Uprchlickou krizi musí vyřešit Evropa jako celek

18. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Rozhovor, který vysílal v pátek v poledne v pořadu World at One rozhlas BBC

Moderátor BBC: Edward Mortimer je bývalý vysoký diplomat v OSN a poradce generálního tajemníka OSN Kofiho Annana. Zeptal jsem se ho, co si myslí, že by se mělo dělat ohledně uprchlické krize.

Edward Mortimer: Je to zjevně problém Evropy jako celek. Pokusy jednotlivých zemí řešit tuto krizi samostatně naprosto zjevně selhávají. To se týká i Německa, ale samozřejmě i Maďarska, nyní Chorvatska, Řecka a tak dál. Musí vzniknout společné evropské úsilí a musí vzniknout řádná přijímací střediska na místech, kde tito lidé vstupují do Evropské unie, aby mohly být jejich žádosti zpracovány a aby se mohlo rozumně rozhodnout, do které země v Evropě má smysl, aby šli. Pokud se ukáže, že mají právo na azyl, což se samozřejmě nebude týkat všech.

Moderátor: Co lidi, kteří se vydali dál, kteří jsou nyní v Maďarsku, v Chorvatsku a na takovýchto místech.

Edward Mortimer: Ať jsou kdekoliv, nemůže se to nechat na tu zemi, v níž jsou, aby to řešila sama. Musí vzniknout společné, koordinované celoevropské úsilí. Nemyslím, že se Maďarsko chová slušně, ale pravda je, že většina lidí by stejně nechtěla v Maďarsku zůstat. Takže jde o organizaci, zvládání toho procesu. A je zoufalé, že taková koordinace a organizace procesu v současnosti vůbec neexistuje.

Moderátor: Ale kdo v Evropě, v Evropské unii, by za něco takového byl odpovědný? Neexistuje žádná exekutiva, která by nařídila "Jděte a začněte tohle dělat.

Edward Mortimer: No, existuje Europol, existuje Evropská komise. Nakonec samozřejmě to budou Evropané, vyslaní jednotlivými státy, kteří budou jednat jménem Evropské unie, ale měli by to dělat s odznaky Evropské unie. A mělo by být jasné, že je to koordinované celoevropské úsilí. A ne, že si každý bude dělat, co se mu zachce.

Moderátor: Takže větší pravomoci Evropě. To ale nálada veřejnosti v Evropě nepodporuje.

Edward Mortimer: Ale proč to veřejnost nechce? Protože vidí nynější chaos. Lidi mají pocit, na co je Evropská unie, když nám nedokáže pomoci tuto krizi vyřešit, která zjevně není problémem jednotlivých členských zemí EU?

Moderátor: Chybí politikům politická vůle? Nemají organizační schopnosti? Co myslíte?

Edward Mortimer: Chybí politická odvaha. A jak říkáte, lidi jsou nervózni, když se od nich čeká, aby dělali věci na celoevropské úrovni. Ale je jasné, že vlády, které věří v evropskou jednotu a podporují je, musejí jednat. To se mimochodem týká i britské vlády. Nestačí, abychom seděli stranou a říkali, My nejsme v Schengenu, tak nemusíme dělat nic. Očekáváme celou řadu ústupků od EU v rámci nového vyjednání britského vztahu k EU, takže bychom měli věnovat pozornost tomu, jak lidé v jiných evropských zemích reagují na naše chování.

Moderátor: Jestliže EU zůstává v nečinnosti, nemělo by jednat OSN? Na chorvatské hranici nebyli včera vůbec žádní pracovníci OSN!

ard Mortimer: To je určitě pravda. UNHCR, Vysoké komisařství pro uprchlíky, by v tom mělo hrát roli. A pravděpodobně se co nejrychleji dávají dohromady. Oni také nemají peníze. A řeší problémy uprchlíků v Libanonu, v Jordánsku a v Turecku.

Moderátor: Není to ale jejich vina, že to takhle zanedbali?

Edward Mortimer: Vina je na mnoha stranách. Naprosto chybí jakákoliv politická strategie. Možná mělo OSN udělat víc. V každém případě mohli čelní evropští politikové udělat víc. A musíme se také vážněji snažit najít mírové řešení pro tuhle strašlivou válku v Sýrii. Zdá se, že se teď o to zajímají i Rusové, takže doufám, že s nimi budeme jednat. A s Íránci. A že přimějeme Saudy a Turky, aby se taky na rozhovorech účastnili. Protože jestliže vnější strany budou dál vojensky podporovat různé frakce v tomto syrském konfliktu, ono to nikdy neskončí.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 38.12) ZDE

0
Vytisknout
7412

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2015