Odborníci varují:

Není jiné řešení, Evropa musí přijmout velké počty uprchlíků

19. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Claude Moraes, europoslanec a předseda výboru pro spravedlnost, občanské svobody a otázky vnitra v Evropském parlamentu, se vyjádřil: "Mým znepokojením je, že trpíme touto nečinností v EU už tak dlouho, že původně udávaná čísla uprchlíků, o nichž se jednalo, jsou už zastaralá. Takže i když bychom se ve středu dohodli, musíme stejně začít jednat znovu. Pracujeme s počty uprchlíků, jaké byly na začátku této krize, ne s nynějšími počty."

Země od Balkánu po Dánsko se snaží hermeticky uzavírat své hranice. Jenže cesty z Turecka do Evropy bude vždycky téměř nemožné zastavit.

Franck Düvell, výzkumník z migrační observatoře Oxfordské univerzity, konstatuje, že námořní hranice Řecka je příliš členitá a nikdy ji nebude možno hermeticky izolovat.

V době, kdy se dá moře přeplout člunem, budou lidé přes moře stále přeplouvat. Cesta je to relativně krátká a i když je velmi nebezpečná, lidé, kteří prchají před válkou nebo z nekonečného dusivého vakua uprchlických táborů se dávno rozhodli, že stojí za to riskovat život.

"Hranici mezi Řeckem a Tureckem prostě není možné zablokovat," říká Leonard Doyle, mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci. "Lidi mají svá očekávání, že se to dá přeplout, jsou tlačeni k odchodu strachem z Islámského státu a v dnešní době jsou ochotni riskovat své životy daleko víc než dříve."

Počet lodí, přistávajících u řeckých břehů, by se snížil pouze, pokud by v Sýrii vznikl mír. Jestliže začnou severnější státy blokovat své hranice, bude to znamenat, že velké počty lidí uvíznou v Řecku," varuje Doyle.

Je velmi pravděpodobné, že se počet lidí přicházejících do Evropy ještě daleko více zvýší. Dosud odešla z domova jen asi polovina Syřanů. Těžké boje, další rozšíření vlivu Isis anebo jiné hrůzy by přiměly víc lidí dát se na útěk.

Selim Yenel, turecký velvyslanec u EU, varoval minulý týden: "Jestli město Aleppo padne a dostane se do rukou Isis, vznikne zřejmě příliv dalšího milionu lidí."

Lidé, kteří si mysleli, že odejdou jen na několik měsíců, než konflikt pomine, se vzdali naděje na návrat. Jiní, kteří mělo v Damašku dobrá zaměstnání jako softwaroví inženýři anebo manažeři středních podnikových úrovní, se dávají na cestu, jak válka likviduje jejich existenci.-

I ostatní Syřané, kteří ze Sýrie odešli dříve a ještě mají trochu peněz na cestu, se také vydávají na cestu. Život v uprchlických táborech v Turecku a v Jordánsku znamená jen beznadějné bezčasí, v nejhorším případě vykořisťování a chudobu, protože Syřané nesmějí pracovat.

Uprchlické tábory jsou tam přeplněné a je tam nedostatek podravin. Situace v uprchlických táborech je tak strašná, že někteří Syřané uvažují, že se raději vrátí domů a nechají se tam zabít.

Moraes a Douyle zdůrazňují, že jediným řešením, jak Evropa může zabránit rostoucímu počtu mrtvých ve Středozemním moři a děsivým pochodům přes kontinent je vytvoření koordinovaného systému řádné integrace uprchlíků do evropských zemí.

"Je nutno přijmout velké počty lidí a usadit je. Pak budou mít lidé morální uspokojení. Dokud se to nestane, bude vládnout chaos."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6909

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2015