20045

OSN je vážně znepokojena britským rozhodnutím zrušit právo azylu pro uprchlíky

7. 3. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

UNHCR, Úřad OSN pro uprchlíky, je hluboce znepokojen návrhem zákona o azylu, který dnes britská vláda předložila Dolní sněmovně. Ve své současné podobě návrh zákona nutí ministra vnitra, aby odepřel přístup do britského azylového systému těm, kteří přicházejí neregulérně. Namísto poskytnutí ochrany by tito žadatelé o azyl byli zadržováni ve Spojeném království [bez přístupu k soudům, k odvolání proti vládnímu rozhodnutí, bez právní ochrany], zatímco by probíhala opatření k jejich deportaci do jiné země.

Pokud by byl tento právní předpis schválen, znamenalo by to zákaz udělování azylu, který by zrušil právo žádat o ochranu ve Spojeném království pro ty, kdo přicházejí nepravidelně, bez ohledu na to, jak skutečná a přesvědčivá může být jejich žádost, a bez ohledu na jejich individuální situaci.

Důsledkem návrhu zákona (v této podobě) by bylo odepření ochrany mnoha žadatelům o azyl, kteří potřebují bezpečí a ochranu, a dokonce by jim byla odepřena možnost předložit svůj případ. To by bylo jasným porušením Úmluvy o právním postavení uprchlíků a podkopalo by to dlouholetou humanitární tradici, na kterou je britský lid právem hrdý.

Plány konzervativní britské vlády. Jak se jedna evropská země fašizuje

7. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Situace: Uprchlík vstoupí do Spojeného království bez dokladů {měl je, ale ztratily se) a je mu odepřen azyl - ochrana před válkou. Jeho žádost je zamítnuta. Místo toho odjede do Ameriky, kde je přijat.

To je plán dnešního konzervativního britského premiéra. To se skutečně stalo v roce 1933. Tím mužem byl Albert Einstein.



Rozhovor Britských listů 579. Je posedlost české vlády jadernou energetikou cesta do pekla?

7. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Podobně jako v jiných oblastech, i v oblasti energetiky je, zdá se, česká vláda zaseklá v zastaralých konceptech z dávné minulosti. Jakoby v energetické strategii napodobovala chování někdejšího komunistického režimu. Jan Čulík o tom hovoří s energetickým expertem Edvardem Sequensem z organizace Calla. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 7. března 2023.

 20042

Odhaleno: Hrozí, že 1000 úniků metanu způsobí klimatický zlom

7. 3. 2023

čas čtení 17 minut

 
Obrovské úniky plynu spolu s budoucími "metanovými bombami" představují obrovskou hrozbu - omezení emisí by však rychle snížilo globální oteplování


Více než 1 000 "superemitorů" vypustilo v roce 2022 do globální atmosféry silný skleníkový plyn metan, většinou z ropných a plynových zařízení. Nejhorší jednotlivý únik chrlil znečištění v množství odpovídajícím 67 milionům jedoucích aut.

Samostatné údaje také odhalují existenci 55 "metanových bomb" po celém světě - místa těžby fosilních paliv, kde by jen úniky plynu z budoucí produkce uvolnily množství metanu odpovídající 30 letům všech emisí skleníkových plynů v USA.

 20044

"Všichni by měli být znepokojeni": Mořský led v Antarktidě dosáhl nejnižší zaznamenané úrovně v historii

7. 3. 2023

čas čtení 7 minut

 

Vzhledem k tomu, že na kontinentu je tolik ledu, že by v případě tání mohl zvednout hladinu moře o mnoho metrů, polární vědci se snaží najít odpovědi


Již 44 let pomáhají vědcům satelity sledovat, kolik ledu leží na oceánu kolem 18 000 km dlouhého pobřeží Antarktidy.

V okrajových vodách kontinentu dochází každoročně k obrovským změnám, kdy mořský led dosahuje v září největší rozlohy přibližně 18 km2 a v únoru klesá na něco málo přes 2 km2.

Za celá čtyři desetiletí satelitních pozorování však nikdy nebylo kolem kontinentu méně ledu než minulý týden.

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij slibuje, že bude bránit Bachmut; Čína tvrdí, že vztahy s Ruskem budou "posilovat"

7. 3. 2023

čas čtení 13 minut


Zelenskij se zavázal bránit Bachmut navzdory zprávám o ústupu Ukrajinců


Výroky ukrajinského prezidenta přicházejí v době, kdy analytici naznačují, že ukrajinské síly provádějí "omezený bojový ústup"; čínský ministr zahraničí říká, že Moskva a Peking budou pro svět "hybnou silou"


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij silně podporuje obranu Bachmutu navzdory zvěstem o chystaném ústupu z obléhaného města, které prodělalo devítiměsíční útok.

Během svého pondělního večerního projevu Zelenskij uvedl, že se setkal s vysokými generály, kteří vyjádřili podporu pokračování obrany.

"Řekl jsem náčelníku generálního štábu, aby našel vhodné síly na pomoc chlapcům v Bachmutu. Neexistuje žádná část Ukrajiny, o které by se dalo říci, že ji lze opustit."

Po sérii jednání se Zelenským se Valerij Zálužnyj, vrchní velitel ozbrojených sil, a Oleksandr Syrskij, velitel ukrajinských pozemních sil, "vyslovili pro pokračování obranné operace a další posílení [ukrajinských] pozic v Bachmutu", uvedla Zelenského kancelář.


- Podle poslední aktualizace Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny provedly ruské síly přes noc 50 leteckých a pět raketových úderů a ukrajinské síly odrazily 37 útoků v oblasti kolem Bachmutu.

Ukrajinské síly provedly 15 leteckých úderů proti ruským silám, včetně úderu na protiletadlový systém. Rovněž tvrdí, že sestřelily letoun SU-25, devět bezpilotních letounů Shaheed a osm dalších dronů.



Ukrajina naléhá na Mezinárodní trestní soud, aby prošetřil video, na kterém Rusové zabíjejí válečné zajatce

7. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Ve videoklipu bojovník stojí v mělkém zákopu a pak je  zastřelen


Ukrajina vyzvala mezinárodní trestní soud, aby prošetřil záběry kolující na sociálních sítích, které podle všeho ukazují, jak ruští bojovníci zabíjejí ukrajinského válečného zajatce.

Na klipu, který se poprvé rozšířil na Telegramu, je vidět zadržený bojovník, jak stojí v mělkém zákopu a kouří cigaretu. Voják říká "Sláva Ukrajině" a poté je zřejmě zastřelen automatickou zbraní.

V pondělí pozdě večer napsal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru, že "strašlivé" video je dalším "důkazem, že tato válka je genocidní".

Školy i školské odbory zásadně nesouhlasí se snižováním platů speciálních pedagogů a dětských psychologů

7. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

V Praze 7. března 2023 

Unie zaměstnavatelských svazů ČR, Českomoravský odborový svaz pracovníků ve školství, Unie školských asociací ČR CZESHA a Asociace speciálních pedagogů zásadně nesouhlasí s pozměňovacím návrhem Marka Výborného, Petra Gazdíka, Renáty Zajíčkové, Pavla Klímy a Jakuba Michálka ke změně zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, předloženým v rámci sněmovního tisku č. 289.

Vládní návrh novely zákona měl původně zajistit výši 130 % průměrného platu pro všechny pedagogické pracovníky, což považujeme za správné a spravedlivé. “Pozměňovací návrh vše významně mění,” říká Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací CZESHA, “při jeho přijetí by se závazek netýkal velmi důležitých pedagogických pracovníků, jako jsou např. speciální pedagogové, psychologové a vychovatelé.”

