Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinci: Přežili jsme zimu

1. 3. 2023

čas čtení 16 minut
 
Dnes je na Ukrajině oficiálně první jarní den. Novinářka Nika Melkozerová z Politico tento den označila dojemnou větou o třech slovech:

Další novináři zveřejňují fotografie východu slunce, protože jeden z aspektů války - zima, kterou Putin bezohledně zneužil  ničením ukrajinské energetické infrastruktury - bude menší problém.
 - V zákopech na frontové linii:



- Rusko usiluje o zpřísnění cenzurních zákonů

Rusko ve středu předložilo parlamentu nové zákonné změny, které dále posilují cenzurní zákony v zemi a předpokládají až 15 let vězení za diskreditaci ozbrojených sil a dobrovolných vojenských organizací, jako je například skupina Wagner.

"Stejně jako veřejné akce zaměřené na diskreditaci ozbrojených sil Ruské federace i dobrovolnických formací, organizací a osob, které jsou nápomocny při plnění úkolů uložených ... ozbrojeným silám, by byly trestné" napsal Volodin.

"Tato iniciativa ochrání všechny, kteří dnes nasazují své životy, aby zajistili bezpečnost země a našich občanů ... Trest pro narušitele bude přísný."

Trest předpokládá pokutu až do výše 5 milionů ₽ (asi 66 580 USD), nápravné nebo nucené práce až na pět let a také odnětí svobody až na 15 let.

- Ukrajina říká, že se zatím nerozhodla stáhnout se z Bachmutu uprostřed neúnavného ruského útoku

Poradce prezidenta Volodymyra Zelenského prohlásil, že ukrajinské jednotky by se v případě potřeby mohly "strategicky stáhnout" z klíčové východní bašty Bachmut, a to uprostřed neustávajících ruských útoků.

Mluvčí ukrajinské regionální vojenské správy v Doněcku dnes sdělil CNN:

    V Bachmutu zůstává asi 4 500 civilistů. Včetně 48 dětí, které nemohou být evakuovány, protože žijí v místech, která již nejsou přístupná.

Civilisté byli vyzváni k evakuaci, protože ruské síly pokračují v postupu na město. "Situace je pro civilisty mimořádně nebezpečná," uvedl mluvčí.

- Podle nového průzkumu podporuje každý druhý obyvatel Švýcarska uvolnění vojenské neutrality země, které by umožnilo transfer munice švýcarské výroby na Ukrajinu třetími zeměmi.

Podle průzkumu provedeného minulý měsíc mezi téměř 28 000 lidmi se 50 % z nich vyslovilo pro povolení reexportu švýcarských zbraní na Ukrajinu, 46 % bylo proti a 4 % nebyla rozhodnuta, uvedl deník Kyiv Post.

Průzkum také ukázal, že 43 % respondentů podporuje, aby Švýcarsko předalo vyřazené tanky jiným evropským zemím, aby tyto tanky mohly poslat na Ukrajinu.

Přibližně 49 % lidí se vyslovilo pro zabavení majetku ruských oligarchů s jeho následným využitím pro obnovu Ukrajiny.

- Ukrajinská armáda se možná rozhodne stáhnout své síly z klíčové bašty Bachmut, uvedl poradce ukrajinského prezidenta.
"Naše armáda samozřejmě zváží všechny možnosti. Zatím město drží, ale pokud to bude nutné, strategicky se stáhne," řekl CNN Alexander Rodňanskij, ekonomický poradce Zelenského. "Nehodláme obětovat všechny naše lidi jen tak pro nic za nic."

    Jevgenij Prigožin, šéf ruských žoldnéřských sil Wagner, však uvedl, že ukrajinské síly kladou "zuřivý odpor" proti pokusu Moskvy zmocnit se Bachmutu. Prigožin řekl, že zatím neviděl žádné známky ukrajinského ústupu z města. Bitva o Bachmut v ukrajinské Doněcké oblasti se stala symbolem ukrajinského odporu, protože obránci odolávají neúnavnému ostřelování a vlnám ruských vojáků, kteří v několikaměsíčním tažení za jeho dobytí utrpěli těžké ztráty.

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly odrazily to, co označilo za velký útok ukrajinských dronů na Krym, černomořský poloostrov, který Moskva anektovala v roce 2014.
"Šest ukrajinských útočných dronů bylo sestřeleno systémy protivzdušné obrany. Další čtyři ukrajinské drony byly vyřazeny elektronickým bojem," tvrdilo ministerstvo.

