Kdo vyvolal Patricka Cockburna?

21. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Dojemně prostinká představa, že Západ je všemocný a tudíž může za všechno na světě, se táhne jako červená nit žurnalistickou tvorbou Patricka Cockburna. To je i případ posledního komentáře ZDE. Ale v případě takových autorů se můžete spolehnout, že je vždy všechno špatně: Pokud Západ v nějaké zemi zasáhl, je špatně, že zasáhl, a pokud nezasáhl, provinil se tím, že nezasáhl. Až tak jednoduché to je.

Dovolím si doplnit několik faktů.

Na území dnešního Jižního Súdánu se válčí s přestávkami od roku 1955. Kromě kmenových sporů na tom původně nesl hlavní zásluhu Egypt, který zde "tradičně" intervenoval, později se súdánská armáda mohla spoléhat na masivní podporu z Čínské lidové republiky. USA se podílely na prosazení vzniku Jižního Súdánu v představě, že se tím kolotoč válek zastaví. To se ovšem nestalo, tato představa byla naivní. Mohou tedy USA za válku v Jižním Súdánu?

Druhou či třetí nejpočetnější skupinou uprchlíků v Evropě jsou Eritrejci prchající před režimem, který je klientem Čínské lidové republiky. Po vybojování nezávislosti na Etiopii se v zemi žije ještě výrazně hůře než předtím. Mohou tedy USA za útlak v Eritreji?

Dozajista jsou země jako Libye, kde neexistuje žádná pochybnost, kdo vojenským zásahem způsobil zhroucení státnosti. V případě takové Sýrie je minimálně velmi sporné, který z šesti hlavních interventů nese větší zodpovědnost za katastrofu. Spojené státy v Sýrii mnohem více nekonaly, než konaly. Ve světě Patricka Cockburna je to ovšem jedno, protože kdyby zde Američané zasáhli aktivněji, zase by podle něj mohli za všechno.

¨Takže spíše než na nesmyslnou otázku, který jeden činitel způsobil vlnu uprchlíků, by bylo třeba odpovědět na jinou: Kdo vlastně vyvolal Patricka Cockburna a všechny jemu podobné, kteří neustále spletité světové události narážejí na jedno a to samé ideologické kopyto?

0
Vytisknout
7077

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2015