 18992

Čínský ministr zahraničí varuje před možným konfliktem s USA a chválí vazby Číny na Rusko

7. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Na své první bojovné tiskové konferenci Čchin Gang pokáral Washington za jeho politiku vůči Tchaj-wanu a incident s balónem a zároveň ocenil vztahy Pekingu s Ruskem.
 
Spojené státy a Čína směřují k nevyhnutelnému konfliktu, pokud Washington nezmění svůj přístup, prohlásil nový čínský ministr zahraničí na plamenné tiskové konferenci, na níž obhajoval posilující se vztahy své země s Ruskem.

 19475

Myslíte si, že nepřátelský postoj londýnské vlády vůči uprchlíkům je šokující? Jen počkejte, až klimatická krize skutečně zpustoší chudší země v třetím světě...

7. 3. 2023

čas čtení 6 minut

 

Za globální oteplování mohou bohaté země, které se však nezastaví před ničím, aby zabránily nejchudším lidem na světě najít bezpečný domov

Vezměte si Abdula, šestadvacetiletého dárfúrského uprchlíka, jehož spoluobčany z vesnice upálila arabská suprematistická milice Džandžavíd. Vzpomeňte si na Parvaize, patnáctiletého afghánského chlapce s výraznýma modrýma očima, jehož otce usmrtila bomba Talibanu. Nebo se zamyslete nad případem Hayata, který uprchl z Eritreje - ovládané režimem, který se v totalitních represích vyrovná Severní Koreji - poté, co byli zatčeni jeho přátelé, píše Owen Jones.

Všechny tyto uprchlíky jsem potkal v Calais, kde se snažili dostat přes Lamanšský průliv k britským břehům. Všichni prožili hrůzy, které si většina lidí čtoucích tato slova nedokáže představit, a všichni by byli podle nových plánů Rishiho Sunaka automaticky deportováni a nesměli by se vrátit. Když poslanec za torye Neil O'Brien prohlašuje: "Musíme udělat cokoli, abychom zastavili uprchlické lodě," zřejmě  tím skutečně myslí, že neexistují žádné hranice toho, co je tato vláda ochotna způsobit těmto traumatizovaným lidským bytostem.

Západní zbraně nepřicházejí. Ukrajinci zoufale opravují v boji poškozené ruské tanky

7. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že jeho síly budou pokračovat v obraně napadeného města Bachmut - zatímco vysoce postavený generál, který právě navštívil jednotky na frontové linii, uvedl, že boje dosáhly "nejvyššího stupně napětí".

Zásoby čerstvé munice a zbraní se nebezpečně tenčí a na těžkou výzbroj, kterou slíbili ukrajinští spojenci na Západě, se čeká dlouho. Ukrajinští vojáci opravují a znovu využívají vojenskou techniku ukořistěnou ruským nepřátelům, ale bude to stačit?

 19980

Putinovské metody na Floridě: Newt Gingrich: "Myšlenka, že by se blogeři kritizující politiky měli registrovat u vlády, je šílená"

7. 3. 2023

čas čtení 3 minuty


Předložený návrh zákona floridského zákonodárného sboru, který má zavést registraci internetových kritiků guvernéra, je "trapas", říká bývalý předseda Sněmovny reprezentantů


Floridský návrh zákona, podle něhož by se blogeři píšící o guvernérovi státu Ronu DeSantisovi museli registrovat u státního úřadu, se ukázal být příliš extremním krokem i pro stoupence krajně pravicového republikánství, bývalého předsedu Sněmovny reprezentantů USA Newta Gingriche.

"Představa, že by se blogeři kritizující politika měli registrovat u vlády, je šílená," napsal Gingrich na Twitteru..

"Je trapné, že návrh zákona v tomto smyslu předložil právě republikánský zákonodárce na Floridě. Měl by ho okamžitě stáhnout."

 19447

Hospodaření OSBL za únor 2023

2. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V únoru 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 696,36  Kč,  výdaje byly 48 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Kontroverze v Deníku N: Přepsali rozhovor

7. 3. 2023

čas čtení 5 minut




@TadeasZdarsky
Editor přebírá data publikovaná Antošem, které selektivně vybírá fakta z World Inequality Reportu 2022, pravděpodobně bez toho, aby ho četl celý. Oba poté využívají graf Gini koeficientu, který měří relativní příjmovou nerovnost.

Novela stavebního zákona nesmí vyloučit veřejnost z rozhodování o nových stavbách!

7. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta




Rozhovor Britských listů 578. Raději nepište v ČR na zdi nic demokratického

4. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Amerického performera Davida Franklina dlouhé měsíce šokoval na pražské zastávce K Barrandovu nápis Čechy Čechům. Doslova vnímal, jak se zarývá cestujícím do mozku. Proto si dovolil tento nápis na zdi doplnit a poopravit demokratickým komentářem. Policie ČR mu za to dala pokutu 5000 Kč, přestože svůj nápis smazal. Chtěla, aby nápis Čechy Čechům na zmíněné zdi zachoval. O této pozoruhodné zkušenosti s Davidem Franklinem mluví Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 10. 3. 2023.

Rozhovor Britských listů 577. Končí v Izraeli demokracie?

3. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



V Izraeli se dostala k moci ultrapravicová vláda. Nejenže vyvolává konflikty s Palestinci, ale zároveň usiluje o vážné oslabení demokracie likvidací nezávislého soudnictví. Proti tomu se konají obrovské demonstrace. Ale budou úspěšné? O situaci v Izraeli mluví Albín Sybera s Jótamem Bergerem, učitelem v Tel Avivu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 3. března 2023.

 20043

Francouzský filozof vyzývá lidi, aby se vzbouřili - tím, že si najdou přátele

7. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Geoffroy de Lagasnerie říká, že upřednostňování přátelství před vztahy nebo rodinou je v dnešní společnosti radikální čin


Budování života na základě blízkých přátelství namísto rodiny nebo milostných vztahů je radostným a nezbytným aktem vzpoury a vlády by měly zavést "ministerstva pro přátelství", aby radikálně přehodnotily způsob, jakým je společnost organizována, tvrdí jeden z klíčových francouzských filozofů.

 20041

Elegantní dáma

7. 3. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

Foto: Obálka knihy První dáma elegance, Národní muzeum a Grada 2022

V loňském roce uplynulo již 104 let od založení našeho státu. Za tu celou dobu se na prezidentském postu až do naší současnosti vystřídalo celkem jedenáct mužů – prezidentů. Nás, ale protentokrát budou zajímat jejich drahé polovičky, tedy první dámy, a to až do doby, kdy byl do této funkce podvakráte zvolen Edvard Beneš, ale než se jeho žena stala první dámou předcházela jí Charlotta Garigue Masaryková a po paní Haně, pak přišla Marta Gottwaldová a po ní, řada dalších prvních dam. A pouze o manželce Edvarda Beneše se hovořilo jako o „elegantní dámě“. Proto, když jsem vstoupila do knihkupectví, na první pohled mne zaujal nejen přebal, ale i obsah knihy, která se jmenuje: První dáma elegance, její autorkou je PhDr. Miroslava Burianová.

 19248

Krajina po divadelní bitvě!

