Británie vyšle do Středozemí druhou válečnou loď "proti pašerákům lidí"

16. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

- Britské námořnictvo chce vyslat druhou válečnou loď do Středozemního moře, jejímž úkolem bude chytat pašerácké čluny s uprchlíky, prý "aby se zabránilo zbytečným úmrtím", lže pokrytecky britská vláda. Zbytečným úmrtím se zabrání otevřením legální imigrační cesty do Evropy.

- Desítky maďarských právníků podepsaly protestní dopis proti novým maďarským imigračním zákonům a žiletkovému plotu na hranici se Srbskem. Konstatují, že nové maďarské zákony kriminalizující uprchlíky jsou "urážkou důstojnosti právnické profese".

- Rakousko zahájilo selektivní pohraniční kontroly na hranici s Maďarskem. Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner uvedla, že Syřané a další občané z ohrožených zemí mohou i nadále v Rakousku žádat o azyl.

- Stovky uprchlíků strávily noc ve volné příroddě na hranici s Maďarském po jejím zablokování. "Proč to dělají?" ptala se afghánská žena s malým dítětem. "Bylo to opravdu v noci strašné," řekl tiskové kanceláři Reuters Bashir, afghánský školák. "Byla v noci strašná zima, zejména to postihlo rodiny s malými dětmi."

- Srbský ministr pro migraci Alesandar Vulin apeloval na Maďarsko, aby otevřelo svou hranici "alespoň pro ženy a děti".

- Chorvatská policie potvrdila, že registruje migranty přicházející ze Srbska. Uvedla, že je bude dopravovat do recepčních středisek nedaleko Záhřebu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5604

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015