký východ a Afriku a tito lidé konečně dosáhli Evropy v podstatných počtech.

Můžeme vědět, zda je nynější krize dočasná, anebo představuje nový, dlouhodobý trend?

Závisí to podstatnou měqrou na nás a na politické strategii, jakou přijmeme - v našich státech, regionálně i globálně.

<i>Přidejte si stránku Britských listů mezi oblíbené</i>

Podpořte Britské listy na Facebooku

27. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Vážení čtenáři, Britské listy mají nově založenou stránku na Facebooku. Rádi bychom tímto způsobem podpořili šíření článků. Podpořit tento úmysl můžete jednoduchým způsobem i vy.

ZDE, případně v pravém horním rohu najdete odkaz na stránku v podobě loga Facebooku. Máte-li na této sociální síti vlastní profil, můžete si stránku přidat mezi oblíbené a sdílet příspěvky, které budeme na stránce publikovat. 

V okamžiku, kdy je velká část společnosti pod setrvalým tlakem xenofobních dogmat, stvrzovaných překvapivě velkou částí společenských elit a některými médii, může vaše podpora prospět nejen Britským listům, ale i společenské atmosféře. Děkujeme.

Boj na zdrženou: Rozměr odstrašení v 21. století

20. 9. 2015

čas čtení 14 minut

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

KD│ Octavian Manea diskutuje s Jimem Thomasem z thinktanku Center for Strategic and Budgetary Assessments ZDE. Hlavním tématem je otázka, co si počít, když revizionistická mocnost Rusko technologickými i doktrinálními inovacemi a usilovným zbrojením znefunkčnila koncepci obrany NATO v Evropě vzniklou na přelomu 80. let.

Česká republika zajisté není "frontovým státem" ve stejném smyslu, jako Polsko či Rumunsko. Protože však NATO dosud zakládalo své přístupy k obraně primárně na letectvu a letecké přepravě jednotek, a protože celé Pobaltí, třetina Polska atd. jsou nyní z tohoto hlediska nevyužitelné (pokryté ruskými systémy PVO dalekého dosahu), také státy v "zázemí" získávají nový význam pro obranu východního křídla NATO. Posily by totiž v případě krize nemohly být přepravovány na frontu letecky, ale jely by po vlastní ose.

Země jako ČR, které pod pláštíkem protiuprchlické hysterie tolerují vznik, veřejné působení a propagaci polovojenských uskupení s nepřátelskými úmysly, jež mohou v čase krize útočit na vybrané prvky dopravní infrastruktury zde nebo v sousedních státech, představují slabý článek NATO - dokonce i když odhlédneme od politického vývoje, který směřuje k rostoucí nespolehlivosti takových "spojenců" zemí přímo ohrožených ruským revizionismem.

Czech Justice Secretary Robert Pelikán: The conditions in the Czech refugee detention centres are worse than in prisons. The wardens did not even allow me to meet the refugees.

20. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

"I visited one of the Czech detention centres for refugees and I felt really depressed when I saw the conditions there," said the Czech Justice Secretary Robert Pelikán in a video interview with a top Czech journalist, after the journalist Martin Veselovský pointed out to him that the refugees are held incommunicado, their cash is confiscated from them by the police and they are forced to pay for their imprisonment.

The Justice Secretary continued: "For instance, the secure space where these detained individuals can get some fresh air is extremely small, extremely depressing. It is surrounded by a high razor wire fence. I do not understand why this space is so small. I did ask why it was so small. The director of the detention centre told me that 'This is how the centre has been designed and this is how it is. It is not my decision.' This was their overall attitude," the Justice Secretary continued. "They even refused to let me in the detention centre. They prevented me from talking to the refugees in a normal situation. The chief warden insisted that if I want to speak to the refugees, I must be accompanied by riot police in full riot gear. This was not particularly conducive to a friendly discussion with the refugees. So I only managed to talk to the refugees through a wall of iron bars. This was quite shocking. And yet these people were perfectly calm. They were individuals which were held there because they were subject to extradition procedures."

"It is strange that the Czech Republic is behaving like this to the refugees," the Justice Secretary went on. "I do not have a very good feeling about this. I would welcome if several ministries dealt with this issue jointly, not leaving it just to the Home Office which evidently regards this approach as correct."

"I can assure you as Justice Secretary that in many Czech prisons, the regime is much more pleasant and moderate than is the regime in the refugee detention centres. I find this absurd. Prisons hold criminals. The refugees are not criminals."

Justice Minister Robert Pelikán was the only member of the Czech government who has recently voted against his government's decision to reject the EU refugee quotas. even though he says in the video interview that the Christian Democratic Culture Secretary Daniel Herman and the Transport Secretary Ťok also sympathise with the EU requirement to accept refugee quotas. Pelikán warned that if the EU disintegrated, the Czech Republic would find itself in a catastrophic situation.

It fascinating, however, that Pelikán does not argue that the Czech Republic should accept the refugee quotas becuase it is dutybound to offer protection to the refugees under international law. In his view, the Czech Republic should accept the refugee quotas purely for the sake of it own self-interest. Defying the EU request to accept the quotas could lead to the break-up of the European Union and that would be detrimental to the interests of the Czech Republic.

Video interview (in Czech) HERE

Czech EuroMP: "The current wave of refugees is being directed to Europe by the CIA"

21. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"The current wave of refugees coming to Europe is being directed there by the US intelligence agencies with the aim to destabilise the European countries," said Miloslav Ransdorf, Czech communist EuroMP in the flagship "Václav Moravec Interview" programme on Czech public service TV on Sunday. Ransdorf obtained this information from an obscure Czech website. In Ransdorf's view, the United States are aiming to destabilise Europe both by forcing it to sign the TTIP agreement and by sending waves of refugees to the European continent.

Source in Czech (video) HERE

Rozhovor Britských listů 23:

Jak mě vyhodili z Mladé fronty Dnes

18. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE




Rozhovor Jana Čulíka s publicistou Danielem Veselým o zvídavosti v novinářské práci a jaké potíže to přináší žurnalistovi v České republice. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. září 2015.

Tisíce uprchlíků vstoupilo do Rakouska. Evropská krize se prohlubuje

20. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Podle údajů Červeného kříže vstoupilo v sobotu do Rakouska asi 13 000 osob, poté, co byly donuceny opustit Chorvatsko, Slovinsko a Maďarsko. Rozhádané evropské státy zintenzinily své úsilí převézt migranty do sousedních zemí. Rakouská policie uvedla, že Maďarsko dopravilo k rakouské hranici nejméně 6700 osob a další se očekávají.

Hvězdná novinářská práce televize BBC

Syrská dívka na kolečkovém křesle: Chci lidem dokázat, že sny se plní

20. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Slavný reportér televize BBC Fergal Keane našel na cestě ze Srbska do Chorvatska pozoruhodnou mladou dívku, šestnáctiletou Noujaine ze zcela zničeného syrského města Kobane, invalidu na kolečkovém křesle. Od odvysílání reportáže skončila Noujaine ve vazebním středisku ve Slovinsku. Mezinárodní novináři a pracovníci lidskoprávních organizací apelují na Twitteru na slovinskou vládu, aby umožnila Noujaine a její sestře cestu za bratrem do Německa. Mezinárodní komentátoři na Twitteru označují Keanovu reportáž za "novinářskou práci hvězdné úrovně":



Reportér BBC Fergal Keane: Tento velký přesun lidí má mnoho tváří. Málokteré oči jsou však natolik zářivé, jako oči zranitelné a neuvěřitelné šestnáctileté dívky, s kterou jsem se setkal na hranici, když uvažovala spolu se svou sestrou, kam se mají vydat dál. Noujaine je šestnáct let a je z Kobane v Sýrii. Je invalidou od narození a nemůže chodit. Minulý týden podnikla nebezpečnou přeplavbu z Turecka. Avšak dítě, které se naučilo anglicky tím, že se dívala na televizní seriály, vidí tuto cestu jako výzvu, kterou musí splnit:

Drastický význam dnešní uprchlické krize:

Hrozte se toho, že se v budoucnosti stanete uprchlíky. Nikdo vám nepomůže. A v nestabilní střední Evropě je to lehce možné

20. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

To, jak nekompetentně, sobecky a hloupě reagují politikové v Evropské unii na nynější uprchlickou krizi, a s jak otřesnou omezeností a rasistickým idiotsvím se k ní staví některé postkomunistické národy středovýchodní Evropy, bude mít vážné dopady, které si lidé v ČR kupodivu zatím vůbec neuvědomují.

Nevinné lidi, často s vysoce profesním vzděláním, prchající ze Sýrie a z dalších zemích, Evropa nesmyslně kriminalizuje - prostě proto, že to jsou uprchlíci.

Tato degradace našich spoluobčanů, lidských bytostí, na úroveň zvířat, které musejí přespávat s malými dětmi na železničních náspech či na betonu nádražních nástupišť, vyvolává ozvěny hrůz druhé světové války a opravdu mě děsí.

Víte, co to znamená, milí Češi? Že jakmile dojde k ekologické či k politické katastrofě, nebo k vojenské invazi, a vy budete muset utíkat, dnešní Evropa vás okamžitě degraduje na podezřelé kriminálníky a vůbec vám nepomůže.

Chci upozornit na to, co si mnozí Češi neuvědomují. To, jak nyní nepřátelsky reagují nekompetentní státy EU na uprchlickou krizi a jak nevinné uprchlíky kriminalizují, je nesmírně nebezpečné. Střední Evropa je nestabilní. Kdo čekal tuto krizi, kdy se možná EU rozpadne, ještě před tak rokem - dvěma roky? Až budete příště utíkat vy sami jako uprchlíci ze střední Evropy, což vůbec není vyloučeno, nikdo vám nepomůže, budete sami. Taky budete přespávat bez jídla a bez šatstva kdesi na kolejích u ostnatého drátu.

Odborníci varují:

Není jiné řešení, Evropa musí přijmout velké počty uprchlíků

19. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Claude Moraes, europoslanec a předseda výboru pro spravedlnost, občanské svobody a otázky vnitra v Evropském parlamentu, se vyjádřil: "Mým znepokojením je, že trpíme touto nečinností v EU už tak dlouho, že původně udávaná čísla uprchlíků, o nichž se jednalo, jsou už zastaralá. Takže i když bychom se ve středu dohodli, musíme stejně začít jednat znovu. Pracujeme s počty uprchlíků, jaké byly na začátku této krize, ne s nynějšími počty."