6. 3. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

" Vidíš tamtoho pána s čepicí, jak něco vypráví svému synovi se stejnou čepicí?", opilecky brebtá v životní filmové roli Leoš Suchařípa svému opilému příteli, taktéž skvělému herci menších rolí Jiřímu Hálkovi. Tak ten tatínek jednou umře…A ten chlapeček s čepicí bude mít zase dalšího chlapečka s čepicí a bude vyprávět zase stejné hovadiny svému chlapečkovi, než umře. A ten chlapeček bude mít zase dalšího chlapečka.. Prostě zvyk. My pořád přemýšlíme, jako to všechno, co se děje kolem nás, dopustíme? A on je to vlastně všechno jen zvyk. Na všechno jsme si zvykli…"

(Faunovo velmi pozdní odpoledne, režie Věra Chytilová, 1983)

Tak zase jeden týden politické marnosti máme za sebou. Sleduji záběry ze sněmovny v době největšího "adrenalinu" (zablokování řečniště ve sněmovně v pátek 3. 3. kolem 22. hodiny). A opět se to bude rozebírat z pohledu politologického, právního, společenského a hlavně bulvárního. A ten mediální humbuk chvíle - má vlastně zabránit jedinému - nedovolit hlubšímu zamyšlení, možná i zděšení nad celým uplynulým týdnem ve sněmovně.

 19248

Pár poznámek ke dvěma mediálním vystoupením premiéra

6. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Premiér Fiala měl minulý týden dvě vystoupení ve veřejnoprávních médiích. Ve čtvrtek mluvil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu, v neděli v Otázkách V. Moravce. Z toho prvního pořadu jsem měl pocit, že snížení valorizace důchodů je už předem domluvená věc dokonce i s novým prezidentem, ačkoli pan premiér se odmítal jasně vyjádřit, o čem mezi čtyřma očima s prezidentem jednal.

Po téměř 20 letech jednání se členské státy OSN dohodly na právním rámci pro části oceánu mimo hranice států

6. 3. 2023

čas čtení 7 minut

 
Trvalo to téměř dvě desetiletí, ale v sobotu pozdě večer v New Yorku se po několika dnech vyčerpávajících nepřetržitých jednání členské státy OSN konečně dohodly na smlouvě o ochraně volného moře.

Celý den poté, co oficiálně vypršela lhůta pro jednání, vystoupila předsedkyně konference Rena Lee ze Singapuru v místnosti č. 2 newyorského sídla OSN a oznámila, že smlouva byla schválena. 

"V Singapuru se rádi vydáváme na cesty za poznáním a toto byla životní cesta za poznáním," řekla Lee.

Historická smlouva má zásadní význam pro prosazení závazku 30x30, který země přijaly na prosincové konferenci OSN o biologické rozmanitosti, a to chránit třetinu moří (a pevniny) od roku 2030. Bez smlouvy by se tento cíl zcela jistě nepodařilo splnit, protože dosud neexistoval žádný právní mechanismus pro zřizování chráněných oblastí na volném moři.

 16879

NATO čelí totálnímu boji s Putinem. Musí přestat váhat

6. 3. 2023

čas čtení 6 minut

 


V knize strategických omylů Vladimira Putina, objemném, dosud nezveřejněném svazku, do něhož neustále přibývají nové kapitoly, patří oživení NATO mezi Putinovy nejúžasnější vlastní góly, píše Simon Tisdall.Třicetičlenná vojenská aliance z dob studené války, kterou Emmanuel Macron odepsal jako "zažívající... mozkovou smrt" a Donald Trump se jí vysmíval, nyní zažívá renesanci - téměř výhradně díky ruskému prezidentovi.

Před Putinovou anexí Krymu v roce 2014 bylo ve východoevropských zemích, které se k NATO přihlásily po rozpadu Sovětského svazu, umístěno jen málo bojových jednotek NATO. Loňská plnohodnotná invaze na Ukrajinu změnila pramínek nasazení na východě v příval. Neúspěšný Putin vyprovokoval největší a nejlépe vyzbrojené vojenské síly na světě, aby se utábořily na prahu Ruska.

Rozhovor Britských listů 576. První výročí Putinovy agrese na Ukrajině. A co bude dál?

24. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Při příležitosti prvního výročí Putinova plnohodnotného vpádu na Ukrajinu mluví Jan Čulík se zbrojním odborníkem Britských listů Karlem Dolejším o nynější situaci na Ukrajině, o postojích západních spojenců Ukrajiny vůči Putinově agresi, o postojích Číny a o tom, co si myslí čeští mírotvorci. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 24. února 2023.

Huťapové

6. 3. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Jestli se nepletu, takhle v 18. století tituloval Karel Havlíček z Borové honoraci, která byla extra k ničemu. Honorace (dnes se spíš používá pojem oligarchie, i když to není přesné) může totiž tu a tam i k něčemu být - pokud je rozumná, pokorná a činí, co má. Ne tak je tomu ale evidentně v naší době u nás. Jestli to není nějaký překlep, tak za první dva měsíce roku 2023 je schodek státního rozpočtu Česka cca 120 miliard Kč. Za leden + únor! Ani v téhle situaci stát ale nepřijímá opatření typu „vysadit na úkor státu příliš bohaté zadky z mercedesů“.

Pro obyčejného člověka nepochopitelná věc.

 
Když v neděli odpoledne sbíráte v lese klacky na topení, tak zkrátka přemýšlíte o světě ze všech možných stran ... Po létech nemocného komunistického dogmatu, že všechno je vždycky všech, tu máme stejně nemocné dogma novodobé, že nikomu se nikdy na nic nesahá, ať vlastní cokoli. Zdá se tak, že si svoji „moderní“ cestu do pekel docela užíváme.


Rozhovor Britských listů 574. Proč mají pracovníci univerzit tak nízké platy?

18. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Akademici, pracovníci, učitelé především v humanitních oborech na českých univerzitách, především na univerzitě Karlově, ale po celé České republice, mají šokujícím způsobem nízké platy. Je to zásadní útok na podstatu České republiky, protože humanitní obory na univerzitách jdou přímo ke kořenům toho, čím jsme. Předválečné Československo dobře vědělo, že demokracie nepřežije bez kvalitního školství. Nyní pražská FFUK přišla se šokujícím řešením, že totiž bude finančně podporovat jen ty obory, které jsou v této chvíli "ekonomicky prospěšné". Přitom se ve společnosti blíží obrovská revoluce v oblasti zaměstnanosti, protože většinu existujících pracovních příležitostí převezme umělá inteligence. Proč strkají čeští politikové (Fiala chce prodlužovat odchod do důchodu v době, kdy práce zmizí! :) )a univerzitní manažeři hlavu do písku? Proč čeští univerzitní učitelé nestávkují? Britští stávkují. Jan Čulík hovoří s Jakubem Jirsou, filozofem z pražské filozofické fakulty Karlovy univerzity o tom, co je příčinou této skandální situace. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. února 2023.

 20032

Šílenství fake news: ChatGPT může mít katastrofální dopad na pravdu v žurnalistice

6. 3. 2023

čas čtení 9 minut

Platforma, která dokáže napodobit lidské psaní bez jakéhokoli závazku k pravdě, je darem pro ty, kdo těží z dezinformací. Její používání musíme okamžitě regulovat


Aplikaci umělé inteligence ChatGPT stačila velmi krátká doba k tomu, aby začala mít destruktivní vliv na žurnalistiku. Komentátor deníku New York Times pro technologie napsal, že chatbot vyjadřuje pocity (což je nemožné). Další média zaplnil příklady, že "Sydney", experiment s vyhledáváním pomocí umělé inteligence Bing, který patří Microsoftu, je "hrubý" a "šikanuje" (rovněž nemožné). Ben Thompson, který píše zpravodaj Stratechery, prohlásil, že mu Sydney poskytla "nejúžasnější počítačový zážitek v mém životě", a vyvodil z toho, že umělá inteligence byla vycvičena k vyvolávání emocionálních reakcí - a zřejmě se jí to podařilo, píe Emily Bell, bývalá šéfredaktorka deníku Guardian a nynější ředitelka Tow Center for Digital Journalism na Graduate School of Journalism na Kolumbijské univerzitě.

