Eritrea: Bývalý úředník tvrdí, že vojáci byli nuceni nasazeni na výstavbu dolu pro kanadskou frmu

18. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Stovky mužů vykonávajících povinnou vojenskou služby v eritrejské armádě byly nuceny pracovat na výstavbě měďného dolu Bisha ve střední Eritreji. Projekt je ve společném vlastnictví kanadské firmy Nevsun Resources Ltd a eritrejské státní National Mining Corp. K jeho budování došlo v roce 2008, ale nyní je předmětem žaloby u Nejvyššího soudu v kanadské Britské Kolumbii.

Bývalí vojáci žijící nyní v exilu v Ethiopii v žalobě podané v listopadu tvrdí, že byli nuceni budovat jediný důl v oblasti Afrického rohu během základní služby, museli pracovat ve špíně, v podmínkách nedostatku potravy a za práci obdrželi mizivé mzdy.

Ačkoliv najímání probíhalo přes místní firmu Segen, bývalí vojáci tvrdí, že kanadská společnost nesla za kauzu spoluzodpovědnost. Ta to odmítá.

Ačkoliv obvinění vztahující se k dolu Bisha jsou sedm let stará, toto je poprvé, kdy se zaměstnanci snaží o soudní proces mimo Eritreu. Právníci tvrdí, že by to mohlo fungovat jako varování pro zahraniční společnosti, že může být ošidné spolupracovat s režimy, které porušují lidská práva.

Firma Nevsun opakovaně tvrdí, že žádný ze zaměstnanců v dole nepatřil k vojákům eritrejské armády. Další soudní jednání proběhne v lednu.

Avšak bývalý stavební úředník, který je občanem jiného afrického státu, sdělil telefonicky nadaci Thomson Reuters Foundation, že Eritrejci povolaní k základní službě byli nuceni pracovat v Bishe ležící 180 km od hlavního města Asmary. Podle něj jich bylo 500 - 600. Tvrzení nebylo možno konzultovat s bývalými vojáky v exilu a eritrejské ministerstvo energetiky a hornictví nereaguje na žádost o rozhovor.

Eritrea v roce 1995 zavedla povinnou vojenskou službu s tím, že zemi prospěje. V roce 1993 získala Eritrea nezávislost na Ethiopii po mnohaleté válce a čelí značné chudobě. Obhájci lidských práv však tvrdí, že program vede k průměrné službě v trvání šesti let a nucené práci. Tisíce lidí z Eritrey každý rok uprchnou, aby se službě vyhnuly.

První zprávy o využití nucené práce v eritrejském důlním průmyslu přinesla organizace Human Rights Watch v roce 2013. Také vyšetřování OSN v červenci nalezlo důkazy o využití nucené práce v Bishe. Jeden z bývalých vojáků OSN sdělil, že za praci dostávali odměnu ve výši 43 dolarů měsíčně.

Firma Nevsun namítá, že vyšetřování OSN proběhlo mimo eritrejské území a je založeno na rozhovorech s Eritrejci v zahraničí.

Eritrea závisí na výnosech z těžebního průmyslu a snaží se přilákat firmy z Austrálie, Kanady a Číny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
4951

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015