Channel Four News: Proud uprchlíků sílí, Evropa zůstává v nečinnosti

20. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Francesco Rocca, Mezinárodní federace Červeného kříže: Naše vlády podepsaly Ženevskou konvenci na ochranu uprchlíků před válkou a ozbrojenými konflikty. Takže mají povinnost to udělat. Nemluvíme o ekonomické migraci. Drtivá většina lidí tady pochází ze Sýrie, z Iráku a ze zemí, o nichž dobře víme, že tam zuří válka. Máme povinnost ochraňovat životy a důstojnost těchto lidí.

Moderátorka: Největší masový přesun obyvatelstva od druhé světové války pokračuje Evropou. Jen do Rakouska přišlo v neděli více než 10 000 lidí. Nejdramatičtější scény se opět odehrály na srbsko-chorvatské hranici, kde zoufalí uprchlíci se v neděli ráno snažili nastoupit do vlaku, směřujícího do Maďarska. Náš korespondent Jonathan Miller je trochu dál na migrační trase, v Breganě na hranici mezi Chorvatskem a Slovinskem:

Jonathan Miller: Vlak, který nyní odjíždí od 1. nástupiště, je Velký migrační expres, odjezd 12.51, směr Eldorádo.

Zoufalství a chaos v Tovarniku v Chorvatsku, kde se odehrály tak dramatické scény ve čtvrtek, je metaforou neshod a hašteření po celé Evropské unii. Vlaky jsou plné, autobusy jsou plné, celé země jsou prý plné, avšak krabice nápadů možných řešení Evropské unie je prázdná.

A jak se pozdní chorvatské léto přes noc proměnilo v evropský podzim, balkánská část tohto masového exodu je mokrá a zdeprimovaná.

Muž: "Spali jsme na zemi, bez čehokoliv. Byla strašná zima. Najednou se počasí změnilo a je náhle zima a prší."

13 000 lidí přešlo ze Srbska do Chorvatska za pouhých 48 hodin. 25 000 od středy. Chorvatsko se stalo běžícím pásem pro přesun lidí. Přesunuje je dál, do Maďarska a do Slovinska.

Ráno na chorvatsko-slovinské hranici bylo mrazivé. Slovinsko každou chvíli pouští malý počet uprchlíků před svůj pohraniční přechod. Ale počty uprchlíků se tu zvýší.

Chorvatsko uprchlíkům neposkytlo ani potraviny, ani přístřeší. Dobrovolníci rozdávali lidem, zde uvízlým, šatstvo a pršipláště.

Většina lidí na chorvatsko-slovinské hranici jsou mladí muži, cestují sami. Jamim, student lékařství z Damašku, se snaží připojit se ke své rodině:

Jamim: Jsem tady se svým bratrem. Můj otec, má matka a mé dvě sestry jsou už v Německu.

Reportér: OSN a Červený kříž varují Evropskou unii od července, že se přivalí obrovská vlna imigrantů přes Balkán. Vakuum v oblasti strategie a absence politických řešení jsou, zdůrazňují, neodpustitelné.

Francesco Rocca, Mezinárodní federace Červeného kříže: Naše vlády podepsaly Ženevskou konvenci na ochranu uprchlíků před válkou a ozbrojenými konflikty. Takže mají povinnost to udělat. Nemluvíme o ekonomické migraci. Drtivá většina lidí tady pochází ze Sýrie, z Iráku a ze zemí, o nichž dobře víme, že tam zuří válka. Máme povinnost ochraňovat životy a důstojnost těchto lidí.

Z oficiálních statistik vyplývá, že téměř 40 procent těchto lidí jsou Syřané a mnoho z nich jsou také Afghánci. Poměr mezi autentickými uprchlíky a ekonomickými migranty je odsud naprosto nemožné určit. To budou muset šeřit lidé, kteří budou zkoumat jejich žádosti o azyl. Bezprostřední otázkou však je, jak zvládnout ten nezastavitelný proud lidí, který směřuje do severní Evropy.

Lidi se tu v Breganě rychle učí zeměpis střední Evropy. Na slovinské straně se objevil jediný autobus, rychle se naplnil. Podobně jako sousední Maďarsko, Slovinsko je prostě vozí rovnou na rakouskou hranici. 13 000 lidí přišlo pěšky z Maďarska do Rakouska jen během neděle. Než se ve středu sejdou vedoucí politikové EU k diskusi o jednotné strategii, do té doby přijdou tisíce dalších lidí. A na cestě jsou ještě další desetitisíce.

Moderátorka: No, Jonathane, dnes zahynuli další lidé, včetně dětí.

Jonathan Miller: Turecké pobřežní hlidky dnes informovaly, že člun, v němž bylo 46 lidí, se srazil s nákladní lodí a převrátil se. Utopilo se 13 lidí, z toho 6 dětí a dalších 13 lidí se pohřešuje. Zprávy o těchto incidentech se rozšiřují rychle a málokdo tady na chorvatsko-slovinské hranici to nebude nevědět. 3000 lidí zemřelo letos při pokusech přeplout Středozemní moře.

Moderátorka: Jonathane, tento týden se má konat jednání EU o uprchlických kvótách. Jak to dopadne?

Jonathan Miller: Evropští politikové se sejdou ve středu a budou jednat o tom, jak rozdělit 120 000 - 160 000 uprchlíků po celé Evropě, podle HDP, stavu ekonomiky a počtu obyvatel jednotlivých zemí. A některé země jako Německo a Švédsko už přijaly množství uprchlíků, jiné jako Finsko či Francie jich zatím přijaly daleko míň, než co požaduje návrh. Británie se z toho procesu vyčlenila a východní Evropa proti němu vehementně protestuje. Letos v červnu se evropští politikové nedohodli o daleko skromnějším návrhu. Takže úspěch středečních jednání zdaleka není zaručen.

0
Vytisknout
5489

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2015