Nenávist se stala jakýmsi členstvím v klubu

6. 3. 2023

čas čtení 16 minut

V souvislosti s premiérou nového, velmi chváleného filmu Fablemanovi režiséra Stevena Spielberga se vydal americký televizní satirik Stephen Colbert do Los Angeles, kde natočil se Spielbergem rozhovor. Překvapilo mě, jak Spielberg mluví inteligentně, a jak drasticky je i ve svém stáří ztraumatizován tím, že se jeho rodiče v jeho mládí rozvedli, píše Jan Čulík. Přeložil pro vás podstatné části tohoto rozhovoru:

 

Český překlad níže:

Algoritmy v supermarketu

5. 3. 2023 / Stanislav Biler

čas čtení 3 minuty

Skoro se mi líbí jak si Lidl vybudoval image na tom, že dobře platí své pokladní, aby se jich postupně zbavil, lidské pokladny zavřel a tuto práci nechal vykonávat zdarma zákazníky, protože nejlevnější pracující robot jste vy, píše Stanislav Biler.

Budoucnost s robotizací a AI dnes v Lidlu vypadá tak, že algoritmus kontroluje, jestli jste dali „do taškové zóny“ správně namarkovaný kus výrobku a kdo udělá chybu, rozsvítí se jako ve škole červená a přijde ho potrestat paní dozorkyně.

 20033

Polsko: Strana Právo a spravedlnost má na rukou krev. Opět

5. 3. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

 

Při psaní tohoto nadpisu jsem se cítil nesvůj. Ne proto, že bych se bál, že mě zažalují nebo tak něco: všichni dobře víme, že je to pravda. Existuje důvod, proč dělají všechno pro to, aby odložili rozsudek nad vrahem gdaňského prezidenta Pawla Adamowicze před čtyřmi lety (přečtěte si o tom zde): zatímco vyšetřovatelé odmítají sledovat linii vyšetřování, podle níž jeho nenávist podnítila protiadamowiczovská propaganda ve veřejnoprávních médiích, soudy už v samostatné kauze rozhodly, že obviňovat je z toho a označovat je za goebbelsovská média je oprávněná kritika.
 
Je tu také krize na polsko-běloruské hranici, kde vláda ignoruje polské i mezinárodní právo a základní lidskou slušnost a nařizuje vojákům a pohraničníkům, aby žadatele o azyl prostě v noci vyhazovali do mrazivých lesů. Podle nevládních organizací, které se zabývají pomocí uprchlíkům, je potvrzeno nejméně 34 mrtvých a stovky pohřešovaných. S tajícím sněhem nacházejí lidé v lesích mrtvá těla a vláda, přestože soudy označily takovéto "odsuny" za nezákonné v 10 jednotlivých případech, zatím v této nezákonné praxi pokračuje.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusové ukradli desetitisíce ukrajinských dětí

5. 3. 2023

čas čtení 21 minut



Ukrajinská poslankyně Ivanna Klympuš-Cincadzeová konstatovala v neděli v britské televizi, že desítky tisíc ukrajinských dětí byly zřejmě deportovány do Ruska v rámci toho, co označila za "genocidu"
.

V neděli řekla v  televizi Sky News:

"Máme asi 13 000 potvrzených případů, kdy byly ukrajinské děti deportovány do různých částí Ruské federace.

    Máme však také informace o mnoha dalších, které se počítají na desítky tisíc. Ale my prostě nemáme oficiální evidenci  ... a to je součást genocidy, kterou Ruská federace provádí vůči ukrajinskému národu.

    Protože unášet a měnit děti na jinou národnost tím, že je rozvážejí po Ruské federaci a dávají je  do ruských rodin, to je prostě další stopa genocidy, která právě teď probíhá ve středu Evropy."

Předsedkyně parlamentního výboru pro integraci do EU Klympuš-Cincadzeová uvedla, že se jim s pomocí lidskoprávních skupin a dalších organizací podařilo vrátit asi 100 ukrajinských dětí do jejich rodin.

Když hovořila o tom, jak byly děti odděleny od svých rodin, včetně případů, kdy byly některé děti dokonce adoptovány, vysvětlila:

   "Některé z nich [dětí] procházely s rodiči filtračními tábory, kde byly od rodičů odděleny. Některé z nich byly odvezeny na takzvané letní nebo prázdninové tábory na týden od rodičů a pak už se nikdy  nevrátily. A dokonce některé z nich byly dokonce dány už k adopci do ruských rodin, jako by neměly vlastní rodiny zpátky na Ukrajině."

Klympuš-Cincadzeová dodala, že úplný obraz bude znám až  po "osvobození" všech ukrajinských území.

" Myslím, že rozsah těchto naprosto tragických aktivit, které provádějí ruské orgány, se dozvíme až poté, co budeme schopni osvobodit všechna území Ukrajiny.

    A to je něco, co ti lidé, kteří navrhují mírová jednání, nechápou: utrpení, tragédie, mučení, únosy, deportace, víte, všechna území, která jsou právě teď okupována Ruskou federací... a my musíme zajistit, aby tito lidé byli osvobozeni ukrajinskými ozbrojenými silami."



 19475

Imigrace: Britská konzervativní vláda se chystá porušit mezinárodní právo

5. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Premiér Rishi Sunak předloží návrh zákona, který odmítne  lidi připlouvající na malých člunech a žádající o azyl

Zákon rovněž uloží ministryni vnitra  povinnost poslat každého, kdo připluje do Spojeného království na malé lodi, do Rwandy nebo jiné třetí země

 

Rishi Sunak oznámí nové zákony, které zabrání lidem připlouvajícím do Spojeného království na malých člunech žádat o azyl. Sunak tvrdí: "Nenechte se mýlit, pokud sem přijdete nelegálně, nebudete moci zůstat."

Ovšem uprchlíci nepřicházejí do Británie "ilegálně". Podle poválečných Ženevských dohod mají uprchlíci právo překročit jakékoliv hranice a požádat o azyl. 

Mezitím Kenneth Roth, bývalý ředitel organizace Human Rights Watch informuje o tom, že dosavadní ředitel Frontexu, organizace EU na ochranu jejích hranic, byl donucen k rezignaci, protože toleroval nezákonnou deportaci uprchlíků.:


 18911

"Stal se z něho totální Trump." Zbaví se konečně britští konzervativci lháře Borise Johnsona?

5. 3. 2023

čas čtení 3 minuty


Podpora britských konzervativců pro Borise Johnsona se v těchto dnech vytrácí, když její nejvýznamnější činitelé přirovnali jeho reakci na nadstranické parlamentní vyšetřování, zda Johnson lhal v parlamentu ohledně mejdanů, které pořádal v Downings Street během covidových lockdownů, ke lžím bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

30003

"Já jsem vaší pomstou": Trump pronesl na republikánské konferenci stominutový ultrademagogický projev

5. 3. 2023

čas čtení 3 minuty


Donald Trump v sobotu vrátil čas k nejtemnějším prvkům svého prezidentství plamenným projevem, který ukázal, že ohrožení americké demokracie ještě zdaleka neskončilo


Vrátil se k  autoritářskému jazyku, který charakterizoval jeho politický vzestup před sedmi lety:  "Dnes dodávám: Jsem váš bojovník. Jsem vaše spravedlnost. A pro ty, kterým bylo ublíženo a kteří byli zrazeni: Jsem vaše pomsta," řekl.

"Sedm let vy a já vedeme obrovský boj o záchranu naší země před lidmi, kteří ji nenávidí a chtějí ji naprosto zničit," řekl.

"Dokončíme, co jsme začali. Začali jsme něco, co bylo zázrakem. Dokončíme misi, dotáhneme tuto bitvu do konečného vítězství. Uděláme Ameriku znovu velkou."