Země od Balkánu po Dánsko se snaží hermeticky uzavírat své hranice. Jenže cesty z Turecka do Evropy bude vždycky téměř nemožné zastavit.

Franck Düvell, výzkumník z migrační observatoře Oxfordské univerzity, konstatuje, že námořní hranice Řecka je příliš členitá a nikdy ji nebude možno hermeticky izolovat.

EU zveřejnila zastaralé a zavádějící informace o tom, odkud pocházejí uprchlíci

19. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Statistický úřad Evropské unie zveřejnil informaci, že ze 213 000 lidí, kteří od dubna do konce června 2015 požádali o azyl v Evropské unii, bylo "jen" 44 000 Syřanů, tedy jen asi pětina.

Problémem s tímto údajem je, že je zastaralý. Podle údajů z Mezinárodní organizace pro migraci dorazilo do 17. června do Itálie 58 765 uprchlíků, jen o málo více než 55 243 uprchlíků, kteří do té doby docestovali do Řecka. Jenže do 11. září 2015 podle údajů Mezinárodní organizace pro migraci přicestovalo do Řecka ještě dalších 254 113 uprchlíků, kdežto do Itálie "jen" dalších 62 374.

Policie ČR krade uprchlíkům jejich úspory. Poměry ve vazebních střediscích jsou otřesné

19. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE



Pán byl zadržen na českém nádraží a byl připoután pouty do rána. Byl šokován, že s ním česká policie zachází jako s gangsterem. Nečekal, že země, která je součástí Evropské unie, se bude k uprchlíkovi chovat takovýmto způsobem. Dva dny byl zadržován na policejní stanici, kdy se k němu celou dobu chovali velmi hrubě, i když ho nikdo fyzicky nenapadl. Byl potom poslán do nějakého tábora, nezná jeho jméno. Tam strávil týden a po tom týdnu byl poslán do dalšího tábora. Měl štěstí, že Bůh se o něj postaral, protože byl v tom táboře zadržován jen dva týdny, ale všiml si, že tam byli lidi všech národností, ze Sýrie, z Afriky a z dalších zemí, a někteří tam byli vězněni i déle než dva měsíce. Většina dostala dopis, který jim oznamoval, že budou zadrženi 30 dnů a pak od celníků dostali další dopis na dalších třicet dnů. U některých lidí byla ta lhůta šedesáti dnů zadržování překročena. Jsou dál zadržováni a neví, kdy budou propuštěni.

OSN varuje: Neshody o uprchlících ohrožují samou podstatu evropského projektu

19. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Peter Sutherland, mimořádný zástupce OSN pro mezinárodní migraci, konstatoval: "Jestliže nedojde k dohodě o rozdělení uprchlíků mezi zeměmi Evropské unie, riskuje to ohrozit samotnou podstatu evropského projektu."

Sutherland je také překvapen, že středo- a východoevropské země ochromují klíčové hodnoty Evropské unie tak brzo po vstupu do evropské organizace. "Je neuvěřitelné, že toto je reakce střední a východní Evropě na samotný pojem solidarity, těsně poté, co do EU vstoupila," řekl Sutherland.

Zdroj v angličtině ZDE

"Evropa by si měla dávat pozor na to, co si odporem vůči uprchlíkům způsobí"

19. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

"Evropa má právo se takhle chovat," řekl Maher Dahy, 23. "Ale dávejte si pozor, co si tím přivodíte. Podívejte se, jak se lidi chovají. Nedají se zvládnout."

"Proč všichni podstupujeme tuto cestu?" říkal Dahy, počítačový programátor. "Dejte lidem víza, ať mohou přiletět letecky. Když to neuděláte, lidi budou stejně pořád přicházet. My utíkáme před válkou, nic nás nezastaví."

Největší evropská uprchlická krize za posledních 70 let se během víkendu rozložila v chaotickou sérii pohraničních konfrontací a diplomatického hašteření. Davy uprchlíků jsou blokovány na různých pohraničních přechodech ve střední Evropě a OSN varuje, že samotný koncept evropské jednoty je ohrožen.

Refugee Air: Švédští podnikatelé chtějí uprchlíky do Švédska dopravovat letecky

20. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Prostřednictví iniciativy Refugee Air chtějí švédští podnikatelé zajistit uprchlíkům bezpečnou leteckou přepravu do Švédska. Namísto nebezpečných plaveb přes Středozemní moře a úmornou pěší cestu evropským kontinentem chtějí iniciátoři Emad Zand a Susanne Najafi umožnit lidem přímé lety do Skandinávie. "Je to šílené. Nemůžeme jen v nečinnosti sedět a dívat se, jak lidé umírají. Chceme ukázat, že to tak nemusí být," řekla Susanne Najafi.

Iniciativa chce začít dopravovat letecky uprchlíky do Skandinávie ještě před prvním sněhem. Vyjednala si to se společností Scandinavian Airlines a s norskými aeroliniemi. Pokud by partnerství nebylo možno uskutečnit, podnikatelé si najmou charterové lety pro uprchlíky. Normálně letecké společnosti uprchlíky nepřepravují, protože se obávají, že pokud by v cílové zemi nebyli přijati, letecká společnost by musela hradit návrat uprchlíka do jeho původní země. Švédští podnikatelé však chtějí spolupracovat s lidskoprávními organizacemi v Turecku a v Jordánsku, které vypracují seznamy uprchlíků s nepochybným právem azylu. Pokud by přesto byl některým z nich azyl odepřen, podnikatelé sami uhradí jeho návrat do původní země.

Podrobnosti v němčině ZDE

Human Rights Watch:

Maďarsko: Nový pohraniční režim ohrožuje žadatele o azyl: Uzavřené hranice, stíhání a násilné deportace

19. 9. 2015

čas čtení 8 minut

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Je trestuhodné, že Budapešť je schopen používat pořádkové policie a trestních soudů k tomu, aby se vyhnul povinnosti poskytnout ochranu lidem prchajícím před válkou a porušováním lidských práv. Z důkazů, které jsou k dispozici, vyplývá, že Srbsko nelze považovat za bezpečnou azylovou zemi.

V dubnu zdokumentovala organizace Human Rights Watch vážné týrání žadatelů o azyl a migrantů v Srbsku policií a nedostatky srbského azylového systému.

Vysoký komisař pro uprchlíky Antonio Guterres konstatuje, že "Není trestným činem překročit hranici ve snaze získat azyl."

Nový maďarský pohraniční režim upírá přístup k azylu a vystavuje zranitelné osoby násilí a trestnímu stíhání, varovala v sobotu organizace Human Rights Watch.

V důsledku faktického uzavření maďarské hranice od 15. září 2015, kdy vešel v platnost nový pohraniční režim a byl dokončen pohraniční plot, uvízly v Srbsku tisíce žadatelů o azyl a migrantů. Pořádková policie odehnala lidi, kteří se snažili projít uzavřeným pohraničním průchodem, vodními děly a slzným plynem. Polovina z 98 žadatelů o azyl, kteří podali svou žádost dne 15. září, kdy vešel v platnost nový systém, byla 16. září odmítnuta. Nejméně 46 osob, které se pokusily vstoupit do Maďarska ze Srbska po 15. září neregulérně, bylo zatčeno a jsou trestně stíháni pro neregulérní vstup do země.

Mainz, Německo

19. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta



Vážení zákazníci,

v důsledku neočekávaného příjezdu většího množství autobusů s uprchlíky, s mnoha kojenci a malými dětmi na palubě, dali jsme naše zboží ve středu v noci k dispozici humanitárním pracovníkům. Byla to akutní nouzová situace. Mezitím jsme objednali nové zboží. Doufáme ve vaše porozumění. Mnohokrát děkujeme.

Chorvatsko apeluje na evropskou solidaritu

Chorvatský premiér: Budeme nadále nutit Maďarsko, aby přijímalo uprchlíky

19. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE



- Chorvatský premiér Zoran Milanović zdůraznil v sobotu, že Chorvatsko bude dál nutit Maďarsko, aby přijímalo uprchlíky: "Svým způsobem jsme je donutili přijímat uprchlíky tím, že je posíláme na maďarskou hranici, a budeme to dělat i nadále." Přiznal, že je to v přímém protikladu toho, co si přeje Maďarsko. Maďarsko na to reagovalo zuřivě: "Chorvatsko zradilo nejen Maďarsko, ale i EU a přestalo plnit své závazné právní povinnosti," řekl maďarský vládní mluvčí Zoltán Kovács:

-Více než 2200 lidí bylo zachráněno za posledních 24 hodin z malých člunů u Libye uvedla italská pobřežní stráž.

- Na chorvatsko-slovinské hranici čekali lidé přes noc. Nyní uprchlíky převážejí autobusy přes hranici do Slovinska:

- Slovinsko uvedlo, že do páteční půlnoci přišlo na jeho území 1287 uprchlíků.

- Chorvatská prezidentka Kolinda Grabar Kitarović zdůraznila, že její malá země si neporadí s obrovskými počty lidí, kteří chtějí přejít Chorvatsko do západní Evropy a uvedla, že Evropská unie musí dělat víc. "Ten proud lidí potřebujeme zastavit, potřebujeme ujištění od Evropské unie, co se stane s lidmi, kteří už jsou v Chorvatsku a s těmi, kdo chtějí jít dál," řekla prezidentka.

- Chorvatská policie uvedla, že od středy do Chorvatska vstoupilo 20 737 uprchlíků. Chorvatský premiér zdůraznil, že Chorvatsko bude nadále vozit uprchlíky na maďarskou hranici, pokud si to budou přát.

- Maďarsko dokončilo žiletkový plot na 41 kilometrech chorvatsko-maďarské hranice. Ostatní maďarskou hranici s Chorvatskem tvoří řeka Drava, v níž jsou ostré proudy a je obtížné ji překročit.

- Rakouská policie uvedla, že od půlnoci přišlo do Rakouska 6700 lidí od té doby, co Maďarsko začalo vozit uprchlíky na hranici.

