Mluvčí OSN: Maďarsko porušuje mezinárodní právo. Státy mají povinnost přijímat uprchlíky

18. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Moderátorka: Hovořila jsem s Rupertem Colvillem, mluvčím Úřadu Vysokého komisařství OSN pro lidská práva. Zeptala jsem se ho, co si myslí o rozhodnutí Maďarska, které hodlá dál násilím blokovat svou hranici.

Rupert Colvill: Jsme znepokojeni, že to v mnoha případech je protizákonné a nelidské. Včerejší záběry z maďarsko-srbské hranice byly opravdu šokující. Slzný plyn používaný proti ženám a dětem. Vodní děla zasahovala v některých případech opravdu velmi malé děti. Tak to zjevně není humánní chování. A pak ten způsob, jímž s těmito lidmi zacházejí. Mnoho z nich jsou autentičtí uprchlíci. Mnoho dalších z nich jsou lidé, kteří mají také nárok na ochranu. Způsob, jimiž se s nimi zachází, velmi pravděpodobně porušuje mezinárodní právo.

Moderátorka: Tak to je váš názor na Maďarsko. Co ale Chorvatsko, které říká, že se postará o lidi, kteří už do země vstoupili, ale ne o další. Je to podle vašeho názoru legitimní?

Rupert Colvill: Ne. Státy mají povinnost přijímat uprchlíky. Zákon o uprchlících je velmi jasný, je to Konvence o uprchlících z roku 1951. Nesmíte posílat uprchlíky někam, ani do země jejich původu, kde by čelili pronásledování, smrti, nebo násilí, ani do jiné země, odkud by pak vznikla řetězová deportace.

Moderátorka: Máte nějaké sympatie s Maďarskem a dalšími postkomunistickými zeměmi, které tvrdí, že si neporadí s počtem uprchlíků.

Rupert Colvill: Ano. Řešení je zjevně v Evropské unii. Je nutno ho přijmout na úrovni Evropské unie. Je opravdu zvláštní být svědkem této ochromenosti mezi státy, které se spolu prostě nedokážou dohodnout. Jsou určitá opatření, která mohou přijmout, a velmi jasné opatření navrhla Evropská komise na rozmístění určitého množství uprchlíků rovnou měrou v evropských zemích. A oni se nedokážou dohodnout ani o tomto. Takže je zjevné, že na evropské úrovni bude muset vznikat daleko kvalitnější politická strategie.

Moderátorka: A stručně, co Británie. Ta nabídla přijmout 20 000 uprchlíků během následujících pěti let. Stačí to podle vás?

Rupert Colvill: 20 000 za pět let je hodně malé číslo. To jsou 4000 lidí ročně? 4 miliony syrských uprchlíků, jen Syřanů, je v daleko chudších zemích, v Jordánsku, v Libanonu, což je země, která je málokdy velmi stabilní. Opravdu, bohatší a stabilnější země jsou schopny přijmout uprchlíky a potřebují příchod nových pracovních sil na nejrůznějších úrovních. Ty by určitě měly dělat víc a Británie by měla být mezi nimi.

0
Vytisknout
6056

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015