- Vedoucí představitelé Číny a Běloruska - Si Ťin-pching a Alexandr Lukašenko - vydali společné prohlášení, v němž vyzvali k příměří na Ukrajině a k jednání o politickém urovnání konfliktu.
Společná výzva se rovnala potvrzení mírového plánu Pekingu vydaného minulý týden, který požadoval respektování národní suverenity a "územní celistvosti". Dvanáctibodový dokument neuvádí, co se stane s regiony, které Rusko od invaze okupuje.

- Finský parlament drtivou většinou schválil zákon, který zemi umožňuje vstoupit do NATO. Finští poslanci hlasovali ve 184 případech pro přijetí smluv o NATO, sedm jich bylo proti a jeden se zdržel hlasování, čímž se zvýšila šance, že se Finsko stane členem transatlantické obranné aliance dříve než jeho severní soused Švédsko.

-  Maďarská prezidentka Katalin Novák ve středu vyzvala zákonodárce, aby vstup Finska a Švédska do NATO ratifikovali "co nejdříve". "
Jde o složité rozhodnutí s vážnými důsledky, takže je nutné ho pečlivě zvážit," uvedla Nováková na Facebooku. Maďarsko a Turecko jsou zatím jediné dvě země NATO, které svůj vstup neratifikovaly. Rozhovory mezi Tureckem, Švédskem a Finskem mají být obnoveny 9. března v Bruselu.

-  Rusko by souhlasilo s prodloužením černomořské dohody o dodávkách obilí pouze v případě, že by byly zohledněny zájmy jeho zemědělských výrobců, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.
Dohoda, kterou zprostředkovala OSN a Turecko, umožňuje bezpečný vývoz z ukrajinských přístavů a její platnost končí tento měsíc.

- Poradce Volodymra Zelenského popřel, že by Ukrajina podnikala útoky na ruském území
. V úterý ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu z řady pokusů o údery bezpilotními letadly, jejichž cílem byla infrastruktura uvnitř Ruska, včetně blízkosti Moskvy, poté, co vypukl požár v ropném skladu v Tuapse v Krasnodaru a úřady nakrátko uzavřely vzdušný prostor nad Petrohradem. Kreml ve středu na prohlášení Mychajla Podoljaka reagoval prohlášením, že mu nevěří.

 - Blinken a Lavrov přicestovali do Indie na zasedání skupiny G20

Americký ministr zahraničí Antony Blinken měl ve středu spolu s ruským Sergejem Lavrovem přijet do Dillí na zasedání skupiny G20, informuje agentura AFP, přičemž Ukrajina a napětí s Čínou zřejmě zabrání pokusům hostitelské Indie o vytvoření jednoty mezi předními světovými ekonomikami.

Setkání obou mužů, kteří nebyli v jedné místnosti od červencového zasedání G20 na Bali, kdy podle západních představitelů ruský ministr zahraničí odešel, je považováno za nepravděpodobné.

Naposledy se individuálně setkali v lednu 2022, několik týdnů před ruskou invazí na Ukrajinu. Od té doby spolu oba muži hovořili telefonicky, ale o jiných otázkách, nikoli o válce.

Lavrov přijel v úterý pozdě večer do Indie - která válku neodsoudila - a podle ruského ministerstva zahraničí využije své účasti na G20 ke kritice Západu.

Západní země se chtějí "pomstít za nevyhnutelné zmizení pák nadvlády z jejich rukou", uvádí se v anglicky psaném prohlášení ruského ministerstva zahraničí.

"Destruktivní politika USA a jejich spojenců již postavila svět na pokraj katastrofy, vyvolala zpomalení socioekonomického rozvoje a vážně zhoršila situaci nejchudších zemí," dodalo.


- Finští poslanci budou hlasovat o nabídce NATO


Finští poslanci budou ve středu odpoledne hlasovat o urychlení procesu vstupu Finska do NATO.

Jak Finsko, které má jednu z nejdelších evropských hranic s Ruskem, tak Švédsko upustily od své desetiletí trvající politiky vojenské neangažovanosti a v květnu loňského roku v důsledku invaze Moskvy na Ukrajinu podaly žádost o vstup do NATO.

Helsinky však čelí menším diplomatickým překážkám než Stockholm a chtějí pokročit ještě před dubnovými parlamentními volbami ve Finsku, protože členství podporuje i veřejné mínění.

Finsko a Švédsko mají podporu všech 30 členů NATO s výjimkou dvou,. Maďarska  Turecka.

Přijetí návrhu zákona znamená, že Finsko může jednat rychle, i když ratifikace přijde ještě před sestavením nové vlády.
 
