Chorvatsko nezvládá nápor uprchlíků

17. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad al-Hussein ve čtvrtek také ostře kritizoval Maďarsko a charakterizoval jeho zacházení s uprchlíky jako kruté a jako "jasné porušování mezinárodního práva".

Chorvatská vláda vedla, že země nedokáže přijmout větší počet uprchlíků. Pořádková policie se střetla s lidmi přicházejícími do Chorvatska ze Srbska.

Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić uvedl, že Chorvatsko umožní imigrantům a uprchlíkům bezpečnou cestu do přijímacích středisek v Záhřebu, ale že ti, kdo v Chorvatsku nepožádají o azyl, budou považováni za ilegální imigranty. Vzhledem k tomu, že Maďarsko zablokovalo od úterý svou hranici, mnoho uprchlíků se prostě vydalo směrem na západ do Chorvatska. Ostojić uvedl, že do země přišlo za posledních 24 hodin 6500 osob.

Více než 100 příslušníků pořádkové policie bylo vysláno ke zvládání rostoucích davů ve snaze udržet je od železniční trati. Někteří lidé prorazili policejní kordon, a tak došlo k potyčkám s policií.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zeid Ra’ad al-Hussein ve čtvrtek také ostře kritizoval Maďarsko a charakterizoval jeho zacházení s uprchlíky jako kruté a jako "jasné porušování mezinárodního práva".

"Vysoký komisař Zeid lituje xenofobních a antimuslimských názorů, které, jak se zdá, jsou jádrem maďarské vládní politiky," konstatuje se v prohlášení vydaném jeho jménem.

Stovky lidí také vstoupily do Chorvatska ze Srbska přes most přes Dunaj v městě Batina na severu země, poté, co je tam dopravili Srbové autobusy. Chorvatská policie se zdála být nepřipravena na náhlou vlnu lidí. Lidé omdlévali a děti brečely. Autobusy je odvážely do chorvatských přijímacích středisek.

MEzi poslednimi lidmi čekajícími u maďarského přechodu u srbského města Horgoš byla skupina krudských studentů. Řekli, že to zkusí - že je Chorvatsko pro ně zemí neznámou. "Musíme prostě věřit," řekl Nowar Daoud, třiadvacetiletý student archeologie z al-Hasakahu. "Zjistíme, co se děje. Třeba budeme moci projít, třeba ne. Žijeme v naději."

Daoud a jeho přátelé řekli, že lidi, kteří prchají před válkou, nic nezastaví., Hamas Shekhmous, osmnáctiletá gymnazistka, cestující se svými dvěma bratry, řekla: "Nebojíme se ničeho, protože jsme zažili Islámský stát."

Maďarsko hněvivě odmítlo ostrou kritiku od generálního tajemníka OSN Pan Ki Moona ohledně toho, jak zacházelo v Horgoši s uprchlíky. Ban uvedl, že takové jednání je šokující a nepřijatelné, ale maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó policejní akce hájil:

"Interpretace událostí na hranici včera mezinárodní politickou elitou a určitými mezinárodními médii je bizarní," řekl. "Agresivní lidé jako včera nikdy nebudou vpuštěni. Maďarsko bude hájit své hranice bez ohledu na šokující kritiku od jakéhokoliv příslušníka mezinárodní elity."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jonathan Miller z Channel Four News: Muž, který zkolaboval při pokusu prorazit policejní kordon:

0
Vytisknout
7158

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015