 20031

Boj v Londýně o čistý vzduch

4. 3. 2023

čas čtení 7 minut

Foto: Bezemisní zóny v Londýně. Původně bezemisní zónu zavedl Boris Johnson jen v samém centru. Od roku 2021 je zóna rozšířena na oblast o průměru téměř 50 km, kde žijí 4 miliony obyvatel denně a projíždí tam 903 000 vozidel, z nichž 50 000 nesplňuje ekologické podmínky a musí platit.  Nová zóna má být od 29. srpna rozšířena i na předměstí, celkem v nichž žije dalších 5 milionů obyvatel. Tam bude jezdit 1,3 milionu vozidel a z nich 200 000 nesplní ekologické podmínky a budou muset platit. -  V původní Johnsonově bezemisní zóně platí za vjezd všechna vozidla 15 liber denně (390 Kč) tzv. "congestion charge" - "poplatek proti dopravním zácpám".

Čistý vzduch je lidské právo, ne privilegium pro vyvolené

Znečištěné ovzduší je rizikovým faktorem pro srdeční choroby

Spor o londýnskou zónu s velmi nízkými emisemi

Už dnes za vjezd do nynější padesátikilometrové bezemisní zóny v  Londýně musejí řidiči nejvíce znečišťujících osobních automobilů a dodávek platit 12,50 liber denně (325 Kč), jinak jim hrozí pokuta, zatímco nákladní vozidla a autobusy platí 100 liber (2600 Kč).

Od té doby většina nejvíce znečišťujících vozidel zmizela z vnitřního Londýna a emise oxidu dusičitého (NO2) jsou o 26 % nižší. Radnice upozorňuje, že poplatek v padesátikilometrové bezemisní zóně platí pouze 6 % vozidel.

Plánované rozšíření zóny "Ulez" v britském hlavním městě se stalo politickým bojištěm. Odpůrci podnikají právní kroky k jejímu zákazu, zatímco jiní tvrdí, že v boji proti znečištění vzduchu  je nezbytné přijmout drastická opatření.

Rodiče se svými dětmi procházejí v Kingstonu na pokraji  Londýna čtyřproudovou ulicí, v níž jsou automobily zdrojem obrovského znečištění vzduchu   "Neměli bychom stavět sociálního pracovníka dojíždějícího do práce autem proti mamince, která se stará o svého syna s astmatem v nemocnici," říká Oliver Lord, který je vedoucím strategie kampaně Čistá města.

On a další účastníci kampaně jsou zděšeni tím, jak se čistota ovzduší stala politickým bojištěm, přičemž napětí roste kvůli plánům na rozšíření zóny s velmi nízkými emisemi (Ulez) na celý Londýn i s předměstími.

 20030

USA: Americká republikánská pravice požaduje zastavení vojenské pomoci Ukrajině: "Udělali jsme už toho dost"

4. 3. 2023

čas čtení 7 minut

Foto: Marjorie Taylor Greene

Ruská agrese na Ukrajině se stává hlavním  tématem nadcházejících republikánských primárních voleb. Republikánská pravice vyzývá USA k ukončení podpory Ukrajině
 
Marjorie Taylorová Greeneová, vlivná krajně pravicová republikánka v Kongresu, vyzvala USA, aby zastavily pomoc Ukrajině. Dala tím hlas vzpouře řadových členů strany, která ohrožuje dvoustrannou podporu Ukrajině.

Tato kongresmanka z Georgie je známá provokatérka, která se dopouští rasistických, antisemitských a islamofobních výroků a propaguje bizarní konspirační teorie.

Přesto se stala významným hlasem ve Sněmovně reprezentantů poté, co navázala pouto s republikánským  předsedou sněmovny  Kevinem McCarthym, který slíbil, že republikáni nebudou psát pro Ukrajinu "bianko šek".

 19387

Světová zdravotnická organizace vyzývá USA ke sdílení informací o původu Covid-19 po jejich tvrzení, že "unikl z čínské laboratoře"

4. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Generální ředitel Světové zdravotnické organizace kritizuje, že politizace výzkumu původu covidu ztěžuje vědeckou práci

 
Světová zdravotnická organizace vyzvala všechny země, aby sdělily, co vědí o původu Covid-19, poté, co Peking zuřivě popřel tvrzení několika amerických vládních úřadů, že za únikem této nemoci stojí čínská laboratoř.

"Pokud má některá země informace o původu pandemie, je nezbytné, aby se o ně podělila s WHO a mezinárodní vědeckou komunitou," uvedl v pátek generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 Ředitel FBI Christopher Wray v úterý pro prolhanou americkou televizi Fox News uvedl, že jeho agentura nyní vyhodnotila, že zdrojem pandemie Covid-19 byl "s největší pravděpodobností potenciální incident v laboratoři ve Wuhanu".

Tomuto nejasnému a polovičatému tvrzení šéfa FBI se vysmál v televizi CBS známý satirický komentátor Stephen Colbert:

 20028

An American in Prague reacted to the slogan "Czechia for the Czechs" with a sign, added the word "not only" to the wall, and the Czech police fined him 225 USD

3. 3. 2023 / David Franklin

čas čtení 5 minut

Every day when I got on the tram at the Barrandov tram stop in Prague, I was always struck by the insanely xenophobic sign on the marble wall that read "Czechia for the Czechs".

It was there for many months, and the administration of the Prague Public Transport Enterprises did not seem to want to wash this sign off their rotten conscience.

And since I am an American with permanent official residency, living in the Czech Republic for many years, working properly and paying taxes, the sign began to properly annoy me.

Transparency International o Pavlu Blažkovi

3. 3. 2023

čas čtení 5 minut

Nejde jinak, než se zas a znovu pozastavit u osoby Pavla Blažka, ministra spravedlnosti, píše Amnesty International. Současné dění kolem jeho střetu zájmů odhaluje slepou skvrnu části prodemokratické veřejnosti. Prohřešky politiků nelze měřit dvojím metrem.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek s předsedou vlády a ODS Petrem Fialou na sjezdu ODS | zdroj: Foto FB ODS Mikulov

Nemalou část voličů aktuální vládní koalice tvoří ti, kdo více či méně aktivně vystupovali proti Andreji Babišovi a jeho zneužívání moci ve svůj vlastní prospěch.

O to více je zarážející, že jednání ministra spravedlnosti Pavla Blažka, jenž opakovaně vyžaduje informace z živé kauzy týkající se kupčení s brněnskými byty, která se přitom týká jeho blízkých spolustraníků i jeho samotného, prochází u těchto voličů bez mrknutí oka.

Británie: V anglických školách se dostatečně nevyučuje o škodlivém vlivu pornografie

3. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Podle průzkumu se angličtí žáci dostatečně neučí o škodlivých dopadech pornografie a o nebezpečných vztazích, a to i přesto, že se zvyšuje hrozba misogynie na internetu

Lucy Emmersonová, ředitelka Fóra pro sexuální výchovu, uvedla, že vláda nedokázala splnit slibované národní investice a školení a že je naléhavě nutné naslouchat mladým lidem, kteří nedostávají informace potřebné pro zdravé sexuální vztahy.

Průzkum, který pro fórum provedla společnost Censuswide mezi 1 002 studenty v Anglii, ukázal, že mladí lidé si nemyslí, že dostávají informace, které potřebují.

Z dotázaných 16-17letých si 58 % myslí, že problematika nerovnováhy sil ve vztazích je buď zcela opomíjena, nebo se nevyučuje dostatečně, a stejné procento si myslí, že je tomu tak i v případě pornografie.