Konflikt na hranicích se zhoršuje. Chorvatsko vozí migranty na maďarskou hranici

19. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Na pláži v Turecku moře vyplavilo další mrtvé dítě. Pětiletá mrtvá holčička, která dosud nebyla identifikována, byla nalezena u města Cesme poté, co se potopil člun s 15 Syřany, který plul na řecký ostrov Chios.

Chorvatský premiér: Budeme dál nutit Maďarsko, aby přijímalo uprchlíky Maďarsko uvedlo, že na jeho území přešlo za posledních 24 hodin 4400 uprchlíků, než o půlnoci uzavřelo hranici žiletkovým plotem. Policie použila slzného plynu proti stovkám lidí, kteří se pokusili přejít přes Slovinsko.

Slovinsko se vyjádřilo, že uvažuje o vytvoření "koridorů" pro uprchlíky přes své území do severní Evropy a že přijme až 10 000 uprchlíků. Slovinsko má 1,9 milionu obyvatel.

Na chorvatsko-maďarské a chorvatsko-srbské hranici

OSN: Evropská unie musí pomáhat uprchlíkům koordinovaně a společně

18. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Činitel OSN Babar Balloch: "My víme, jak to provést, ale morální a právní odpovědnost nesou země Evropské unie. Chybí kolektivní reakce Evropské unie. Jednotlivé země se to snaží dělat samostatně, a potom v určité době sprásknou ruce a řeknou, že už nemůžou. Musejí to dělat společně."



Vyděděnci byli dovezeni do země nikoho mezi Chorvatskem a Maďarskem v pátek ve čtrnáct hodin středoevropského času. Přivezlo je sem velkým konvojem autobusů Chorvatsko. Nechtění, nevítaní. Chorvatsko změnilo svůj postoj. Vzhledem k tomu, že do Chorvatska přišlo za pouhých 48 hodin 13 000 žadatelů o azyl, Chorvatsko se rozhodlo, že to nezvládne. Ale toto je vysoce provokativní čin. Sousední Maďarsko dalo jasně najevo, že tyto poutníky taky nechce. Na hranici dorazily maďarská obrněná vozidla a vojenské posily. Maďarský ministr zahraničí obvinil Chorvatsko, že povzbuzuje obrovské množství lidí, aby spáchali "trestný čin překročení hranice do Maďarska".

O vznešeném umění prošustrovat

19. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Ze země Opencard, tunelu Blanka, Agrofertu a děsu z imaginárních uprchlíků je stále problematičtější pronášet kritické postřehy vůči okolnímu světu. Nicméně...

Maďaři včera zadrželi na svém území chorvatský vlak s tisícovkou běženců a čtyřiceti chorvatskými policisty ZDE. Na diplomatické frontě kvůli tomu začíná být pořádně horko.

Mezitím Německo potichu připravuje neslýchaně restriktivní azylový zákon ZDE.

Chorvatský premiér: My žiletkové ploty stavět nebudeme

18. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

- Slovinsko oznámilo, že otevře pro uprchlíky přes své území koridor do západní Evropy.

- Navzdory níže citovaných agresivním výrokům maďarského minsitra zahraničí na adresu Chorvatska přistavilo Maďarsko na své straně hranice pro uprchlíky autobusy a odvezlo je na hranici s Rakouskem.

- Hádka mezi Chorvatskem a Maďarskem ohledně uprchlické krize se prohlubuje: Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto obvinil Chorvatsko, že naléhá na imigranty, aby "ilegálně" porušovali zákon a překračovali hranici do Maďarska: "V této chvíli vozí chorvatská vláda imigranty - v rozporu se zákony platnými v Evropské unii - k maďarské hranici, namísto aby je ubytovala a postarala o jejich potřeby."

- OSN vyžaduje koordinovanou evropskou reakci na uprchlickou krizi. Jednotlivé země si s ní individuálně neporadí, varuje Babar Baloch, regionální mluvčí pro střední Evropu na Vysokém komisařství OSN pro uprchlíky. Zdůraznil, že OSN má kapacity na zvládnutí uprchlické krize, "ale chybí koordinovaná akce EU".

- Holandský premiér Mark Rutte požaduje závaznou dohodu o rozdělování imigrantů v zemích EU. Vybírání si azylové země jako v obchodě není možné a i východní Evropa musí přijmout svou odpovědnost.

- Syřan, který se pokusil proniknout do Británie, tím, že vylezl na vlak u tunelu v Calais, byl usmrcen elektrickým proudem. Je to v Calais letos už desátá oběť pokusů dostat se do Británie.

- Chorvatsko uvedlo, že se nemůže stát "sběrným táborem" pro uprchlíky v Evropě. Premiér Zoran Milanović řekl: "Chorvatsko ukázalo, že má srdce, úřady i obyvatelstvo, ale musíme připomenout svým sousedům a Evropské unii, že také máme mozek a víme, kde leží naše zájmy a naše bezpečnost." Dodal ale: "Nikdo nemůže fyzicky uzavřít hranice, pokud nebude stavět žiletkové ploty, a to Chorvatsko dělat nebude. "Ti, kdo požadují uzavření hranic by měli vysvětlit, co tím myslí. Uzavírat hraniční přechody neznamená uzavřít hranice." Chorvatsko se podle premiéra na příchod uprchlíků připravovalo, ale "naše kapacita je malá". Víc nezvládneme. Během dvou dnů vstoupilo do Chorvatska 13 000 lidí a jen málo z nich odešlo. Nezvládáme to a nemůžeme přijímat další, protože už na to nemáme kapacity."

- Lidé překračují také hranici do Slovinska, přestože náměstek chorvatského premiéra Vesna Pušić uvedla, že Slovinsko "vrací určitý počet lidí" do Chorvatska, ale že jiným se daří hranici překročit. Pušićová dodala, že Chorvatsko nemá kapacity na registraci žádostí o azyl, ale že učiní výjimku pro ženy a děti. Podle ní Chorvatsko také nabídlo, že odveze imigranty na Nový Zéland, do Kanady, Austrálie a do USA.

- Lydia Gall z Human Rights Watch konstatovala, že jednání Maďarska je urážkou historie: "Je tragicky pokrytecké, že Maďarsko, odkud bylo r. 1956 donuceno utéci 200 000 Maďarů a hledat ochranu na Západě, nyní uzavírá své hranice lidem, kteří ze svých zemí prchají z obdobných důvodů. Maďarsko by mělo plnit své povinnosti v oblasti lidských práv a dovolit lidem, aby předložili své žádosti o azyl v rámci férové a transparentní procedury."

- Chorvatsko odvezlo asi 14 000 uprchlíků na hranici s Maďarskem. Jiné dopravilo do Záhřebu.

- Na nádraží Beli Monastir prý došlo k potyčkám mezi syrskými a afghánskými uprchlíky o jízdenky.

- Fotbaloví fanoušci klubu Lech Poznań v Polsku bojkotovali fotbalový zápas poté, co UEFA z každé vstupenky věnovala 1 euro na uprchlickou krizi. Aktivisté vyvěsili před poloprázdným stadionem transparent: "Zastavte islamizaci". Naproti tomu ve španělském Bilbao rozvinuli fotbaloví fanoušci transparent "Uprchlíci, vítejte". ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘEČETLI JSME:

V Röszke byl k vidění chaos šestačtyřicátého

18. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Ať mi už nikdo nevykládá o vyspělé a humanistické Evropě: v jejím středu jsem viděl informační a právní vakuum poválečných měsíců.

Co byl největší šok?

Právě netečnost veřejných institucí všech úrovní k lidskému utrpení.

V Röszke se projevila dvěma způsoby. Přímo tím, že se o příchozí museli plně postarat dobrovolníci a nevládní organizace. Stát zvládl jen represi. Nedokázal přivézt cisternu s pitnou vodou, ale dokázal přivézt vodní děla. Natáhl žiletkový drát, ale řezné rány zašívali Lékaři bez hranic.

Nepřímo se ta lhostejnost projevila informačním mlžením, měněním pravidel a jejich následným nedodržováním. A neplatí to jen o Maďarsku.

Co chvíli se mě někdo na něco ptal a přestože jsem se aktivně snažil získat aktuální odpovědi, skoro vždy jsem nakonec musel odpovědět: I’m sorry but I don’t know. – Kam jezdí autobusy z Röszke: do táborů, nebo k hranicím? Vezmou lidem otisky prstů? Co přesně to pro ně znamená? Nikdo z úředníků, kteří to věděli, nemohl nebo nechtěl říct, a i kdyby mohl, neslíbí, že to tak bude i za půl hodiny. Výsledek? Někteří z těch, kteří přešli hranici a dostali se do stanového městečka, se ze strachu z internace v Maďarsku nesmyslně vraceli nocovat do polí na srbské straně.

V Röszke i ve sběrném táboře ve Vamossabaidy, kde jsem se zastavil cestou, měla každá směna policistů jiný postoj k dobrovolníkům převážejícím běžence ve svých autech k nádraží nebo dál. Někdy to zakázané bylo, někdy ne – nikdy ovšem pro předražené taxíky.

Vynikající reportáž Michala Kašpárka ZDE

Uvízli v Tovarniku

18. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Znaveni vedrem, obklopeni hromadami odpadků a uprostřed ostrého zápachu z přenosného záchodu čekalo v pátek na prvním nádraží v Chorvatsku hned za srbskou hranicí asi tisíc uprchlíků.

Každou hodinu někdo někde zašeptal slovo "qitar", arabské slovo pro "vlak". Během několika vteřin se objevila kaskáda lidí, kteří se skrývali ve stínu pod nedalekými stromy, do čtyřicetistupňového vedra a směrem k jedinému nástupišti na tomto nádraží. Žádný vlak ale nepřijel.

"Jen nepodložené pověsti," povzdechl si Salem Baddour, šestadvacetiletý syrský absolvent studia ekonomie. "Pořád jen pověsti."

Czech politician Michal Uhl: The Czech authorities take away all the money from the refugees before they release them

18. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"I think it is very dangerous that the Czech authorities release refugees from detention camps without allowing them to have any money whatsoever. They are absolutely penniless. The only thing they have is a piece of paper saying that they must leave the Czech Republic within seven days. They have no money and no information. No system exists which would help them at least to leave the territory of the Czech Republic," says Michal Uhl, a local authority representative for Prague 2. As a member of a group of Czech volunteers who help refugees that have been released from the Czech detention centres, who find themselves stranded and confused at the Prague main railway station, he provided accommodation for seven refugees en route to Germany this week.

