Chorvatský premiér: My žiletkové ploty stavět nebudeme

18. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

- Slovinsko oznámilo, že otevře pro uprchlíky přes své území koridor do západní Evropy.

- Navzdory níže citovaných agresivním výrokům maďarského minsitra zahraničí na adresu Chorvatska přistavilo Maďarsko na své straně hranice pro uprchlíky autobusy a odvezlo je na hranici s Rakouskem.

- Hádka mezi Chorvatskem a Maďarskem ohledně uprchlické krize se prohlubuje: Maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto obvinil Chorvatsko, že naléhá na imigranty, aby "ilegálně" porušovali zákon a překračovali hranici do Maďarska: "V této chvíli vozí chorvatská vláda imigranty - v rozporu se zákony platnými v Evropské unii - k maďarské hranici, namísto aby je ubytovala a postarala o jejich potřeby."

- OSN vyžaduje koordinovanou evropskou reakci na uprchlickou krizi. Jednotlivé země si s ní individuálně neporadí, varuje Babar Baloch, regionální mluvčí pro střední Evropu na Vysokém komisařství OSN pro uprchlíky. Zdůraznil, že OSN má kapacity na zvládnutí uprchlické krize, "ale chybí koordinovaná akce EU".

- Holandský premiér Mark Rutte požaduje závaznou dohodu o rozdělování imigrantů v zemích EU. Vybírání si azylové země jako v obchodě není možné a i východní Evropa musí přijmout svou odpovědnost.

- Syřan, který se pokusil proniknout do Británie, tím, že vylezl na vlak u tunelu v Calais, byl usmrcen elektrickým proudem. Je to v Calais letos už desátá oběť pokusů dostat se do Británie.

- Chorvatsko uvedlo, že se nemůže stát "sběrným táborem" pro uprchlíky v Evropě. Premiér Zoran Milanović řekl: "Chorvatsko ukázalo, že má srdce, úřady i obyvatelstvo, ale musíme připomenout svým sousedům a Evropské unii, že také máme mozek a víme, kde leží naše zájmy a naše bezpečnost." Dodal ale: "Nikdo nemůže fyzicky uzavřít hranice, pokud nebude stavět žiletkové ploty, a to Chorvatsko dělat nebude. "Ti, kdo požadují uzavření hranic by měli vysvětlit, co tím myslí. Uzavírat hraniční přechody neznamená uzavřít hranice." Chorvatsko se podle premiéra na příchod uprchlíků připravovalo, ale "naše kapacita je malá". Víc nezvládneme. Během dvou dnů vstoupilo do Chorvatska 13 000 lidí a jen málo z nich odešlo. Nezvládáme to a nemůžeme přijímat další, protože už na to nemáme kapacity."

- Lidé překračují také hranici do Slovinska, přestože náměstek chorvatského premiéra Vesna Pušić uvedla, že Slovinsko "vrací určitý počet lidí" do Chorvatska, ale že jiným se daří hranici překročit. Pušićová dodala, že Chorvatsko nemá kapacity na registraci žádostí o azyl, ale že učiní výjimku pro ženy a děti. Podle ní Chorvatsko také nabídlo, že odveze imigranty na Nový Zéland, do Kanady, Austrálie a do USA.

- Lydia Gall z Human Rights Watch konstatovala, že jednání Maďarska je urážkou historie: "Je tragicky pokrytecké, že Maďarsko, odkud bylo r. 1956 donuceno utéci 200 000 Maďarů a hledat ochranu na Západě, nyní uzavírá své hranice lidem, kteří ze svých zemí prchají z obdobných důvodů. Maďarsko by mělo plnit své povinnosti v oblasti lidských práv a dovolit lidem, aby předložili své žádosti o azyl v rámci férové a transparentní procedury."

- Chorvatsko odvezlo asi 14 000 uprchlíků na hranici s Maďarskem. Jiné dopravilo do Záhřebu.

- Na nádraží Beli Monastir prý došlo k potyčkám mezi syrskými a afghánskými uprchlíky o jízdenky.

- Fotbaloví fanoušci klubu Lech Poznań v Polsku bojkotovali fotbalový zápas poté, co UEFA z každé vstupenky věnovala 1 euro na uprchlickou krizi. Aktivisté vyvěsili před poloprázdným stadionem transparent: "Zastavte islamizaci". Naproti tomu ve španělském Bilbao rozvinuli fotbaloví fanoušci transparent "Uprchlíci, vítejte". ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6145

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2015