Odpůrci kvót jsou sami proti sobě

17. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Podle odpůrců kvót pro přijetí uprchlíků, reprezentovaných politiky středoevropských zemí, je takové řešení nefunkční, protože i když budou uprchlíci přiděleni do jednotlivých zemí, následně se stejně budou chtít přesunout jinam, do svých cílových destinací. Pokud jim jde o to vyhnout se pomoci, jak doteď vcelku nepokrytě svým alibistickým vykrucováním dokazují, dělají taktickou chybu: měli by na kvóty okamžitě přistoupit...

Jde-li těmto stratégům skutečně o to, aby lidé žádající o azyl zůstávali tam, kam jsou přiděleni, pak je vše v pořádku.  Jenže ve skutečnosti pouze předstírají, že chtějí hledat funkční řešení. Jde jim o to, aby země - typicky Česká republika - přijaly co nejmenší počet uprchlíků, protože se snaží - v nebývalé politické koalici spojující všechny parlamentní strany - ochránit zejména vlastní politickou perspektivu. Bojí se totiž, že nebudou zvoleni, pokud nevyjdou vstříc xenofobní reakci drtivé většiny společnosti.

Pak je argumentace proti kvótám nesmyslná. Jestliže uprchlíci ze zemí, do nichž budou přiděleni, skutečně odejdou, pak jsou kvóty "win - win" řešením. Země Střední Evropy přijmou uprchlíky pouze tabulkově, protože během krátké zmizí jinam.

Českým politikům je těžko v tomto smyslu rozumět. Chtějí bojem proti kvótám dokázat české společnosti, jak hrdinně vzdorují unijnímu útlaku? Pokud ano, pak je jejich chování krajně pošetilé a pošetilost transparentní. Pokud skutečně chtějí dokázat, že jim jde o "vyšší princip", musejí navrhnout konkrétní řešení. Do té doby budou za pokrytce. 

0
Vytisknout
7462

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015