Source in Czech HERE

USA slibují okamžité jednání s Ruskem o Sýrii

18. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ministr zahraničí USA John Kerry dnes prohlásil, že USA chtějí iniciovat přímé rozhovory s Ruskem o situaci v Sýrii na úrovni "military-to-military".

Více informací v angličtině ZDE

Výborný pocit

19. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Právě jsem se vrátil z Hlavního nádraží. Jako správný sluníčkář, vlastizrádce, kolaborant, havlofilní děvka, židozednář, omegasamec s mikropenisem, Obamův přisluhovač a rudý bolševický nok jsem společně s dalšími zlovolníky čekal na své přičmoudlé kamarády. Po několika hodinách se zadařilo a z vlaku vystoupili dva islamističtí teroristi. V igelitových taškách měli jídlo od jiných kolaborantů a přísady na vodní bombu. V peněžence 400 Kč, které ukradli poctivě pracujícím Čechům během svých 57 dní all-inclusive dovolené ve Vyšních lhotách. Pákistánec sice nerozuměl ani slovo, ale Iránec hovořil anglicky, takže myslím, že pochopili, že jim chceme pomoct ovládnout kontinent. Dovedli jsme je do hostelu, ČČK jim zaplatil noc a ráno vyrážejí za ostatními agenty Islámského státu do Německa. A já? Já jsem se vrátil domů s výborným pocitem, že konec Evropy je zase o něco blíž, píše na Facebooku Martin Madej.

Chorvatsko odvezlo množství uprchlíků na maďarskou hranici

18. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Uprchlíci se chystají přejít do Maďarska, avšak tam je čeká ozbrojená maďarská pořádková policie:

Uprchlickou krizi musí vyřešit Evropa jako celek

18. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Rozhovor, který vysílal v pátek v poledne v pořadu World at One rozhlas BBC

Moderátor BBC: Edward Mortimer je bývalý vysoký diplomat v OSN a poradce generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. Zeptal jsem se ho, co si myslí, že by se mělo dělat ohledně uprchlické krize.

Edward Mortimer: Je to zjevně problém Evropy jako celek. Pokusy jednotlivých zemí řešit tuto krizi samostatně naprosto zjevně selhávají. To se týká i Německa, ale samozřejmě i Maďarska, nyní Chorvatska, Řecka a tak dál. Musí vzniknout společné evropské úsilí a musí vzniknout řádná přijímací střediska na místech, kde tito lidé vstupují do Evropské unie, aby mohly být jejich žádosti zpracovány a aby se mohlo rozumně rozhodnout, do které země v Evropě má smysl, aby šli. Pokud se ukáže, že mají právo na azyl, což se samozřejmě nebude týkat všech.

4 dny v Röszke (Osobní deníkové záznamy z maďarsko-srbské hranice)

18. 9. 2015 / Lukáš Stříteský

čas čtení 26 minut

Jedno dítě stále brečelo a máma se ho dlouho snažila utišit. Přišel jsem se za ní zeptat, jestli něco potřebuje, jestli ji můžu nějak pomoct. „Ne, děkuju!“ Šel jsem do skladu a našel pro ni malého plyšáka. Tu vděčnost, kterou měla v očích, nejsem schopný popsat. Samozřejmě nešlo jenom o plyšáka, ale že jsem se k ní zachoval lidsky. V tu chvíli to všechno na mě nějak spadlo. Člověk se izoluje od nešťastných osudů všude kolem tím, že neustále něco zařizuje, zajišťuje zásoby, staví a čistí stany a ocitne se v rychlém shonu. Najednou se ten proud technických úkonů zastavil a já jsem tím plyšákem navázal emoční spojení s osudem této rodiny. Zavalila mě empatie a slzy mě praštily nečekaně jak rána po hlavě.

PŘEČETLI JSME:

Češi r. 1946 považovali uprchlíky z Polska za teroristy...

19. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Židovství uprchlíků z Polska vzbuzovalo i další variantu strachu z jinakosti. Mezi uprchlíky se šířil sionismus, představa, že Židé mají nárok na svůj vlastní stát v Palestině. Zachovaný úřední dokument hovoří o tom, že v uprchlických táborech v Náchodě a Broumově „bylo pozorováno“ že mladí uprchlíci cvičí po vojenském způsobu, „mají stejnokroje ... a dokonce jakousi vlajku v ubytovně, a židovský plakát bez současného českého originálu,“ ba že dokonce uprchlíci „měli polovysoké kožené boty na způsob bývalých německých organizací strany NSDAP.“ Židovská mládež hovořící hebrejsky či jidiš byla automaticky považována za nacionalistické teroristy připravující bombové útoky. Jako u jiných předsudků, i zde byl strach ze židovských uprchlíků o to větší, čím menší přímou osobní zkušenost s židovstvím úředníci měli. Dnešní strach z muslimů a syrských uprchlíků není ničím jiným než další verzí tehdejších děsů.

Zdroj: ZDE

Refugees testify: "Czech police stole our money"

19. 9. 2015

čas čtení 1 minuta



"I was arrested by the Czech police at a railway station and was handcuffed until the morning. I did not expect that a European Union country would behave to me like I was a gangster," said one refugee to the Czech NGO Romea. "For two days, I was held in a police station where they were very rough with me, although they did not beat me," he added. He was then held in a Czech detention camp for two weeks. He was lucky to have been released so soon because many other refugees in the detention camps were held for longer than two months.

"When I was arrested, I had 325 euros on me. The Czech Police confiscated the money. When I was released, I was only given 400 Czech crowns (14 euros), which I used to buy a train ticket to Prague. Now I am penniless," said the refugee to Romea.

Several other refugees have given similar testimonies to Romea. Money is being confiscated by the Czech Police from the refugees as a matter of course. Some people had as much as 1000 euros on them, all that was taken away by the police and was not returned.

"When I was arrested by the Czech police, they told me I had to pay a fine of 50 euros because I did not have a visa," said one refugee.

They all complained of bad conditions in the detention camps. Families are often divided. Refugees are held without contact with the outside world. Their mobile phones are confiscated and they are not allowed to telephone. There was substandard food.

"We are not criminals, we are refugees," they said.

Havel supporters in the Czech Republic demand that the government accept refugee quotas

18. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

A group of supporters of former Czech president Václav Havel, led by the former Czech government minister for human rights, musician and entrepreneur Michael Kocáb, have appealed to the Czech government to accept EU refugee quotas. The signatories of the document warn that the uncompromisingly negative attitude of the Czech government in this matter can lead to the abolishment of the Schengen passport-free area and to the disintegration of the European Union, which would have dire consequences for the Czech Republic.

Source in Czech HERE

Slovinsko odmítá uprchlíkům dovolit přechod přes své území

18. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

" Jsme ve vězení? Nechte nás jít." "Naše děti sní o krásném domově" - Uprchlíci v chorvatském městě Tovarnik:



- Slovinská vláda svolává svou bezpečnostní radu, která má jednat o reakci Slovinska na uprchlickou krizi. Úřady očekávají, že v pátek se pokusí tisíce lidí vstoupit na území Slovinska, poté, co za poslední dva dny přišlo do Chorvatska více než 13 000 osob. Slovinský premiér Miro Cerar vyloučil možnost, že by Slovinsko utvořilo pro uprchlíky koridor do západní Evropy.

- Do Evropy přišlo přes Středozemní moře letos asi 500 000 osob, uvádí Mezinárodní organizace pro migraci. Asi čtyřicet procent z nich je ze Sýrie. V průměru se každý den utopilo osm lidí. Celkem se letos ve Středozemním moři utopilo 2812 osob.

- Chorvatsko reagovalo ostře na rozhodnutí Maďarska začít stavět žiletkový plot mezi Chorvatskem a Maďarskem. Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić řekl: "Zdi nikdy nikoho nezasatvily, je to absolutně nepřijatelné. Maďarské dráty vlnu lidí nezastaví, jejich šílené nápady nejsou řešení." Chaotické scény v chorvatském městě Tovarnik pokračují, lidé čekají na vlaky a autobusy, které by je odvezly do Záhřebu.

Více než 2000 uprchlíků uvízlo v městě v Chorvatsku

18. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Ve čtyři hodiny ráno řekla syrská studentka Zahraa Daoud, sedící u kolejiště, která cestuje se svou matkou: "Oni nám nechtějí dovolit projít. Proč? Jsme lidi. Jsme Syřané a v naší zemi zuří válka, které ani my řádně nerozumíme. Nemám ale co ztratit, takže se ničeho nebojím. Když každý den odcházíte z domova a nevíte, jestli maminku večer zase uvidíte, protože ji během dne může zabít bomba, anebo ji mohou zatknout polovojenské jednotky, musíte utéci. Takže já se nevrátím. Budu utíkat, pořád utíkat. I když mi to nedovolí, přesto budu utíkat."

Vlak, který měl odvézt lidi z prvního pohraničního města v Chorvatsku směrem na Západ stojí na nádraží. Chorvatsko uzavřelo kromě jediného všechny své silniční přechody.

Česká republika potřebuje obrat (v přístupu k migrantům)

18. 9. 2015

čas čtení 17 minut

Provolání

K rukám předsedy Vlády České republiky
a ministrů České republiky
prostřednictvím ministra pro lidská práva
a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera

V Praze 18.9.2015

Po listopadu 1989 se naše země zařadila mezi demokratické státy západní Evropy. V domácí i zahraniční politice vyzdvihla důraz na právo národů na sebeurčení, politická práva obyvatel, náboženské svobody, svobodu slova, myšlení a svědomí a další. Zejména však právo na lidskou důstojnost, které je vyzařujícím jádrem civilizačního a sociálního pokroku. Naše zahraniční politika se vyznačovala vysokým stupněm solidarity, když podporovala a symbolicky brala v ochranu utlačované občany totalitních států na základě vlastních zkušeností se sovětskou porobou. Stali jsme se opět respektovanou zemí. To však může být v krátké době promarněno. Michael Kocáb

Nemáme ale hlubší zkušenosti s národnostně, etnicky a nábožensky otevřenou společností, protože jsme žili v komunistickém lágru. Proto se bojíme neznámého a neozkoušeného, ale strach by měl být překonáván kulturou, vzděláním, poznáním a pozitivním myšlením. Je mnoho občanů, kteří chuť a vůli překonat strach prokazují, většina je však závislá na odvaze politiků a právě ta chybí. Převládl alibismus, strach z extremistů a nedostatek ideí i ideálů. To platí od Strakovy akademie až po Hrad. Jako první se musí osmělit politici, a pokud to neudělají, nemají schopnost demokraticky zemi vést v krizovém období. Ivan Gabal

Může vážný apel Michaela Kocába změnit postoje české vlády a veřejnosti?

18. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Několik let upozorňuju jak hlas volající na poušti, že Česká republika není v zahraničí šířeji známa, že se o ni nikdo nezajímá, nikdo ji nebude hájit a nemá v zahraničí v místním obyvatelstvu větší počet strategických spojenců, kteří by v době krize vystoupili na její obranu. Snažil jsem se - relativně marně - upozorňovat všechny, kdo mají v české vládě určitý vliv, že by Česká republika měla na svém vlivu v zahraničí pracovat prostřednictvím systematického financování českých studií, jak to dělá většina států světa. Upozorňoval jsem, že nikdo neví, kdy vznikne vážná krize, další Mnichov, a takovýchto spojenců bude zapotřebí.

Nenadál jsem se, že to půjde tak rychle. V důsledku nynější uprchlické krize stojí Evropská unie před vážným problémem a není vyloučeno, že se rozpadne. Pro menší státy Evropy, jako je Česká republika, by to byl katastrofální vývoj, protože by ztratily jakýkoliv vliv na utváření evropské politiky a staly by se znovou pouhou obětí ekonomických a politických zájmů velmocí, ať Ruska, nebo Německa.

Otázka uprchlických kvót hrozí zlikvidovat Evropskou unii

18. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Vedoucí politikové EU se budou příští týden účastnit mimořádné vrcholné schůzky, jejímž cílem bude zápolit s nejhorší evropskou uprchlickou krizí, která také vyvolala v EU jeden z dosud nejostřejších konfliktů - ohledně uprchlických kvót.

Uprostřed stále více sílící války slov mezi východní a západní Evropou ohledně toho, co si počít se statisíci příchozích lidí, svolává Donald Tusk, prezident, Evropské rady, mimořádnou schůzku na příští středu. Vyžaduje to německá kancléřka Angela Merkel.

Česká republika nesmyslně a krutě vězní tisíce uprchlíků, i těhotných žen a malých dětí, "za účelem deportace do ciziny" - a nutí je, aby za to platili

17. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Přestože české úřady před nedávnem oznámily, že z nesmyslně vězněných uprchlíků - lidí, kteří nespáchali žádný trestný čin! - propustí z vazebních středisek aspoň Syřany, jimiž Německo slíbilo automaticky azyl, tento slib nesplnily.

Jak pro Britské listy uvedla právnička pražské Organizace pro pomoc uprchlíkům Kateřina Šimonová, ve třech vazebních střediscích v ČR úřady nesmyslně a krutě vězní přibližně tisíc lidí, Podle ČTK zadržuje ČR 2500 osob.

Channel Four News: Ze Sýrie odchází do Evropy celá vzdělanecká střední vrstva

18. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Moderátorka: Na každého uprchlíka, který se snaží dostat přes hranici, jsou jich další tisíce, které přicházejí za nimi. Mezinárodní organizace pro migraci potvrdila našemu pořadu, že počty uprchlíků rostou každým dnem, exponenciálně, poté, co je Německo začalo přijímat a navzdory chaotickým scénám na hranicích ve střední Evropě, kde se proti uprchlíkům používají vodní děla, slzný plyn a žiletkový plot.

Ve snaze porozumět, proč se to děje, se náš reportér Alex Thomson připojil k skupině uprchlíků odjíždějící ze Sýrie do Turecka. Zjistil, že provozovatelé lodní přepravy z Tripolisu do Turecka hovoří o obrovském nárůstu cestujících.

Channel Four News: Nezastavitelná vlna uprchlíků přišla do Chorvatska

18. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Muž: Měl jsem představu, že jsou lidé v Evropě civilizovanější, než tomu skutečně je. Oni uvažují opravdu nějak divně. My jsme lidi. Jsme mírumilovní lidé. Chceme žít v míru. Proto jsme odešli ze Sýrie. Abychom mohli žít pokojně. V Evropě.

Moderátor Jon Snow: Rozsah uprchlické krize je bezprecedentní, stejně jako jsou všechny, téměř biblické cesty uprchlíků. Prchají ze Sýrie do Libanonu a pak dál do Evropy. Dnes večer náš pořad se zabývá třemi etapami této odyssey. Ti, kteří podnikají obrovský první krok a opouštějí svou vlast, ti, kdo se protiví úřadům a poskytují pomoc tisícům lidí, kteří přistávají u jejich břehů na řecké pláži, a o těch, kteří se zoufale snaží proniknout kordony pořádkové policie, aby se dostali přes hranice. Začínáme dnes večer v Chorvatsku, v novém státě na frontové linii, kde úřady zápolí s obrovským počtem lidí, kteří se snaží dostat do střední Evropy. Poté, co Maďarsko hermeticky uzavřelo své hranice žiletkovým plotem, slzným plynem a vodními děly, více než 7000 lidí vstoupilo do Chorvatska ze Srbska za posledních 24 hodin. Náš reportér Jonathan Miller je v Tovarniku na srbsko-chorvatské hranici.

Mluvčí OSN: Maďarsko porušuje mezinárodní právo. Státy mají povinnost přijímat uprchlíky

18. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Moderátorka: Hovořila jsem s Rupertem Colvillem, mluvčím Úřadu Vysokého komisařství OSN pro lidská práva. Zeptala jsem se ho, co si myslí o rozhodnutí Maďarska, které hodlá dál násilím blokovat svou hranici.

Rupert Colvill: Jsme znepokojeni, že to v mnoha případech je protizákonné a nelidské. Včerejší záběry z maďarsko-srbské hranice byly opravdu šokující. Slzný plyn používaný proti ženám a dětem. Vodní děla zasahovala v některých případech opravdu velmi malé děti. Tak to zjevně není humánní chování. A pak ten způsob, jímž s těmito lidmi zacházejí. Mnoho z nich jsou autentičtí uprchlíci. Mnoho dalších z nich jsou lidé, kteří mají také nárok na ochranu. Způsob, jimiž se s nimi zachází, velmi pravděpodobně porušuje mezinárodní právo.

Rozhovor Britských listů 22:

Co jsem se naučil ve Spojených státech

11. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Jana Čulíka s disidentem a performerem Milanem Kohoutem o tom, co mu dal jeho dvacetiletý pobyt v USA. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 11. září 2015.

Eritrea: Bývalý úředník tvrdí, že vojáci byli nuceni nasazeni na výstavbu dolu pro kanadskou frmu

18. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Stovky mužů vykonávajících povinnou vojenskou služby v eritrejské armádě byly nuceny pracovat na výstavbě měďného dolu Bisha ve střední Eritreji. Projekt je ve společném vlastnictví kanadské firmy Nevsun Resources Ltd a eritrejské státní National Mining Corp. K jeho budování došlo v roce 2008, ale nyní je předmětem žaloby u Nejvyššího soudu v kanadské Britské Kolumbii.

Vyvolá agresivní Rusko vstup Švédska do NATO?

18. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Agresívní jednání Ruska vůči Ukrajině a Pobaltí vyvolalo ve Švédsku debatu o členství v NATO. I když je nepravděpodobné, že by Švédové v blízké budoucnosti vstoupili do aliance, zjevně teď přehodnocují minulá rozhodnutí.

The Czech authorities are holding thousands of refugees "for the purposes of deportation"

17. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Although the Czech government has promised recently that it would release Syrian refugees from detention and allow them to travel to Germany, where they have been offered asylum, it is still holding a considerable number of Syrians, says lawyer Kateřina Šimonová from the Prague Organisation for helping refugees.

She has seen approximately one thousand refugees which are held in the three Czech prison-like detention cetres in Bělá Jezová, Vyšní Lhoty and Zastávka u Brna.According to the Czech News Agency, the Czech Republic is holding 2500 refugees and immigrants.

Ms Šimonová testifies that the Czech authorities still hold many Syrians, Afghanis and other nationalities. There are a number of pregnant women amongst the detainees and many children, especially very small children.

The Czech authorities have released some 200-300 Syrian refugees, namely only those of them who have been fingerprinted in Hungary. Why have they released only these people? The rationale seems mind-boggling: Since the Czech authorities have evidence that these people have been registered in Hungary, they want to deport them to that country. This is however impossible because Hungary does not accept any refugees. Hence, the Czech authorities release these people.

All the other refugees remain in detention. What is the purpose of detaining them? The official reason given by the Czech authorities is that "they are being detained for the purposes of deportation". As is well known, these people do not even want to be in the Czech Republic. They were arrested by the Czech police en route to Germany.

The refugees may be held by the Czech authorities for up to 180 days. The refugees' cash and their mobiles are confiscated, their family and travelling groups are broken up. There is not sufficient food in the detention centres and the refugees are starving. The Czech authorities are charging them for their imprisonment.

Jan Čulík v televizi BBC o uprchlické krizi

15. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Jan Čulík: Rád bych nejprve zdůraznil, jak řekli už i vaši reportéři, že Maďarsko porušuje mezinárodní právo. Protože porušuje tu Konvenci o uprchlících z roku 1951, která byla důsledkem hrůz druhé světové války a je to šokující. Samozřejmě, ta konvence platí i pro Británii a pro ostatní evropské země a je otřesné, že se v těchto dnech evropské země snaží vyhýbat jejímu plnění. Je to ostudné.

