BBC: Německo bude znovu prosazovat uprchlické kvóty a EU ho v tom podporuje

17. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

Moderátorka: Včera dopoledne řekl chorvatský premiér, že jeho země dovolí uprchlíkům volný průchod přes své území. Chorvatsko se nyní potýká s více než 7000 příchozími za posledních 24 hodin. A na hranici se Srbskem docházelo k chaotickým scénám, když davy migrantů krátce prorazily kordony pořádkové policie. Chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić řekl, že země už nemůže přijmout další lidi a že osoby už v Chorvatsku musejí zažádat o azyl, anebo budou považováni za ilegální imigranty.

"Žádáme všechny země po cestě, Makedonii, Řecko, že musejí respektovat všechny smlouvy a všechna pravidla a mají stejnou povinnost jako Chorvatsko poskytovat lidem mezinárodní ochranu.

Katarina Zorić z chorvatského Červeného kříže uvádí, že museli stáhnout své zaměstnance kvůli obavám ohledně bezpečnosti: "Od včerejška vidíme, že uprchlíci jsou velmi unavení, jsou vyčerpaní, nervózní, což je pochopitelné, dávali jsme jim potraviny, hygienické produkty, vodu, to se všechno dělo až do čtvrtka odpoledne. Pak se situace změnila, došlo k některým incidentům, odešli jsme, protože jsme neměli pocit bezpečí."

Naše reportérka Liz Doucet je na hranici Chorvatska a Srbska:

Liz Doucet: Je to tady o hodně tišší než před několika hodinami. Viděli jsme včera, během noci, během dne, jak přicházela vlna za vlnou lidí. Ale dnes byli naprosto vyčerpaní, strávili noc na železničních kolejích. Měli hlad, bylo jim vedro, je to tady horký letní den, a ptali se, kdy vlak přijede, byl jim přislíben, kdy přijedou autobusy. A viděli jste rostoucí hněv od chvíle, kdy jsme sem ráno přišli. Chorvatské bezpečnostní jednotky, které byly tak přátelské včera, se vybavily pořádkovým zařízením. Proti nim byla zeď lidí, skandujících: "Musíme jít! Musíme jít!" A v tlačenici začali lidi omdlívat, děti brečely, lidi byli v davu pod tlakem, takže kordon povolil. Lidé utíkali mimo policii, nebylo jasné, kam utíkají, protože se potřebovali dostat na nádraží, nějak, někteří říkali, že do Záhřebu půjdou pěšky. Byla to ošklivá scéna.

Moderátorka: A jak na imigranty reaguje chorvatská veřejnost?

Chorvatsko není země, která by byla zvyklá na přijímání imigrantů. Za jediný den sem přišlo čtyřikrát tolik lidí, než co za celý loňský rok. Mnoho těchto lidí nemá v úmyslu tady žádat o azyl, chtějí jít do severní Evropy. Teď ale vědí, že hranice se Slovinskem jsou uzavřeny a také Německo a Rakousko už není tak vstřícné. Jeden muž z Aleppa v severní Sýrii byl zcela frustrován, řekl mi: "Evropa mě zničila."

Jenny Hill informuje z Německa: Jsem v bavorském městě Rosenheim. Tady je první železniční nádraží cestou z Rakouska a úřady zde jsou prostě zavaleny počty lidí, kteří sem přicházejí. Sledovala jsem dnes, jak armáda staví stany. Protože ubytovací prostory pro všechny příchozí v tomto městě jsou už plné. Nedaleko odsud je most, který spojuje obě země, tam čeká několik stovek osob. Policie mi sdělila, že od půlnoci do odpoledne přišlo do této malé oblasti 3500 lidí.

Moderátorka: OSN kritizuje Evropu jako celek a to, jak se postavila vůči této krizi.

Jenny Hill: Ano, a OSN především kritizuje Maďarsko za porušování mezinárodního práva. Německo také kritizuje reakci Evropy. Německý ministr vnitra řekl na tiskové konferenci, že je toho pro nás hodně, ale my si poradíme. A Německo má dostat mimořádné peníze z EU. Německo pohlíží nesmírně kriticky na Maďarsko, částečně, protože Maďarsko patří k zemím, které nechtějí přijmout kvóty. A právě nám tu sdělili, že Německo bude příští týden přijetí kvót razantně prosazovat. Komisař EU pro uprchlíky v tom Německo silně podporuje. Podle něho EU stojí v této věci za Německem a bude požadovat rovnoměrné rozdělení uprchlíků po Evropě.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 32.20) ZDE

0
Vytisknout
5386

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015