Na chorvatsko-maďarské a chorvatsko-srbské hranici

OSN: Evropská unie musí pomáhat uprchlíkům koordinovaně a společně

18. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Činitel OSN Babar Balloch: "My víme, jak to provést, ale morální a právní odpovědnost nesou země Evropské unie. Chybí kolektivní reakce Evropské unie. Jednotlivé země se to snaží dělat samostatně, a potom v určité době sprásknou ruce a řeknou, že už nemůžou. Musejí to dělat společně."



Vyděděnci byli dovezeni do země nikoho mezi Chorvatskem a Maďarskem v pátek ve čtrnáct hodin středoevropského času. Přivezlo je sem velkým konvojem autobusů Chorvatsko. Nechtění, nevítaní. Chorvatsko změnilo svůj postoj. Vzhledem k tomu, že do Chorvatska přišlo za pouhých 48 hodin 13 000 žadatelů o azyl, Chorvatsko se rozhodlo, že to nezvládne. Ale toto je vysoce provokativní čin. Sousední Maďarsko dalo jasně najevo, že tyto poutníky taky nechce. Na hranici dorazily maďarská obrněná vozidla a vojenské posily. Maďarský ministr zahraničí obvinil Chorvatsko, že povzbuzuje obrovské množství lidí, aby spáchali "trestný čin překročení hranice do Maďarska".

Nur a její přátelé jsou z Aleppa v Sýrii. Po tom všem, čím museli projít, jsou nyní objektem zastrašování mezi dvěma zeměmi Evropské unie.

Reportér: Rozumíte, co se tady děje?

Nur z Aleppa: Ne. Jenom tady čekáme. Nevíme, co se děje.

Reportér: Víte, co je to za hranici? Víte, jaká je to země?

Nur: Maďarsko?

Reportér: Maďarská vláda tvrdí, že když přejdete tuto hranici, spácháte tím trestný čin. Je to nezákonné.

Nur: Nezákonné? (Pokrčí rameny.) Co máme dělat? Máme tu zůstat?

Reportér: Vy tam prostě půjdete.

Nur: Ano. Samozřejmě. Jistě.

Reportér: Skupina žadatelů o azyl včetně jedné rodiny se odtrhla od chorvatské policie a vydala se přes pole k hranici. Policie je pronásledovala a přivedla zpátky. Ale pak se náhle atmosféra uvolnila.

Vypadalo to, jako že tady dojde k vážnému konfliktu mezi Chorvaty a Maďary, maďarská policie a vojáci přiváželi posily. Vzadu stojí obrněné transportéry. Avšak, i když je tato hranice oficiálně uzavřena, některé ty chorvatské autobusy s uprchlíky ji už přejíždějí do Maďarska. A někteří uprchlíci vystupují.

A pak, navzdory celému chorvatsko-maďarskému konfliktu, přijela na hranici flotila maďarských autobusů. Trvalo to velmi dlouho, než všichni nastoupili. A nedělo se to zrovna zdvořile. Avšak tělnatí maďarští policisté dohlédli na celou tuto operaci. Autobusy odjely. Nechtějí uprchlíci byli odvezeni do dvou registračních center nedaleko rakouských hranic. Rakouské ministerstvo vnitra oznámilo, že to s Rakouskem Maďarsko nekoordinuje.

Do Tovarniku, kde včera docházelo k chaotickým scénám, přicházeli po celou noc další uprchlíci, navzdory tomu, že Chorvatsko uzavřelo sedm z osmi pohraničních přechodů. Vlak odvezl tisíc lidí do Záhřebu. Ale my jsme tu našli tři tisíce lidí, jak stojí dlouhé hodiny v obrovském slunečním žáru a čekají na autobusy. Všichni přespali na volném prostranství.

Reportér se ptá chlapce: Kde jsi přes noc spal?

Chlapec: Na železničních kolejích.

Reportér: Ty jsi spal na kolejích? Měl jsi stan?

Chlapec: Ne.

Reportér Organizace OSN pro uprchlíky zdůrazňuje, že nemúže udělat nic, dokud o to nebude požádána. Musí dostat specifickou žádost o pomoc. Tu žádost nedostali.

Celá tato situace je naprosto lehce zvládnutelná, konstatoval činitel OSN. Problém je, že tady lidi nemají tušení, jak se to dělá.

Činitel OSN Babar Balloch: "My víme, jak to provést, ale morální a právní odpovědnost nesou země Evropské unie. Chybí kolektivní reakce Evropské unie. Jednotlivé země se to snaží dělat samostatně, a potom v určité době sprásknou ruce a řeknou, že už nemůžou. Musejí to dělat společně."

Reportér: Vedoucí představitelé EU se sejdou až příští středu. Chorvatsko hodilo rukavici Bruselu dnes. Maďarsko zuří a Srbsko také. Teď říkají už všichni, že jsou zahlceni. To je chaos!

0
Vytisknout
6487

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2015