Channel Four News: Nezastavitelná vlna uprchlíků přišla do Chorvatska

18. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Muž: Měl jsem představu, že jsou lidé v Evropě civilizovanější, než tomu skutečně je. Oni uvažují opravdu nějak divně. My jsme lidi. Jsme mírumilovní lidé. Chceme žít v míru. Proto jsme odešli ze Sýrie. Abychom mohli žít pokojně. V Evropě.

Moderátor Jon Snow: Rozsah uprchlické krize je bezprecedentní, stejně jako jsou všechny, téměř biblické cesty uprchlíků. Prchají ze Sýrie do Libanonu a pak dál do Evropy. Dnes večer náš pořad se zabývá třemi etapami této odyssey. Ti, kteří podnikají obrovský první krok a opouštějí svou vlast, ti, kdo se protiví úřadům a poskytují pomoc tisícům lidí, kteří přistávají u jejich břehů na řecké pláži, a o těch, kteří se zoufale snaží proniknout kordony pořádkové policie, aby se dostali přes hranice. Začínáme dnes večer v Chorvatsku, v novém státě na frontové linii, kde úřady zápolí s obrovským počtem lidí, kteří se snaží dostat do střední Evropy. Poté, co Maďarsko hermeticky uzavřelo své hranice žiletkovým plotem, slzným plynem a vodními děly, více než 7000 lidí vstoupilo do Chorvatska ze Srbska za posledních 24 hodin. Náš reportér Jonathan Miller je v Tovarniku na srbsko-chorvatské hranici.

Jonathan Miller: Jone, po těch včerejších násilných scénách na maďarsko-srbské hranici, o nichž jste hovořil, se další dramatická epizoda v této epické sáze odehrála zde v Chorvatsku. To, k čemu tady došlo, bylo téměř nevyhnutelné. Přesto tomu bylo, jako by to nikdo neočekával. Oněch asi 7000 uprchlíků přišlo v důsledku maďarského uzavření hranic rovnou do Chorvatska. Chorvatská policie byla dnes naprosto neschopná tu vlnu zvládnout. Mnoho z těchto lidí prostě jde dnes večer dál pěšky na sever. Asi zase narazí brzo na překážky, protože další zemí je Slovinsko. A slovinský premiér řekl, že je vázán předpisy hájit bezvízovou schengenskou zónu. Ale to je pro příští dny. Nyní k mé reportáži o tom, co se tady stalo.

Na chorvatské frontě tato krize, která hrozí zahltit tento kontinent, se ukázalo, že ani pořádková policie nedokáže zadržet vlnu uprchlíků a migrantů. Čekali tu dlouhé hodiny na vlak, který nepřijel. V obrovském vedru, bez dostatečného množství vody a v naprostém informačním vakuu. Pro to množství lidí to bylo příliš.

Zoufalství tady je neuvěřitelné. Snaží se prostrkávat ženy kordonem a předávat si malé děti přes hlavy policistů, aby se dostali z této nebezpečné tlačenice. Chorvatská vláda nám sdělila, že je připravena. Není. Je tady v podstatě naprostý chaos.

Reportér muži s megafonem: Co říkáte těm lidem?

Muž s megafonem: Říkám jim, aby se posadili a uvolnili se, že s rodinami to bude v pořádku, ne jako tady. Řekl jsem jim, že pro ně všechny přijede autobus.

Reportér: Neuklidnilo je to. Tento chaos je důsledkem uzavření hranice do Maďarska. Bylo zjevné už mnoho dní, že se otevře nová cesta západním Balkánem. Avšak toto jaksi nikdo nečekal.

Reportér křičí: Policie tady naprosto ztratila kontrolu. Uprchlíci prorazili policejní kordon. A toto se děje v Evropské unii.

Nikde nebyli pracovníci OSN. Hrstka pracovníků chorvatského Červeného kříže byla naprosto přepracovaná. Ženy omdlévaly. Děti ztrácely rodiče. Ale policie nepoužila pendreky.

Jeden arabský muž dostal těsně před námi infarkt. Novináři se ho snažili oživit. Na místě nebyli žádní zdravotníci. Muž několikrát přestal dýchat. Chorvatští policisté postávali kolem v nečinnosti. A pak jsme telefonicky přivolali sanitku. Nevíme, zda muž přežil.

Od časného rána přicházeli přes pole další a další lidé. Na nádraží v Tovarniku, 500 metrů od srbské hranice. Tisíce lidí čekaly u železniční trati. Bylo jim řečeno, že je vlak odveze do Záhřebu. Byli tu Afghánci, Syřané a Iráčané. Somálci a také Eritrejci. Mnoho z nich je si bolestně vědomo, že v západní Evropě, kam směřují, jsou velké počty lidí, kteří je tam nechtějí vpustit.

Tato rodina z Homsu v Sýrii patří k muslimské menšině, kterou vyhostili z jižního Ruska před více než 100 lety.

Muž: Měl jsem představu, že jsou lidé v Evropě civilizovanější, než tomu skutečně je. Oni uvažují opravdu nějak divně. My jsme lidi. Jsme mírumilovní lidé. Chceme žít v míru. Proto jsme odešli ze Sýrie. Abychom mohli žít pokojně. V Evropě.

Reportér: Jak stoupala teplota, tak rostla frustrace. Žádný vlak nepřijel. Objevil se chorvatský ministr vnitra.

Reportér: Jste zahlceni?

Ministr vnitra Ranko Ostojić: Absolutně, ano. Za posledních 9 měsíců mělo Chorvatsko 1500 ilegálních imigrantů. Za posledních 24 hodin jich přišlo 6500.

Reportér: Řekl, že mluvíl s Úřadem pro uprchlíky OSN. Informoval jej, že toto je teď jejich problém. Prezident požádal chorvatskou armádu, aby ochraňovala chorvatskou hranici před lidmi, které označil za "ilegální imigranty". V této chvíli začala pořádková policie lidi směřovat do autobusů. A když se rozšířila informace, že se to děje, vyvolalo to poplach na nádraží. Po mnoha týdnech a někdy i měsících na cestě, tato mezinárodní masová migrace je nezastavitelná. Použili ostnatý drát, vodní děla, slzný plyn. Potápějí se lodi. Lidé mají hlad, žízeň, jsou absolutně vyčerpáni. Přesto dál přicházejí.

0
Vytisknout
4571

Diskuse

Obsah vydání | 18. 9. 2015