Pro se zrovna střední Evropa chová tak vzdorně a je tak nepřátelská vůči komukoliv z vnějšího světa? Eurobarometer nedávno vydal průzkum veřejného mínění, o postojích Středoevropanů vůči lidem zvnějšku, i vůči lidem z jiných zemí Evropské unie. A podle tohoto průzkumu jsou Češi, Slováci, Maďaři a občané pobaltských zemí, nejen vůči uprchlíkům, kteří musejí být okamžitě odsunuti, ale i vůči lidem z jiných částí Evropské unie, kteří by chtěli žít v těchto zemích. Samozřejmě, tyto východoevropské země byly izolovány od vnějšího světa v sovětském impériu, ale to už je pětadvacet let a člověk by si myslel, že se to změnilo. Ale nynější situace je v důsledku několika faktorů. Jedním z nich jsou sdělovací prostředky. Jejichž zisky ve východní Evropě klesají a tam média opravdu hystericky vybičovávají nenávist vůči všemu neznámému. A existuje velmi zásadní rozdíl mezi tím, jak o této uprchlické krizi informují západní média a jak o nich informují východní média. Ta nepřinášejí individuální lidské příběhy.

Moderátor: Ale přece lidé v Maďarsku mají inteligenci na to, aby sledovali jiná média?

Jan Čulík: Oni neumějí jazyky. Sedm procent Čechů mluví anglicky a v Maďarsku to bude podobné. Působím v ČR jako novinář a jsem absolutně fascinován těmi hrůzami na fórech deníků.

Moderátor: Ale přece i ty fotografie! Ženy a děti!

Jan Čulík: No, představte si, že v tom případě Ajdana Kurdiho, najdete k tomu naprosto obscénní komentáře. Nemají k dispozii jednotlivé lidské příběhy a je vybičováván strach, že je ohrožuje tahle zeď nepřátelské jinakosti.

(...) Moderátor: Jane Čulíku, budou země jako Slovensko a Maďarsko naslouchat tomu, jak argumentuje Německo?

Jan Čulík: Je to velmi složité. Shledávám opravdu znepokojujícím, že celá řada středoevropských politiků nyní protestuje proti tomu, co oni označují za vydírání ze strany Německa. V těch zemích vznikají protiněmecké nálady. A co je zvlášť znepokojující: existují různé opravdu nechutné organizace, které se ozývají. Například jedna organizace uvedla, že jestliže česká vláda nezačně chránit hranice, uděláme to my sami a hranici zablokujeme. Celkově se situace destabilizuje. Nenaskýtá se jednoduché řešení.

BBC: Německo bude znovu prosazovat uprchlické kvóty a EU ho v tom podporuje

17. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Moderátorka: Včera dopoledne řekl chorvatský premiér, že jeho země dovolí uprchlíkům volný průchod přes své území. Chorvatsko se nyní potýká s více než 7000 příchozími za posledních 24 hodin. A na hranici se Srbskem docházelo k chaotickým scénám, když davy migrantů krátce prorazily kordony pořádkové policie. Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić řekl, že země už nemůže přijmout další lidi a že osoby už v Chorvatsku musejí zažádat o azyl, anebo budou považováni za ilegální imigranty.

"Žádáme všechny země po cestě, Makedonii, Řecko, že musejí respektovat všechny smlouvy a všechna pravidla a mají stejnou povinnost jako Chorvatsko poskytovat lidem mezinárodní ochranu.

Chorvatsko nezvládá nápor uprchlíků

17. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad al-Hussein ve čtvrtek také ostře kritizoval Maďarsko a charakterizoval jeho zacházení s uprchlíky jako kruté a jako "jasné porušování mezinárodního práva".

Chorvatská vláda vedla, že země nedokáže přijmout větší počet uprchlíků. Pořádková policie se střetla s lidmi přicházejícími do Chorvatska ze Srbska.

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić uvedl, že Chorvatsko umožní imigrantům a uprchlíkům bezpečnou cestu do přijímacích středisek v Záhřebu, ale že ti, kdo v Chorvatsku nepožádají o azyl, budou považováni za ilegální imigranty. Vzhledem k tomu, že Maďarsko zablokovalo od úterý svou hranici, mnoho uprchlíků se prostě vydalo směrem na západ do Chorvatska. Ostojić uvedl, že do země přišlo za posledních 24 hodin 6500 osob.

Generální tajemník OSN odsoudil Maďarsko za útok maďarské policie proti uprchlíkům

17. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Generální tajemník OSN odsoudil způsob, jímž se maďarská vláda chová vůči uprchlíkům na své jižní hranici. Zdůraznil, že používání slzného plynu, pepřového spreje a vodních děl proti lidem, kteří prchají z války, je nepřijatelné.

Maďarsko vyvolalo ve středu vlnu mezinárodního rozhořčení poté, co maďarská policie střílela do davu rodin uprchlíků kanistry se slzným plynem a útočila na frustrované uprchlíky vodními děly poté, co se několika z nich krátce podařilo otevřít pohraniční branku na protest, že jim maďarské úřady brání vstupu do země.

Generální tajemník OSN Pan Ki Moon konstatoval: "Byl jsem šokován, když jsem viděl, jak bylo zacházeno s těmito uprchlíky a migranty. To je nepřijatelné, protože to jsou lidé, kteří prchají před násilím a pronásledováním. Musíme zajistit, že se budeme chovat soucitně."

Maďarsko vylíčilo svou reakci jako "legitimní reakci na invazi" a tvrdilo, bez důkazů, že mezi 29 zatčenými osobami byl známý terorista. Srbští politikové odsoudili to, co označili za maďarské porušení srbské územní celistvosti.

Srbský premiér obvinil Maďarsko z brutálního a neevropského chování a naléhal na Evropskou unii, aby na to reagovala. "Nedovolíme nikomu, aby nás ponižoval. Žádám Evropskou unii, aby reagovala, a vyžadovala, aby se členské státy EU chovaly v souladu s evropskými hodnotami," řekl Aleksandar Vučić v srbské státní televizi. "Pokud nebude EU reagovat, nalezneme také způsob, jak ochraňovat své hranice a evropské hodnoty."

Ukrajina zakázala vstup do země řadě západních novinářů. Jsou "bezpečnostní hrozbou"

17. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Spolu s mnoha ruskými novináři a veřejnými osobnostmi zakázal ukrajinský prezident Petro Porošenko vstup do země novinářům ze společnosti BBC.

Dlouholetý reportér BBC v Moskvě Steve Rosenberg a produkční Emma Wells mají zakázáno cestovat na Ukrajinu, podle seznamu zveřejněného ve středu na stránkách ukrajinského prezidenta. Novináři podle něho "jsou hrozbou státním zájmům" či "podporují teroristickou činnost".

Buoyed by the wave of anti-refugee hysteria, Central European extreme right wing groups join an international network, controlled from Russia

17. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

The extreme right wing Czech organisation "Národní demokracie" (National Democracy), which is supported by the controversial Czech website Parlamentní listy, has published its "Action Plan: Solving the migration crisis". It demands the creation of paramilitary volunteer units which would "defend the Czech border" along with the Czech police and the army. It also demands that Czech politicians, journalists and public figures who "encourage imigration or approve of it" be investigated for high treason. All human rights organisations which "act against the interests of the Czech Republic" should be closed down. All refugees must be sent to high security internment camps and deported.

It is evident that the authors of this "Action Plan" feel greatly encouraged by the current wave of anti-refugee rhetoric which they hope will raise them into powerful political positions in the Czech Republic. It is a mystery why the Czech police do not act against this and other similar extreme right wing organisations, says the Britské listy analyst Karel Dolejší. He continues:

"It is particularly worrying that Národní demokracie has become a member of an international anti-liberal extreme right wing organisation, which has an armed section and is controlled from Russia. Apart from Národní demokracie, two other Czech extreme right wing organisations, the neo-Nazi Generace identity (The Identity Generation) and Dělnická strana sociální spravedlnosti (The Workers Party for Social Justice) are also members as are two Slovak extreme right wing organisations. HERE is the list of members.

Source in Czech HERE

Skandál s rasově motivovaným zatčením proměněn v propagaci vzdělávání

Jak se dělá ze skandálu pozitivní PR

17. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Médii včera proběhla zpráva o zatčení čtrnáctiletého Ahmeda Mohameda na střední škole v texaském Irvingu. Přinesl do školy vlastnoručně sestrojené elektronické hodiny a když se s nimi pochlubil učitelce, zpanikařila, sdělila kolegům podezření, že Ahmed přinesl do školy bombu a zavolali policii. Ahmed byl zatčen a odveden v poutech. Zatčení vyvolalo diskuse o rasově motivovaném jednání, protože Ahmed je muslim tmavé pleti. Všechno ale bude pravděpodobně jinak. "Prima hodiny, Ahmede. Nechtěl bys je vzít do Bílého domu? Měli bychom inspirovat více dětí jako jsi ty, aby měly rády techniku. To je to co dělá Ameriku skvělou," napsal Ahmedovi po Twitteru Barack Obama. Vedle toho vznikl hashtag #IStandWithAhmed, prostřednictvím nějž šíří vědci i veřejnost svou podporu Ahmedovi. Ze skandálu tak pravděpodobně nakonec vznikne zcela spontánní kampaň na podporu vzdělání a kulturní snášenlivosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Mladík se rozhodl přejít do jiné školy. Na jeho podporu se vyjádřili Barack Obama, Mark Zuckerberg a Chris Hadfield. Mladíkův otec konstatoval: "Co říct? Jsem vděčen Spojeným státům americkým."

Jak plánuje Jeremy Corbyn vést Labouristickou stranu?

17. 9. 2015

čas čtení 8 minut



Jon Snow: Hovořil jsem dnes ve Westminsteru s panem Corbynem. Nejprve jsem se ho zeptal na jeho strategii vůči Evropě.

Jeremy Corbyn: Naší strategií je, že chceme mít více sociální Evropu, více inkluzivní Evropu, Evropu, v níž jsou zaměstnanci chráněni, Evropu, kde existuje sociální ochrana. To jsou labouristické požadavky. Zjevně jich je možno dosáhnout pouze potud, pokud jste členem Evropské unie. Znamená to, že dáme panu premiérovi bianco šek, aby v Evropě vyjednal zrušení těchto práv, to vůbec ne? Jsou to práva, za něž se velmi těžko bojovalo.