- Suspilne, ukrajinská státní televizní stanice, uvádí, že dva lidé omylem odpálili výbušná zařízení, která po sobě zanechali ruští okupanti v Chersonské oblasti. Informuje, že "obyvatel Blahodatného rozebíral výbušné zařízení nalezené doma. Muž zemřel v sanitce". Kromě toho uvádí, že jiný muž byl hospitalizován poté, co jeho traktor najel na minu.

Suspilne také uvádí, že Cherson byl za posledních 24 hodin 20krát ostřelován ruskými silami, což mělo za následek dva mrtvé a jednu zraněnou osobu.

- Úřady v Černihivské oblasti na severu Ukrajiny, která sousedí s Běloruskem a Ruskem, varovaly obyvatele, že ve středu mezi polednem a 16. hodinou budou poblíž obce Šestovice "odpálena výbušná zařízení".

 -  Oleh Synehubov, gubernátor Charkovské oblasti, napsal na Telegram, že v Čuhuivu byli v důsledku ruského ostřelování zraněni dva lidé. Napsal:

    Podle informací oblastního centra rychlé lékařské pomoci byli v důsledku ranního ostřelování Čuhuivu zraněni 52letý muž a 13letý chlapec. Muž byl hospitalizován se střepinovým zraněním. Chlapec má lehčí zranění, byl ošetřen na místě a nevyžadoval hospitalizaci.

 
- Rusko-ukrajinský konflikt bude důležitým bodem jednání při setkání ministrů zahraničí z celého světa během čtvrtečního zasedání skupiny G20 v Dillí,
uvedl indický ministr zahraničí.

Nejvyšší indický diplomat Vinay Kwatra ve středu médiím řekl, že je stejně důležité zaměřit se na dopad ukrajinského konfliktu na svět a na výzvy, které představuje pro rozvojové země, uvedla agentura Reuters.

 
- Nikopol byl přes noc osmkrát napaden - ukrajinský představitel


Rusko přes noc zahájilo těžkou dělostřeleckou palbu na Nikopol, která zasáhla čtyři vesnice, uvedl na Telegramu předseda Dněpropetrovské oblastní rady Mykola Lukašuk.

"Ruská armáda zaútočila na Nikopolskou oblast osmkrát. Čtyři obce se dostaly pod nepřátelskou palbu těžkého dělostřelectva: Nikopolska, Marganetska, Myrivska a Červonogrigorivska. Naštěstí nedošlo k žádným obětem," napsal Lukašuk.

Mezi cíli bylo plynové vedení, elektrická síť a "dopravní podnik".


- Blinken varuje střední Asii před ignorováním ruské agrese

Bidenova administrativa v úterý přislíbila podporu nezávislosti pěti středoasijských zemí, což agentura AP označuje za nepříliš jemné varování bývalým sovětským státům, že hodnota Ruska jako partnera byla silně narušena jeho rok trvající válkou proti Ukrajině.

Americký státní tajemník Antony Blinken, který se v Kazachstánu zúčastnil jednání s vrcholnými středoasijskými diplomaty, prohlásil, že žádná země, zejména ty, které se tradičně nacházejí na oběžné dráze Moskvy, si nemůže dovolit ignorovat hrozby, které ruská agrese představuje nejen pro jejich území, ale i pro mezinárodní řád založený na pravidlech a globální ekonomiku. Ve všech svých diskusích Blinken zdůrazňoval význam respektování "svrchovanosti, územní celistvosti a nezávislosti".

"Od chvíle, kdy Spojené státy jako první uznaly Kazachstán v prosinci 1991, jsou pevně odhodlány respektovat svrchovanost, územní celistvost a nezávislost Kazachstánu a zemí celého regionu," uvedl Blinken po setkání v Astaně s ministry zahraničí takzvané skupiny C5+1, kterou tvoří USA a Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Turkmenistán a Uzbekistán.

- USA neočekávají, že by Rusko v nejbližší době dosáhlo na Ukrajině významných územních zisků, uvedl náměstek amerického ministra obrany. Colin Kahl při slyšení ve Sněmovně reprezentantů popsal frontové linie jako "krušnou dřinu": "Nemyslím si, že existuje něco, co by naznačovalo, že Rusové mohou kdykoli v příštím roce převálcovat Ukrajinu a dosáhnout významných územních zisků."

