Maďarsko, Chorvatsko a Slovinsko přestaly bránit uprchlíkům v cestě do západní Evropy

20. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Maďarsko, Chorvatsko a Slovinsko se o víkendu přestaly snažit blokovat vlnu uprchlíků, směřujících do západní Evropy a začaly převážet desetitisíce uprchlíků směrem k Rakousku.

Chorvatsko přes víkend přesunulo nejméně 15 000 uprchlíků na maďarské hranice a Maďarsko je pak dopravilo na hranice rakouské. Další 2500 uprchlíků se vstoupilo na území Slovinska, přestože se Slovinsko původně pokusilo tomu zabránit.

Došlo k zásadnímu obratu v politice Slovinska i Chorvatska - a především v politice Maďarska. Budapešťská vláda se předtím snažila zabránit vstupu poutníků bez víz na své území vybudováním žiletkového plotu na hranici se Srbskem a rozmístěním vojenských vozidel na západní hranici s Chorvatskem.

V neděli už však byl odpor Maďarska jen slovní. Maďarsko o víkendu přijalo z Chorvatska tisíce uprchlíků, i když maďarský ministr zahraničí Peter Szijjarto sliboval tvrdší opatření pro budoucnost. Řekl: "My jsme stát, který je starší než 1000 let a během své historie musel mnohokrát bránit nejen sebe, ale i Evropu. A tak to budeme dělat i teď."

V sobotu i v neděli vstoupily do Evropy na jejím druhém konci, na řeckých ostrovech, další tisíce osob. Při přeplavbě přes Egejské moře v neděli zahynulo 24 lidí. Počet havárií člunů s imigranty se v posledních dnech zvýšil a za poslední týden tam zahynulo asi 100 lidí.

Uprostřed chaosu sílí hlasy požadující, aby na krizi reagovaly evropské země kooordinovaně a kolektivně. Michael Diedring, generální tajemník Evropské rady pro uprchlíky a exulanty, asociace 87 evropských nevládních organizací, konstatoval: "Státy EU musejí přestat dělat to, co dělají teď, totiž činit rozhodnutí jen pro svůj vlastní prospěch. V současnosti existuje tak silný tlak, že žádný jednotlivý stát nepřežije, když bude jednat osamoceně. Ani Německo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6891

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2015