Jan Čulík v televizi BBC o uprchlické krizi

15. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Jan Čulík: Rád bych nejprve zdůraznil, jak řekli už i vaši reportéři, že Maďarsko porušuje mezinárodní právo. Protože porušuje tu Konvenci o uprchlících z roku 1951, která byla důsledkem hrůz druhé světové války a je to šokující. Samozřejmě, ta konvence platí i pro Británii a pro ostatní evropské země a je otřesné, že se v těchto dnech evropské země snaží vyhýbat jejímu plnění. Je to ostudné.

Pro se zrovna střední Evropa chová tak vzdorně a je tak nepřátelská vůči komukoliv z vnějšího světa? Eurobarometer nedávno vydal průzkum veřejného mínění, o postojích Středoevropanů vůči lidem zvnějšku, i vůči lidem z jiných zemí Evropské unie. A podle tohoto průzkumu jsou Češi, Slováci, Maďaři a občané pobaltských zemí, nejen vůči uprchlíkům, kteří musejí být okamžitě odsunuti, ale i vůči lidem z jiných částí Evropské unie, kteří by chtěli žít v těchto zemích. Samozřejmě, tyto východoevropské země byly izolovány od vnějšího světa v sovětském impériu, ale to už je pětadvacet let a člověk by si myslel, že se to změnilo. Ale nynější situace je v důsledku několika faktorů. Jedním z nich jsou sdělovací prostředky. Jejichž zisky ve východní Evropě klesají a tam média opravdu hystericky vybičovávají nenávist vůči všemu neznámému. A existuje velmi zásadní rozdíl mezi tím, jak o této uprchlické krizi informují západní média a jak o nich informují východní média. Ta nepřinášejí individuální lidské příběhy.

Moderátor: Ale přece lidé v Maďarsku mají inteligenci na to, aby sledovali jiná média?

Jan Čulík: Oni neumějí jazyky. Sedm procent Čechů mluví anglicky a v Maďarsku to bude podobné. Působím v ČR jako novinář a jsem absolutně fascinován těmi hrůzami na fórech deníků.

Moderátor: Ale přece i ty fotografie! Ženy a děti!

Jan Čulík: No, představte si, že v tom případě Ajdana Kurdiho, najdete k tomu naprosto obscénní komentáře. Nemají k dispozii jednotlivé lidské příběhy a je vybičováván strach, že je ohrožuje tahle zeď nepřátelské jinakosti.

(...) Moderátor: Jane Čulíku, budou země jako Slovensko a Maďarsko naslouchat tomu, jak argumentuje Německo?

Jan Čulík: Je to velmi složité. Shledávám opravdu znepokojujícím, že celá řada středoevropských politiků nyní protestuje proti tomu, co oni označují za vydírání ze strany Německa. V těch zemích vznikají protiněmecké nálady. A co je zvlášť znepokojující: existují různé opravdu nechutné organizace, které se ozývají. Například jedna organizace uvedla, že jestliže česká vláda nezačně chránit hranice, uděláme to my sami a hranici zablokujeme. Celkově se situace destabilizuje. Nenaskýtá se jednoduché řešení.

0
Vytisknout
7931

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015