 17694

Čína vede nad USA v technologické soutěži ve všech oborech kromě několika, zjistil thinktank

3. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

Nová studie zjistila, že Čína vede v 37 ze 44 sledovaných oblastí, přičemž má potenciál získat monopol v oblastech, jako jsou nanomateriály a syntetická biologie


Spojené státy a další západní země prohrávají s Čínou závod o vývoj vyspělých technologií a udržení talentů, přičemž Peking je schopen v některých oblastech vytvořit monopol, uvádí nová zpráva.

Čína vede v 37 ze 44 technologií sledovaných v rámci projektu thinktanku Australian Strategic Policy Institute. Mezi tyto oblasti patří elektrické baterie, hypersonika a pokročilé radiofrekvenční komunikace, jako jsou 5G a 6G.


Webové stránky MPSV uveřejňují dopisy důchodců, kteří politikům děkují za snížení penzí, březen 2023

3. 3. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Autentický důchodce z Vysočiny:



"Královna Markéta náhle zmizí. Král sedí na trůně. Během této poslední scény uvidí diváci, jak postupně mizí dveře, okna a stěny trůnního paláce….Pak zmizí i král s trůnem. Nakonec zůstane jen to matné osvětlení…Než zmizí král, musí ho obecenstvo nějakou chvíli vidět, než ho obestře jakási mlha." …..Opona.

(Eugène Ionesco, Král umírá, poznámky k poslední scéně, 1962)


Když už si myslíš, že Tě nic nemůže od Jurečkova MPSV překvapit, vyskočí na na mne hned ráno na jejich webovkách dopisy důchodců o současné situaci ve sněmovně.

A světe div se:

 16578

Není úniku, není kam

3. 3. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 5 minut

V minulém článku zde jsem trochu popsal, jak se náš stát, naše kraje, a ne až tak naši dobří oligarchové mají k dotačním programům spravedlivé transformace černých krajů pro malé a střední firmy. Záhadnou zajímavostí je fakt, že dobré bydlo a skvělé marže pro malé a střední firmy (páteř ekonomiky) vždy urputně slibuje na plnou ústa pravice i levice, která ovšem všechny své síly věnuje českému oligopolu. Po nějakém čase se pak ukáže, že malé a střední firmy smutně koukají, jak si dotace určené výlučně pro ně na vozíku pod dohledem vlád odváží stále titíž umaštění oligarchové.

 20029

Ruská agrese na Ukrajině: "Lidé se bojí": Kupjansk se obává, že město podruhé padne do rukou Ruska

3. 3. 2023

čas čtení 8 minut

Foto: Poslanec Michail Abdalkin s nudlemi v uších při sledování Putinova projevu

Iryna Viktorivna podává zdarma teplé jídlo svým sousedům z kozlíku postaveného na zasněžené ulici ve východoukrajinském městě Kupjansk, nabírá kaši a masové kuličky a zelný salát.

Mělkou mísou, v níž město stojí, se rozléhá dělostřelecký rachot, čtyři až pět střel za minutu - někdy i více - vypálených ukrajinskými i ruskými dělostřelci.

Většinou dopadají daleko, ale někdy dopadnou i na město. Jedna z nich nedávno zabila 63letého muže a poškodila školku a hasičskou stanici.

Ve frontě čekající na obsluhu stojí šedesátiletá Natalia Ivanivna, zabalená do zimního kabátu a šály a s holí v ruce.

Ivanivna říká, že mohla být přemístěna již dříve, ale rozhodla se zůstat, protože se obává, že její dům bude vyrabován. Vypráví o svých obavách o města dále na jihu podél východní fronty, Bachmut a Vuhledar a další, která již byla během měsíců bojů proměněna v trosky. "Mohlo by se to stát i tady," říká.

Viktorivna ji přeruší, aby ji pokárala: "Nebuď pesimista!"

Jak obě ženy vědí, přívaly války už Kupjansk dvakrát zaplavily. Teď mu hrozí třetí záplava:
"Lidé se bojí": Kupjansk se obává, že město podruhé padne do rukou Ruska.

- Ruská státní tisková agentura RIA Novosti uvádí, že Michail Abdalkin, poslanec samarské regionální dumy, byl obviněn z "diskreditace ruských ozbrojených sil" a 7. března bude postaven před soud.

Abdalkin 21. února na Telegramu zveřejnil fotografii, na níž poslouchá státní projev ruského prezidenta Vladimira Putina a na uších má  nasazené nudle. Regionální duma ho již veřejně odsoudila. Mít nudle v uších je v Rusku výrazem nejvyššího pohrdání:
 

Mezitím v Absurdistánu: Eurovision Special

3. 3. 2023 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

 
Jak tak sbírám novinky do nové kapitoly Absurdistánu, našel jsem zajímavé drama týkající se obsahu letošní vstupní písně Eurovize. A napadlo mě, že bychom se možná tento týden mohli místo obvyklého digestu posledních zpráv zaměřit na tuto jedinou věc, protože optikou Eurovize - a obecněji kultury ve veřejnoprávní televizi - můžeme vidět nejen to, co přesně strana PiS dělá s Polskem, ale i širší proměny v delším časovém období.

Polsko vstoupilo do soutěže Eurovize s velkou pompou: v roce 1994 získala píseň Edyty Górniak "To nie ja" druhé místo a mnozí lidé se domnívají, že nevyhrála místo první jen proto, že organizátoři Eurovize nedůvěřovali nově nastupující postkomunistické zemi, že uspořádá finále v příštím roce.

 19248

Omezenost politiků

3. 3. 2023 / Karel Červený

čas čtení 5 minut

Zabývám se vědou, hlavně synergetikou, teorií obecných systémů, topologií, Paretovým pravidlem, kreativitou apod. Když už několik desetiletí sleduji politiku, nabyl jsem dojmu, že (hlavně naši) politikové se vynořují z minulých staletí. Říkají si experti a máločemu rozumí. Rozhodně ne strategickému myšlení. Mnozí se chovají jako panoptikální figurky. Téměř na všech vládách je vidět, jak se v problematice strategického myšlení patlají a nevědí si rady.

Trapné divadlo se odehrává okolo penzijního systému, na který se předchozí tři – čtyři vlády zbaběle vykašlaly.

 19385

Co vedlo k Putinově chybě na Ukrajině?

3. 3. 2023

čas čtení 30 minut

Před rokem Vladimir Putin odhalil to, co se pravděpodobně stane nejdůležitějším rozhodnutím jeho působení u ruského kormidla: Zahájení "zvláštní vojenské operace" na Ukrajině. Tato práce se snaží zjistit, které z hypotetických faktorů, které autor vyvodil z literatury o minulých ruských vojenských intervencích, jakož i z mezinárodních studií takových intervencí, mohly ovlivnit rozhodnutí ruského diktátora napadnout Ukrajinu v únoru 2022, píše Simon Saradzhyan.

 18235

Rusko: Jen vojenská porážka umožní rozpad impéria bez domácích bojů

3. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Jako před 30 lety, tak i nyní se mnozí zaměřují na skutečnost, že ruské impérium tvoří souvislé území, spíše než území zámořské, jako u Britů nebo Francouzů. Jeho rozpad by prý bylo pro ty, kdo žijí v centru, mnohem obtížnější. přijmout, než tomu bylo u ostatních, upozorňuje ruský vojenský blogger Vladimir Skripov.

 19995

Mučicí centra v Chersonu naplánoval ruský stát, sdělují právníci

2. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Vyšetřovatelé sdělují, že místa zřízená během okupace ukrajinského města Cherson byla součástí "promyšleného plánu na terorizování" místních obyvatel

 
Podle týmu ukrajinských a mezinárodních právníků vedeného britským advokátem důkazy shromážděné v Chersonu na jihu Ukrajiny ukazují, že ruské mučírny byly plánované  a přímo financované ruským státem.