- Podle vysokého ruského představitele se pokusil ukrajinský vojenský dron zaútočit na plynárenské zařízení v Moskevské oblasti. je to pozoruhodný pokus o úder stovky kilometrů za ruskými liniemi. K úspěšným úderům nebo pokusům o úder ukrajinských bezpilotních letadel  došlo v nejméně čtyřech oblastech Ruska.

- Ruské letiště Pulkovo v Petrohradě dočasně pozastavilo všechny lety kvůli zprávám o neidentifikovaném objektu, jako je dron, který byl spatřen v blízkosti. Některé lety byly odkloněny zpět do Moskvy, zatímco letiště bylo asi na hodinu uzavřeno. Ruské ministerstvo obrany později oznámilo, že proběhlo cvičení protivzdušné obrany a civilních leteckých úřadů.

- Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že zastavilo dva pokusy o ukrajinský útok na ruské území pomocí dronů.
Uvedlo: "28. února v noci se kyjevský režim pokusil pomocí bezpilotních letadel (UAV) zaútočit na civilní infrastrukturu na území Krasnodaru a Adygejské republiky." Tato tvrzení nebyla nezávisle ověřena.

-  Záchranné služby uhasily požár v ropném skladu na jihu Ruska poté, co byl nad ním spatřen letící dron, uvedla agentura RIA. Požár v ruském městě Tuapse v Krasnadoru byl nahlášen ve 2.30 místního času a rozšířil se na plochu asi 200 m2 , než byl uhašen. "Nádrže s ropou nebyly zasaženy. Nedošlo k úniku ropných produktů. Nedošlo k žádným zraněním," uvedl Sergej Bojko, který vede místní správu.

- Hackerský útok způsobil, že některé ruské regionální vysílací stanice odvysílaly falešné varování vyzývající lidi, aby se ukryli před blížícím se raketovým útokem, uvedlo ministerstvo pro mimořádné situace. "V důsledku hackerského útoku na servery rozhlasových stanic a televizních kanálů byla v některých regionech země odvysílána informace o vyhlášení letecké pohotovosti. Tato informace je nepravdivá a neodpovídá skutečnosti." Podobný útok způsobil, že komerční rozhlasové stanice v některých ruských regionech vysílaly ve středu minulý týden zprávy o leteckém poplachu.

- Vladimir Putin řekl bezpečnostní službě FSB, aby posílila svou zpravodajskou činnost a zabránila "sabotážním skupinám" dostat se do Ruska.
V projevu k představitelům FSB dal Putin agentuře pokyn, aby posílila svou činnost a čelila tomu, co označil za rostoucí špionážní a sabotážní operace proti Rusku ze strany Ukrajiny a jejích západních spojenců. Připustil také, že na Ukrajině byli zabiti příslušníci FSB.

-  Intenzita bojů mezi ukrajinskými a ruskými silami v okolí východního města Bachmut se nadále zvyšuje, uvedl prezident Volodymyr Zelenskij ve videoposelství.

-  Alexandr Lukašenko, běloruský prezident a blízký Putinův spojenec, přijel do Pekingu na setkání se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

- Čína se "zcela jasně" postavila na stranu Ruska a je  "vším možným, jen ne čestným prostředníkem" v úsilí o nastolení míru na Ukrajině, uvedl na tiskovém brífinku mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Dodal, že Čína poskytla Rusku "diplomatickou podporu, politickou podporu, ekonomickou podporu a rétorickou podporu".

- Americký ministr zahraničí Antony Blinken zopakoval obavy Bidenovy administrativy, že Čína zvažuje poskytnutí smrtící pomoci Rusku pro jeho válku na Ukrajině. V projevu po setkání s vedoucími představiteli v kazašském hlavním městě Astaně Blinken varoval, že Peking bude čelit "důsledkům a následkům", pokud se rozhodne takovou podporu poskytnout.

-  Ukrajina se stane členem NATO "v dlouhodobém horizontu", uvedl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Šéf NATO zdůraznil, že bezprostřední prioritou je zachování nezávislosti Ukrajiny tváří v tvář ruské invazi. Uvedl, že vstup Finska a Švédska je "nejvyšší prioritou" a že severské země mají za sebou "nejrychlejší přístupový proces v novodobé historii NATO".

- Rusko je otevřeno jednáním o ukončení konfliktu na Ukrajině, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, ale zdůraznil, že Moskva "nikdy nebude dělat kompromisy" ohledně toho, co označil za novou "územní realitu". V rozhovoru s novináři během pravidelného brífinku Peskov uvedl, že Moskva se nevzdá svých nároků na čtyři ukrajinské regiony, které Putin v září "anektoval".

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4509

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2023