Konflikt na hranicích se zhoršuje. Chorvatsko vozí migranty na maďarskou hranici

19. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Na pláži v Turecku moře vyplavilo další mrtvé dítě. Pětiletá mrtvá holčička, která dosud nebyla identifikována, byla nalezena u města Cesme poté, co se potopil člun s 15 Syřany, který plul na řecký ostrov Chios.

Chorvatský premiér: Budeme dál nutit Maďarsko, aby přijímalo uprchlíky Maďarsko uvedlo, že na jeho území přešlo za posledních 24 hodin 4400 uprchlíků, než o půlnoci uzavřelo hranici žiletkovým plotem. Policie použila slzného plynu proti stovkám lidí, kteří se pokusili přejít přes Slovinsko.

Slovinsko se vyjádřilo, že uvažuje o vytvoření "koridorů" pro uprchlíky přes své území do severní Evropy a že přijme až 10 000 uprchlíků. Slovinsko má 1,9 milionu obyvatel.

Chorvatsko předtím uvedlo, že poté, co za dva dny na jeho území přišlo 17 000 osob, je zcela zahlceno (Chorvatsko má 4,4 miliony obyvatel) a začalo směrovat proud uprchlíků k Maďarsko, které se zapřísáhlo, že před nimi bude "bránit své hranice". Vyvolalo to zuřivý konflikt mezi Chorvatskem a Maďarskem. Budapešť obvinil Záhřeb, že ponouká uprchlíky k "páchání trestných činů přechodu hranice", který nyní chce Maďarsko trestat tříletým vězením.

V Harmici na slovinské hranici s Chorvatskem vzniklo napětí poté, co se tam začali shromažďovat uprchlíci a železniční doprava do Slovinska byla zastavena.

Proti uprchlíkům s dětmi tam policie použila slzného plynu.

"Chci prostě jen přejít hranici," řekl mladý syrský student v Harmici.

K použití slzného plynu proti rodinám uprchlíků došlo krátce poté, co slovinský premiér Miro Cerar řekl, že Slovinsko bude uvažovat o vytvoření "koridorů" pro uprchlíky, kteří chtějí do západní Evropy.

Slovinský velvyslanec v Německu sdělil listu Rheinische Post, že Slovinsko přijme "až 10 000" uprchlíků.

Zoufalí lidé se dále snaží hledat v Evropě útočiště před válkou a tisíce z nich uvízly na různých hranicích. Z nových údajů vyplývá, že za tři měsíce do června 2015 přišlo do Evropy asi čtvrt milionu žadatelů o azyl.

Na pláži v Turecku moře vyplavilo další mrtvé dítě. Mezinárodní organizace pro migraci konstatovala, že letos nebezpečným způsobem přeplavilo Středozemní moře do Evropy téměř 474 000 lidí.

Pětiletá mrtvá holčička, která dosud nebyla identifikována, byla nalezena u města Cesme poté, co se potopil člun s 15 Syřany, který plul na řecký ostrov Chios.

Chorvatská ministryně zahraničí Vesna Pušičová uvedla, že se Záhřeb a Budapešť dohodly na tom, že "zranitelným migrantům" bude dovoleno přejít Maďarsko. Do pozdního odpoledne vjelo z Chorvatska na maďarské území asi 20 autobusů, každý vezl asi 60 migrantů. Dalších 30 autobusů bylo přistaveno večer.

Ve východní Evropě roste panika, že jen ona sama bude muset nést odpovědnost za chaotickou situaci. Vysoký činitel EU přislíbil, že nenechá region na holičkách.

"Nejste parkovištěm pro uprchlíky, jste také obětí situace a my vás neopustíme," řekl v makedonském parlamentě komisař EU pro rozšiřování Evropy Johannes Hahn.

Lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn konstatoval, že EU připravuje "podstatný" balík pomoci pro Turecko pro tamější dva miliony uprchlíků.

Papež František ve své vatikánské rezidenci ubytoval jednu syrskou rodinu, poté, co apeloval, aby tak učinila každá farnost v Evropě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6052

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2015