Channel Four News: Maďarská policie házela mezi ženy a děti velké kanistry se slzným plynem. Všichni zvraceli

17. 9. 2015

čas čtení 8 minut

JČ: Server Novinky ve svém článku o brutální akci policie proti uprchlíkům na maďarsko-srbské hranici nepokrytě publikuje rasistickou xenofobní maďarskou propagandu. Srovnejte jeho článek, podle něhož konflikt na hranici způsobili, jak už je to zavedené v české rasistické terminologii, "zlí agresivní uprchlíci", s objektivním referováním globálního média Channel Four News. Vnímání světa je o hodně jiné, než je maďarská vládní propaganda, kterou šíří Novinky. Drastický postup maďarské policie odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki Moon. O tom jaksi Novinky nereferovaly.





Uprchlíci skandovali: Prosíme, Evropo, pusťte nás dovnitř, projdeme pokojně. Přivezte si třeba celou armádu, my nic dělat nebudeme. Většinou byl protest pokojný. Pro některé to bylo příliš mnoho, začali házet předměty. Policie zpevnila svůj kordon. A pak se několika lidem podařilo otevřít ta zelená vrata, která vidíte za mnou. Mezi nimi a policií byla jen tenká kovová mříž. A pak policisté zaútočili tím plynem. Hovoříme o velkých plynových kanistrech, které policie házela do davu uprchlíků, mezi rodiny. Dav se rozprchl, děti strašlivě brečely a křičely. Všichni zvraceli. A to pokračovalo dlouhé hodiny.



Generální tajemník OSN odsoudil dosud snad nejhorší scény násilí, týkající se uprchlíků, k nimž dochází na hranicích Evropské unie. Maďarská policie použila vodního děla a slzného plynu proti uprchlíkům, kteří se snažili přejít hranici ze Srbska. Mladí muži reagovali házením kamení na policejní kordon. Maďarské úřady uvádějí, že hraniční přechod na měsíc uzavřou, aby lidem zabránily ve vstupu do Maďarska. Postavený žiletkový plot na hranicích se Srbskem znamená, že uprchlíci musejí hledat jinou cestu do Evropské unie než přes Maďarsko. Mohou se vydat jihovýchodně do Rumunska, a pokusit se dostat do Maďarska tudy. V úterý však maďarská vláda oznámila, že postaví další plot, tentokráte na hranici s Rumunskem. Nejjednodušší cesta je nyní směrem na západ, přes hranice Srbska do Chorvatska. Chorvatsko uvádí, že nebude lidem bránit v průjezdu přes jeho území. Právě z této hranice dnes večer informuje náš reportér Jonathan Miller.

V Chile došlo k silnému zemětřesení

17. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

V Chile došlo těsně před jednou hodinou ráno středoevropského času k zemětřesení o síle 8,3 stupňů na Richterově stupnici. Budovy v Santiagu se kymácely a lidé vyběhli na ulici. Bylo vydáno varování, že může vzniknout cunami. Epicentrum zemětřesení bylo v moři, 228 km severoseverozápadně od Santiaga.

Směřujeme do mezinárodní izolace

Středoevropané jako oběti vlastního svědomí

17. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Z nenávistné reakce Středoevropanů na uprchlickou vlnu ze zemí postižených válkou a terorem se definitivně stalo globální téma. Nedělní NY Times otevíral své vydání článkem, jenž se snaží pojmenovat společenské resentimenty, které za touto hysterií stojí. Obraz obětí, které se bojí, že přijdou o svůj status a které se snaží mermomocí vyvinit z jakékoliv odpovědnosti za dění v okolním světě znovu potvrzuje jejich "hobití" povahu. Kromě toho je ale vystavuje obrovskému riziku, že se pouze prohloubí jejich bezvýznamnost a že se už skutečně nikomu nebude chtít podporovat rozvoj demokracie, jejíž deficit je tak cítit z extrémních postojů vůči lidem v nouzi. Navíc nic nenapovídá, že se to zlepší.

Mýtus "politické korektnosti" a postkomunismus

17. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Propaganda ultrapravicových a populistických stran se vždy vymezuje na prvním místě proti "politické korektnosti". Většina kritiků v postkomunistickém prostoru se ovšem nenamáhá předmět jakkoliv definovat a záměrně kalkuluje s tím, že si každý zájemce dosadí vlastní intuitivní definici. Proti mlhavému protivníku se potom staví "demokracie" chápaná jako neomezená vláda etnicky homogenního průměru. Průměrní, kterých je v každé společnosti většina, by neměli být omezováni ve svých projevech (přinejmenším verbálního) nepřátelství vůči menšinám, tvrdí se. Protože to je "nedemokratické" a porušuje to "svobodu slova", slyšíme od ultrapravičáků a populistů.

Chorvatský premiér odsoudil Maďarsko

16. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Chorvatský premiér Zoran Milanović odsoudil Maďarsko za to, že proti uprchlíkům postavilo žiletkový plot. "Jsem přesvědčen, že politika Budapešti je škodlivá a nebezpečná. Zdi nikoho nezastaví a posílají strašlivý a nebezpečný signál. Telefonují mi starší lidé, kteří pamatují druhou světovou válku, obyčejně židé, a jsou těmito věcmi šokováni. Žiletkové ploty v Evropě 21. století neposkytují žádné odpovědi. Zosobňují jedině hrozbu," dodal.

Zdroj v chorvatštině ZDE

Panika nad Islámským státem posouvá do pozadí Assadovu válku proti povstalcům, příčinu masivních obětí a uprchlické vlny

Pro ty, kdo zůstali v Sýrii, je život noční můra

17. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Douma, předměstí Damašku, bylo ještě před nedávnem místem, kde žilo na půl milionu lidí. Podle dostupných statistik už uprchli čtyři pětiny původních obyvatel a další masivní bombardování a ostřelování vede k odchodu tisíců dalších. Douma, stejně jako další předměstí Damašku či severně položené město Allepo, centra odporu proti režimu Bashara Assada, jsou cílem systematických útoků od roku 2011. Jen za poslední měsíce dokládá Červený půlměsíc na 550 obětí vojenských útoků, z toho 123 dětí. Každodenní realitu obyvatel válkou zdecimované Sýrie přináší článek deníku NY Times.

Odpůrci kvót jsou sami proti sobě

17. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Podle odpůrců kvót pro přijetí uprchlíků, reprezentovaných politiky středoevropských zemí, je takové řešení nefunkční, protože i když budou uprchlíci přiděleni do jednotlivých zemí, následně se stejně budou chtít přesunout jinam, do svých cílových destinací. Pokud jim jde o to vyhnout se pomoci, jak doteď vcelku nepokrytě svým alibistickým vykrucováním dokazují, dělají taktickou chybu: měli by na kvóty okamžitě přistoupit...

Otevřený dopis ministryni práce a sociálních věcí

Vyřešte nezaměstnanost nadobro a se ziskem

17. 9. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Vážená paní ministryně práce a sociálních věcí,

jsem již druhým rokem nezaměstnaný. Není to tím, že bych byl neschopný, nemocný, líný či snad že bych měl jakkoliv poskvrněnou minulost. Nikoliv. V našem kraji prostě práce není. Dlouhodobě nezaměstnaných tu je čím dál víc. Ovšem nelením jako ostatní. Hledám si práci nejen ve svém okolí, ale i všelikdes jinde. I tam ale práce ubývá, nebo je požadovaná odbornost, na kterou nemám ani kvalifikaci a ani schopnosti. Přemýšlel jsem jak se z toho dostat. A něco mě napadlo. Jistě by to vyřešilo problém nejen mně, ale i Vám.

Bodláky Václava Duška

Zpátky ni krok

17. 9. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Bývalá hlava Sazky upadla v nemilost. Nebudu tvrdit, že možná nedošlo k transakcím přinejmenším podivným, ale tvrzení, že hlava řídila všechno - nesmysl. Krk pomáhal hlavě hýbat se podle potřeby i na hraně (možné) zákonnosti.  Možná si vzpomenou ti nebližší hlavounovi, jak dostávali odměny, nemalé, jak si vozili zadky v luxusních autech. A protože co sokol, to Tyršova čestnost a tužení se ku zdraví, postaví se na ochranu hlavouna bývalý starosta ČOS, muž ryzího charakteru, ozdoba sokolských ctností a řekne popravdě, jak se odměny, auta a hluboká oddanost k hlavounovi projevovaly.

Bodláky Václava Duška

Tam na konečné

17. 9. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Záplava anonymních vzkazů postihla i demokratická média. V padesátých letech na základě anonymního udání zavřeli tátu do TNP u Sázavy v Lešanech - Prosečnici; po letech zjištěn anonym, bytost, která prošla drážďanským peklem při pekelném náletu – mučený, odsouzený k trestu smrti... Proč se stal anonymem? K nepochopení. K lítosti. Omlouval se, ale ten, který omluvu zasloužil byl už tam, kde se nepohřbívá.

Maďarsko odmítá žádosti uprchlíků o azyl během několika minut

17. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Lidé musejí klepat na dvířka v plotě, chtějí-li zažádat o azyl. Žadatelé poukazují na to, že maďarské úřady jejich žádosti řádně nezpracovávají.

Syřan, jehož žádost o azyl byla odmítnuta během několika minut, si stěžuje, že maďarští úředníci vůbec nezkoumali, z jaké situace pochází ani nehodnotili míru rizika, jíž byl vystaven. Vyvolává to otázky ohledně toho, zda Maďarsko vůbec plní své mezinárodní závazky ochraňovat uprchlíky prchající ze syrské občanské války.

Chorvati jsou hrdi na svou pomoc uprchlíkům

17. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta



K fotografii chorvatského policisty, který má v náručí syrské uprchlické dítě, píše chorvatský server Index pochvalně: Toto je dnes pravá tvář Chorvatska ZDE

Šokující scény na srbsko-maďarských hranicích

Maďarská policie odpalovala do davu žen a dětí velké kanistry se slzným plynem

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta



Uprchlíci, kteří byli zastaveni maďarskou armádou a plotem na srbsko-maďarské hranici, skandovali "Nechte nás projít, nikomu nic neuděláme." Maďarská policie proti nim použila slzného plynu a vodních děl. Někteří uprchlíci se pokusili na maďarskou policii házet kamením a lahvemi. Maďarská armáda po dlouhé hodiny házela do davu uprchlíků, mezi ženy a děti, velké kanistry se slzným plynem. Mnoho žen a dětí zvracelo. Generální tajemník OSN Pan Ki Moon byl scénami na maďarské hranici šokován. Mnozí evropští politikové jsou otřeseni. Chorvatské úřady pomáhají uprchlíkům v přechodu jejich země na severozápad. Vozí je z hranice autobusy do Záhřebu. - Později ve středu večer přineseme na tomto místě reportáže Channel Four News.

