Chorvatsko apeluje na evropskou solidaritu

Chorvatský premiér: Budeme nadále nutit Maďarsko, aby přijímalo uprchlíky

19. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE



- Chorvatský premiér Zoran Milanović zdůraznil v sobotu, že Chorvatsko bude dál nutit Maďarsko, aby přijímalo uprchlíky: "Svým způsobem jsme je donutili přijímat uprchlíky tím, že je posíláme na maďarskou hranici, a budeme to dělat i nadále." Přiznal, že je to v přímém protikladu toho, co si přeje Maďarsko. Maďarsko na to reagovalo zuřivě: "Chorvatsko zradilo nejen Maďarsko, ale i EU a přestalo plnit své závazné právní povinnosti," řekl maďarský vládní mluvčí Zoltán Kovács:

-Více než 2200 lidí bylo zachráněno za posledních 24 hodin z malých člunů u Libye uvedla italská pobřežní stráž.

- Na chorvatsko-slovinské hranici čekali lidé přes noc. Nyní uprchlíky převážejí autobusy přes hranici do Slovinska:

- Slovinsko uvedlo, že do páteční půlnoci přišlo na jeho území 1287 uprchlíků.

- Chorvatská prezidentka Kolinda Grabar Kitarović zdůraznila, že její malá země si neporadí s obrovskými počty lidí, kteří chtějí přejít Chorvatsko do západní Evropy a uvedla, že Evropská unie musí dělat víc. "Ten proud lidí potřebujeme zastavit, potřebujeme ujištění od Evropské unie, co se stane s lidmi, kteří už jsou v Chorvatsku a s těmi, kdo chtějí jít dál," řekla prezidentka.

- Chorvatská policie uvedla, že od středy do Chorvatska vstoupilo 20 737 uprchlíků. Chorvatský premiér zdůraznil, že Chorvatsko bude nadále vozit uprchlíky na maďarskou hranici, pokud si to budou přát.

- Maďarsko dokončilo žiletkový plot na 41 kilometrech chorvatsko-maďarské hranice. Ostatní maďarskou hranici s Chorvatskem tvoří řeka Drava, v níž jsou ostré proudy a je obtížné ji překročit.

- Rakouská policie uvedla, že od půlnoci přišlo do Rakouska 6700 lidí od té doby, co Maďarsko začalo vozit uprchlíky na hranici.

0
Vytisknout
5430

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2015