Město bylo pod ruskou nadvládou osm měsíců, od 2. března loňského roku do 11. listopadu, kdy do města vstoupily ukrajinské síly.

Právníci z Mobilního týmu spravedlnosti, ve čtvrtek uvedli, že v Chersonu prozkoumali 20 mučíren a dospěli k závěru, že jsou součástí "promyšleného plánu na terorizování, podmanění a likvidaci ukrajinského odporu a zničení ukrajinské identity".

30898

Rus zatčen, protože jeho dcera ve škole nakreslila proukrajinské výkresy

2. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Alexej Moskaljov byl obviněn z "diskreditace ruské armády", dcera byla převzata do sociální péče

 


Jeden Rus byl zadržen za protiválečné výroky a jeho dvanáctiletá dcera byla dočasně převzata do státní péče poté, co jeho rodina čelila tlaku úřadů kvůli kresbám, které dívka nakreslila ve škole a na nichž Rusko bombarduje rodinu na Ukrajině.

Alexej Moskaljov, svobodný otec z města Jefremov,  asi 200 km jižně od Moskvy, byl zadržen za protiválečná prohlášení na ruské sociální síti Odnoklassniki.

Izraelská policie zatkla pět lidí kvůli řádění izraelských osadníků na Západním břehu Jordánu

2. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 
Policisté sdělují, že očekávají další zatýkání kvůli násilnostem, které izraelský generál označil za "pogrom"
 


Izraelská policie zatkla pět podezřelých v souvislosti s řáděním židovských osadníků na okupovaném Západním břehu Jordánu na začátku tohoto týdne, které izraelský generál označil za "pogrom" a které následovalo po smrtícím palestinském útoku střelnou zbraní.

 16578

Věčný návrat neoliberálního ponižování těch nejchudších

2. 3. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut


„Je nezměrný rozdíl mezi mezi Robespierrem, který se vyskytl jen jednou v dějinách, a Robespierrem, který by se věčně vracel usekávat Francouzům hlavy…“

(Milan Kundera, Nesnesitelná lehkost bytí)

Neustále se opakující, mizející a zase se navracející stejné asociální papouškování a chování politiků napříč desítkami let - to je ve vytunelované české demokracii opravdové peklo.

 19384

Británie: Pěkný příklad negramotnosti Borise Johnsona

2. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

Když Isabel Oakshottová předala deníku Daily Telegraph veškerou komunikaci bývalého ministra Johnsonovy vlády na WhatsAppu, našla se tam i diskuse, jak Boris Johnson asi šest měsíců po začátku koronavirové pandemie, kolik procent lidí vlastně v Británii na covid umírá. Neprojevil zrovna matematickou gramotnost:

 18591

Dokáže Kreml na Ukrajině dosáhnout „maximalistických cílů“?

2. 3. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Karel Dolejší ve svém posměšně nazvaném textu Proč to Chcimírové mají opravdu těžké, který opatřil obrázkem s nápisem „soudruh Hitler“, fantazíruje o konspiračním obrazu světa, v němž Rusko touží po míru, jemuž překáží jen krvelačný Západ. Moc rád bych věděl, jak k tomuto prapodivnému stanovisku dospěl: Nikdo soudný toto přece netvrdí. Skutečnost, že Ruská federace nyní odmítla dle mého soudu schůdný mírový návrh Pekingu znamená, že v tuto chvíli nemíní opustit dobytá ukrajinská území.    

Británie: Další komický příběh nekompetentnosti britských konzervativních ministrů

2. 3. 2023

čas čtení 7 minut

Isabel Oakeshottová: novinářka, která udala Matta Hancocka

Zpochybněn úsudek exministra, který důvěřoval novinářce, jež dávala dlouho najevo své opovržení vůči jeho politice lockdownu

Daily Telegraph likviduje pověst někdejšího konzervativního ministra zdravotnictví:

Když bývalý britský konzervativní ministr zdravotnictví Matt Hancock svěřil Isabel Oakeshottové více než 100 000 svých osobních zpráv na WhatsAppu, doufal, že mu tato politická novinářka pomůže napsat knihu, která by rehabilitovala jeho pověst ministra zdravotnictví podporujícího lockdowny  během pandemie koronaviru.

Místo toho Oakeshottová přiznala, že celý tento archiv zpráv předala deníku Daily Telegraph, který plánuje několikadenní kritické články proti lockdownům, a  o Hancockově roli v pandemii.

Hancock reagoval zuřivě  na únik svých zpráv z WhatsAppu, které předtím předal novinářce Isabel Oakeshottové, aby napsala jeho knihu. Oakeshottová, která údajně podepsala dohodu o mlčenlivosti, uvedla, že je poskytla deníku Telegraph "ve veřejném zájmu".

Z Hancockových WhatsAppových zpráv vyšlo především najevo, že na začátku pandemie odmítl nechat na covid testovat důchodce, kteří byli přijímáni do domovů důchodců, čímž se v nich covidová pandemie rozšířila a tisíce z nich na covid zemřely.

Konzervativní poslanci a političtí novináři vyjádřili jistý údiv nad tím, že Hancock svěřil miliony slov své soukromé korespondence právě Oakeshottové.

Tato novinářka, která dává již dlouho najevo své opovržení vůči jeho politice lockdownů, byla obviněna z toho, že má špatné výsledky, pokud jde o ochranu zdrojů, a má milostný vztah s předsedou ultrapravicové fundamentalisticky brexitérské strany, která nadává na to, že za covidové pandemie Británie byla v lockdownu.

30679

Havanský syndrom nezpůsobila energetická zbraň ani zahraniční protivník

2. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Záhadné onemocnění známé jako "havanský syndrom" nebylo důsledkem působení zahraničního protivníka, jak vyplývá ze zprávy zpravodajských služeb, která rozbíjí dlouho zpochybňovanou teorii, že stovky amerických zaměstnanců se staly terčem útoku tajného nepřítele ovládajícího energetické vlny jako zbraň, informuje Washington Post.

 

29463

Násilí na Blízkém východě bude pokračovat, dokud budou USA podporovat izraelský squatting a pogromy na Palestince

2. 3. 2023

čas čtení 6 minut

S hrůzou jsem sledoval útok izraelské armády na Nábulus, kde jsem se narodil. Vyrostl jsem na jeho předměstí a absolvoval tam střední školu. Toužím po jeho krásném starém městě, proslulém tureckými lázněmi, tradičním mydlářským průmyslem s olivovým olejem a starými trhy plnými vůně koření, ovoce, zeleniny, čerstvě připraveného falafelu a tradičního dezertu knafeh, píše Mohammed Sammana.

 19828

Západ se pokusil izolovat Rusko. Nepovedlo se

2. 3. 2023

čas čtení 5 minut

Poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, vytvořil Západ něco, co vypadalo jako drtivá globální koalice: 141 zemí podpořilo opatření OSN požadující, aby se Rusko z Ukrajiny bezpodmínečně stáhlo. Naproti tomu Rusko se zdálo být izolované. Severní Korea byla jednou ze čtyř zemí, které Rusko podpořily a opatření odmítly, informuje New York Times.

30776

Arktický a antarktický ledový příkrov bude ohrožen, jestliže překročíme pařížskou hranici dodatečného oteplení o 1,5 °C

2. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Jun-Young Park a kol. v časopise Nature Communications píší, že kolaps arktického a antarktického ledového příkrovu může nastat dříve, než klimatologové očekávali, pokud lidstvo nesplní cíl Pařížské klimatické dohody, kterým je udržet globální oteplení na úrovni 1,5 °C nad předindustriálním průměrem, píše Juan Cole.

