Turecko "hrozí zachráněné uprchlíky deportovat do Sýrie"

20. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Stovky uprchlíků se obávají, že budou deportovány zpět do Sýrie poté, co jejich loď zastavila turecká pobřežní hlídka. Asi 22 lidí na palubě zemřelo, poté, co se člun v úterý potopil. Stovky dalších uprchlíků byly převezeny do Turecka, kde tvrdí, jim úředníci vyhrožují deportací. Turecká vláda to popírá.

Dřevěná loď se pokoušela doplout k řeckému ostrovu Kos. Na palubě bylo asi 250 Syřanů a Iráčanů. Několik kilometrů od tureckého pobřeží ji zastavila turecká pobřežní hlídka, která plula kolem ní a střílela varovné výstřely. Dřevěná loď začala nabírat vodu a potopila se. 211 osob, které přežily, bylo odvezeno do vazebního střediska v Düziçi v jižním Turecku.

Přeživší osoby informovaly deník Guardian, že někteří věznění Syřané byli letecky dopraveni do Libanonu, pokud měli peníze na letenku. Uprchlíci tvrdí, že jim místní činitelé vyhrožovali, že kdo nemá na letenku, bude odvezen zpět na pohraniční přechod se Sýrií. Uprchlíci se obávají smrti. Úřad tureckého premiéra kategoricky popřel, že by uprchlíci měli být deportováni zpět do Sýrie, turecké ministerstvo vnitra nereagovalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE Jde o jednu z četných tragédií, k nimž nyní dochází v Egejském moři.

0
Vytisknout
6436

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2015