Ukrajina zakázala vstup do země řadě západních novinářů. Jsou "bezpečnostní hrozbou"

17. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Spolu s mnoha ruskými novináři a veřejnými osobnostmi zakázal ukrajinský prezident Petro Porošenko vstup do země novinářům ze společnosti BBC.

Dlouholetý reportér BBC v Moskvě Steve Rosenberg a produkční Emma Wells mají zakázáno cestovat na Ukrajinu, podle seznamu zveřejněného ve středu na stránkách ukrajinského prezidenta. Novináři podle něho "jsou hrozbou státním zájmům" či "podporují teroristickou činnost".

Zákaz vstupu na Ukrajinu má také kameraman společnosti BBC Anton Čičerov a španělští novináři Antonio Pampliega a Ángel Sastre, který se pohřešuje v Sýrii, kde byl zřejmě v červenci unesen.

Andrew Roy, zahraniční editor BBC, konstatoval: "Toto je ostudný útok na svobodu médií. Tyto sankce jsou naprosto nevhodné a nevysvětlitelné. Novináři BBC informují o situaci na Ukrajině nestranně a objektivně a žádáme ukrajinskou vládu, aby jejich jména ze seznamu okamžitě odstranila."

Zakázáni byli i novináři a podnikatelé z Izraele, ze Spojených států a z několika dalších zemí.

Ruská televize ukazuje ukrajinskou krizi v negativním světle, často hovoří o kyjevské vládě jako o "fašistické juntě". Mezinárodní média se zaměřují na civilní oběti a na používání kazetových, tříštívých bomb v civilních oblastech oběma stranami konfliktu.

Zákaz vstupu na Ukrajinu má také francouzský herec Gerard Depardieu.

Porošenko uvedl, že nové sankce podpoří "obranu nejen Ukrajiny, ale i celé Evropy".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6067

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015