Na obranu Poštorné

16. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Texty Karla Dolejšího si obvykle velice rád přečtu a jeho analýzy mezinárodně-bezpečnostní situace považuji za velmi fundované a přesné. Článek "Kriminály si rozvracet si nedáme!" ze dne 2.9.2015 však není možné vidět jinak než jako zásadně chybný, píše Alexandr Vališ.

Obvyklým postupem moderní levice je, že odpůrce uvolněné imigrační politiky dehonestuje jako rasisty a xenofoby, aby se vyhnula věcné diskuzi o rizicích imigrace. Pan Dolejší tento postup vylepšil tak, že obyvatele Poštorné označil rovnou za potomky zlatokopů pochybné morální úrovně rabující původně německý majetek. Takový postoj by byl nehezkým osobním útokem, i pokud by byl pravdivý. On je však hrubě nepravdivý.

Konec levné práce

16. 9. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 12 minut

ČMKOS pořádá mítink s jasným názvem: Konec levné práce. V informačním letáčku mimo jiné konstatuje:

„… velmi důrazně nejen zaměstnavatelům, ale i široké veřejnosti dokázat, že mzdový vývoj v ČR začíná být vážným ekonomickým problémem.

Analýzy ČMKOS ukazují, že se Česká republika velmi nebezpečně vzdaluje úrovni mezd nejen vyspělých evropských zemí, ale máme už sedmé nejnižší mzdy v rámci celé EU. Za 25 let jsme se dostali na úroveň 28 % německých mezd, přičemž zhruba 80 % zaměstnanců v ČR ani této úrovně nedosahuje.

Británie vyšle do Středozemí druhou válečnou loď "proti pašerákům lidí"

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

- Britské námořnictvo chce vyslat druhou válečnou loď do Středozemního moře, jejímž úkolem bude chytat pašerácké čluny s uprchlíky, prý "aby se zabránilo zbytečným úmrtím", lže pokrytecky britská vláda. Zbytečným úmrtím se zabrání otevřením legální imigrační cesty do Evropy.

- Desítky maďarských právníků podepsaly protestní dopis proti novým maďarským imigračním zákonům a žiletkovému plotu na hranici se Srbskem. Konstatují, že nové maďarské zákony kriminalizující uprchlíky jsou "urážkou důstojnosti právnické profese".

- Rakousko zahájilo selektivní pohraniční kontroly na hranici s Maďarskem. Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner uvedla, že Syřané a další občané z ohrožených zemí mohou i nadále v Rakousku žádat o azyl.

- Stovky uprchlíků strávily noc ve volné příroddě na hranici s Maďarském po jejím zablokování. "Proč to dělají?" ptala se afghánská žena s malým dítětem. "Bylo to opravdu v noci strašné," řekl tiskové kanceláři Reuters Bashir, afghánský školák. "Byla v noci strašná zima, zejména to postihlo rodiny s malými dětmi."

- Srbský ministr pro migraci Alesandar Vulin apeloval na Maďarsko, aby otevřelo svou hranici "alespoň pro ženy a děti".

- Chorvatská policie potvrdila, že registruje migranty přicházející ze Srbska. Uvedla, že je bude dopravovat do recepčních středisek nedaleko Záhřebu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Activists: The Czech Republic humiliates the refugees

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

The Czech authorities mistreat the refugees that arrive on Czech territory, complain the activists who help them. Children are especially mistreated. Families are divided when detained in the Czech, prison-like detention camps, they suffer from lack of food and all their money is confiscated, so on release from detention, they are without funds. Often they have only summer clothes in which they arrived many weeks ago.

"The Czech government illegally detains the refugees, limits their freedom of movement, prevents them from using their own money and holds them in humiliating and inhumane conditions," said Martin Rozumek, the director of the Organisation for helping refugees on Wednesday. Volunteers find it very difficult to gain access to the refugees held in the Czech detention centres.

Each refugee must pay 250 crowns per day for his or her detention. Thus a four-member family must pay 1000 crowns (41 US dollars) per day.

"The Czech government also breaks the law by failing to provide free legal advice to the refugees," said Rozumek. Refugees testify that the worst part of their journeys to Europe was the crossing of the Mediterranean and then their detention in the Czech Republic.

Source in Czech HERE

Croatian PM condemns Hungary and gives free passage to refugees across Croatia

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Croatian Prime Minister Zoran Milanović has said that Croatia will allow the refugees free passage across Croatian territory regardless of their religion or colour of their skin.

Milanović has condemned the actions of Hungary in building a razor wire fence against the refugees. "I believe that the policy of Budapest is harmful and dangerous. Walls will not stop anyone and they send a terrible and dangerous message. Older people who remember World War II, are phoning me, usually the Jews, and they are appalled by such things. Wire fences in Europe in the 21st century provide no answers. They just constitute a threat," he said.

Source in Croatian: HERE

However, Croatia is warning refugees that there are still land mines on some 500 square kilometres of its territory. The minefields are unmarked. Roads and rail lines are safe:

JAK CHORVATSKO ZOSTUZUJE ČESKOU REPUBLIKU

Chorvatsko umožní uprchlíkům volný průchod přes své území, ale varuje je před minami

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Chorvatsko založilo facebookovou stránku, na níž varuje uprchlíky před nebezpečím min z války v devadesátých letech: "Prosím věnujte pozornost, v Chorvatsku je ještě zaminované území, mnoho minových polí není označeno. Proto jděte opatrně a jen po jasně viditelných silnicích. Silnice, železnice a místní komunikace jsou zcela bezpečné." Chorvatsko má stále 505,8 čtverečních kilometrů zaminovaného území.

Chorvatský premiér Zoran Milanović oznámil, že Chorvatsko přijme uprchlíky. "Jsme připraveni ty lidi přijmout, bez ohledu na jejich rasu či náboženství," řekl chorvatský premiér a zdůraznil, že Chorvatsko příchozím pomůže k cestě do Německa či do Skandinávie, nebo kamkoliv budou chtít.

Chorvatský premiér Zoran Milanović odsoudil Maďarsko za to, že proti uprchlíkům postavilo žiletkový plot. "Jsem přesvědčen, že politika Budapešti je škodlivá a nebezpečná. Zdi nikoho nezastaví a posílají strašlivý a nebezpečný signál. Telefonují mi starší lidé, kteří pamatují druhou světovou válku, obyčejně židé, a jsou těmito věcmi šokováni. Žiletkové ploty v Evropě 21. století neposkytují žádné odpovědi. Zosobňují jedině hrozbu," dodal.

Zdroj v chorvatštině ZDE

Czech Republic: Anti-refugee hysteria makes a young woman report a chimney sweep to the police

16. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

As a result of anti-refugee hysteria, which is being disseminated by the media in the Czech Republic, Czech citizens, fearing "dangerous foreigners", have made a number of increasingly bizarre complaints to the Czech police. On 14th September, a young woman from the Pilsen region in Western Bohemia was horrified when en route to school she saw a "dark-skinned man in black overalls with a white cap and a long machine gun over his shoulder". She reported him to the police who discovered that the "foreign terrorist refugee" was a chimney sweep. The "machine gun" was a long brush for sweeping chimneys.

A man from the Chrudim region who said proudly that he can recognise the "hostile refugees" very well because he has spent several years in England, reported that a "group of refugees are building an underground bunker in the local forest". A police spot-check discovered that the "terrorists" were regular forest workers who were cutting down the undergrowth.

In the South Moravian town of Uherské Hradiště, the brave local police arrested a group of eleven dark skinned foreigners who did not have their passports on them. It turned out that they were a folk lore group from Benin who came to the Czech Republic to participate in an international folklore festival in the town of Strážnice. They had just stepped out from their hotel without taking their passports with them.

Several times the worthy Czech citizens have reported various "evil refugees" to the police, who then discovered on checking them that they were regular agricultural workers from Slovakia or Romania. The number of police spot checks of non-whites has considerably increased over the past few weeks in the Czech Republic.

Statements on Facebook, which have originally been meant as a joke, take on a different life and become viral. Thus a group of Facebook activists who are trying to fight against islamophobia declared on Facebook that it was an outrageous proof of islamicisation of the Czech Republic that "according to information from the Czech Education ministry, first form pupils will be required to learn Arabic numbers this year!" The status produced a large number of angry comments from the Czech public demanding that the bloody Arabs should be forced to learn European numbers. The authors of these comments did not realise that Europe has been using Arabic numbers for centuries.

Source in Czech HERE

USA: Analytici konkretizují výhrady vůči upravování zpráv o válce s "islámským státem"

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Skupina zpravodajských analytiků poskytla vyšetřovatelům dokumenty, které podle nich dokazují, že vysoce postavení armádní důstojníci manipulovali závěry zpráv o tažení proti "islámskému státu". Podle několika vládních představitelů jsou zákonodárci z obou stran rozhněváni zjištěním, že mohli dostávat zmanipulované podklady.

Možná, že se vracíme do Hitlerova světa

16. 9. 2015

čas čtení 10 minut

Holocaustu nerozumíme a myslíme si, že jsme morálně nadřazeni vraždícím německým nacistům. Avšak jsme si jisti, že bychom tváří v tvář údajné katastrofě také nezačali vraždit? Zásadní esej Timothyho Snydera, profesora historie na Yale University, má děsivé rezonance zrovna v době, kdy se v České republice v reakci na neexistující hrozbu uprchlíků zvedá vlna extremistických reakcí.

Většina z nás si myslí, že máme "morální instinkt". Avšak pokud by byly zlikvidovány státy, zničeny místní instituce a ekonomické pobídky nasměrovány směrem k vraždění, málokdo z nás by se choval slušně. Neexistují důvody si myslet, že jsme morálně nadřazenější Evropanům ve třicátých a čtyřicátých letech dvacátého století, anebo že jsme odolní vůči Hitlerovým myšlenkám. Historik musí uvažovat o tom, proč tak málo lidí zachraňovalo za druhé světové války židy.

Sdílíme Hitlerovu planetu a některé jeho obavy. Možná jsme se změnili méně, než si myslíme.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
67574