30027

Proč je vyslání dalších amerických vojáků na Tchaj-wan tak riskantní?

2. 3. 2023

čas čtení 6 minut

Spojené státy údajně plánují zvýšit svou vojenskou přítomnost na Tchaj-wanu z téměř 40 na 100 až 200 vojáků. Podle první zprávy deníku The Wall Street Journal (WSJ) z minulého týdne dorazí další vojáci v nadcházejících měsících. Malý počet amerických sil na Tchaj-wanu se v posledních letech neustále zvyšuje z necelých dvou desítek na začátku roku 2021 na počet, který by mohl být v polovině letošního roku téměř desetinásobný. Zpráva o větší přítomnosti vojáků přišla v návaznosti na setkání amerických a tchajwanských představitelů na vysoké úrovni, které se uskutečnilo minulé úterý ve Washingtonu. Objevily se také zprávy, že 500 tchajwanských vojáků bude vysláno do Spojených států na bojový výcvik, informuje web Responsible Statecraft.

 16578

Boje o důchody a o rozpočet teprve začínají

1. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pozn JČ: ODS v devadesátkách rozkradla kapitál, který měl být zdrojem důchodového zabezpečení tak, jak je tomu ve všech rozvinutých kapitalistických zemích. Nyní kňučí a ožebračuje občany.


Tak jsem se dočetl, že máme nejhlubší únorový schodek v rozpočtu v historii České republiky. Mezitím ve Sněmovně probíhají obstrukce, kterými se – zřejmě marně – snaží opozice zabránit snížení zvyšování důchodů, přičemž cílem obstrukcí asi není tolik ochrana důchodců jako spíše ucházení se o jejich pozornost (opozice naopak fakticky potřebuje, aby vláda důchodce a další části společnosti naštvala co nejvíce). Do toho vstupují zprávy, že kabinet přepracoval programové prohlášení a že chce snížit letošní schodek o 70 miliard korun. Zatím se napjatě čeká, kdo to odnese.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinci: Přežili jsme zimu

1. 3. 2023

čas čtení 16 minut

 

Dnes je na Ukrajině oficiálně první jarní den. Novinářka Nika Melkozerová z Politico tento den označila dojemnou větou o třech slovech:

Další novináři zveřejňují fotografie východu slunce, protože jeden z aspektů války - zima, kterou Putin bezohledně zneužil  ničením ukrajinské energetické infrastruktury - bude menší problém.
 - V zákopech na frontové linii:



- Rusko usiluje o zpřísnění cenzurních zákonů

Rusko ve středu předložilo parlamentu nové zákonné změny, které dále posilují cenzurní zákony v zemi a předpokládají až 15 let vězení za diskreditaci ozbrojených sil a dobrovolných vojenských organizací, jako je například skupina Wagner.

"Stejně jako veřejné akce zaměřené na diskreditaci ozbrojených sil Ruské federace i dobrovolnických formací, organizací a osob, které jsou nápomocny při plnění úkolů uložených ... ozbrojeným silám, by byly trestné" napsal Volodin.

"Tato iniciativa ochrání všechny, kteří dnes nasazují své životy, aby zajistili bezpečnost země a našich občanů ... Trest pro narušitele bude přísný."

Trest předpokládá pokutu až do výše 5 milionů ₽ (asi 66 580 USD), nápravné nebo nucené práce až na pět let a také odnětí svobody až na 15 let.

 19387

Koronvirová pandemie vážně poškodila duševní zdraví mladých dospělých

1. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 
Globální průzkum neziskové organizace Sapien Labs také zjistil, že rodinné vztahy se celosvětově zhoršily
 

Nová studie zjistila, že pandemie vážně ovlivnila duševní zdraví a vztahy lidí na celém světě, zejména mladých dospělých.

Třetí výroční zpráva o duševním stavu světa (MSW), kterou si nechala vypracovat nezisková výzkumná organizace Sapien Labs, provedla celosvětový průzkum s cílem lépe porozumět stavu duševního zdraví.
 

 19371

Desítky íránských školaček byly po otravě převezeny do nemocnice

1. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Podezření na útok na studentky ve městě východně od Teheránu je posledním z řady incidentů, k nimž došlo v posledních třech měsících


Íránská tisková agentura informovala, že v úterý byly v Íránu po záhadné otravě hospitalizovány desítky školaček. Je to nejnovější z řady podezřelých útoků.

V posledních třech měsících byly hlášeny stovky případů respiračních potíží u íránských školaček, především ve městě Kom jižně od Teheránu, přičemž některé z nich musely být ošetřeny v nemocnici.

 20028

Američan v Praze reagoval na slogan "Čechy Čechům" nápisem, přidal na zeď slovo "nejen", policajti mu dali pokutu 5000 Kč

1. 3. 2023 / David Franklin

čas čtení 5 minut


Když jsem každý den nastupoval na barrandovské zastávce do tramvaje v Praze, tak mě vždy praštil přes nos šíleně xenofobní nápis na mramorové zdi "Čechy Čechům".

Trčel tam po řadu měsíců a správa Dopravních podniků, zdá se, tento nápis nehodlala smýt z jejich zahnědlého svědomí.

 A protože jsem Američan s trvalým úředně potvrzeným pobytem, žijící mnoho let v České republice, řádně pracující a platící daně, začal mě ten nápis řádně štvát.


Fosilní paliva zabíjejí více lidí než COVID

1. 3. 2023

čas čtení 5 minut

Kdyby se využívání fosilních paliv a jejich dopad objevily náhle přes noc, jejich katastrofální jedovatost a ničivost by byla zřejmá. Ale ona se postupně se stala součástí každodenního života téměř všude na Zemi, že tyto dopady jsou do značné míry akceptovány nebo ignorovány. To má skutečné důsledky pro klimatickou krizi. Kdybychom byli schopni nově vnímat obrovský rozsah záporného dopadu fosilních paliv, byli bychom zděšeni. Ale protože se jedná o starý problém, příliš mnoho lidí ho jako problém nevnímá.

 19882

18 poučení z války na Ukrajině

1. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Rozšířená ruská invaze na Ukrajinu zahájená před rokem již vede odborníky z celého světa k tomu, aby upozornili na ponaučení, které přináší konflikt pro ostatní vlády po celém světě. Shromáždil je a diskutuje o nich Vjačeslav Jepurjanu.

 20016

Kdo odjede do Ruska: "Ideologická" emigrace

1. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

Vzhledem k demografickému kolapsu Ruska a hrozbě transformace v důsledku příchodu lidí z kulturně odlišné Střední Asie a Kavkazu vytvořila skupina poslanců Dumy zvláštní štáb, který bude podporovat příchod do Ruska jako trvalých osadníků až sedmi milionů "ideologických" přistěhovalců z Evropy a USA.

 20015

Oficiálně byla přijata imperiální formule: "Rusko nikde nekončí"

1. 3. 2023

čas čtení 16 minut

Sociolog Grigorij Judin byl jedním z mála ruských expertů, kteří v únoru 2022 věřili, že vojenský střet mezi Ruskem a Ukrajinou je nevyhnutelný. V článku publikovaném jen dva dny před invazí Judin předpověděl, že v blízké budoucnosti se rýsuje velká válka, že Rusové budou následovat Kreml a obviňovat Západ. Dále tvrdil, že sankce neudělají nic, co by Putina zastavilo – to vše se splnilo. V únoru 2023 zvláštní korespondentka Meduzy Margarita Ljutova hovořila s Judinem o tom, proč Putin potřebuje "věčnou válku" a co by mohlo zajistit vznik širokého protiválečného hnutí v Rusku.

15313