Ukrajina naléhá na Mezinárodní trestní soud, aby prošetřil video, na kterém Rusové zabíjejí válečné zajatce

7. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
 
Ve videoklipu bojovník stojí v mělkém zákopu a pak je  zastřelen


Ukrajina vyzvala mezinárodní trestní soud, aby prošetřil záběry kolující na sociálních sítích, které podle všeho ukazují, jak ruští bojovníci zabíjejí ukrajinského válečného zajatce.

Na klipu, který se poprvé rozšířil na Telegramu, je vidět zadržený bojovník, jak stojí v mělkém zákopu a kouří cigaretu. Voják říká "Sláva Ukrajině" a poté je zřejmě zastřelen automatickou zbraní.

V pondělí pozdě večer napsal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru, že "strašlivé" video je dalším "důkazem, že tato válka je genocidní".

 

Kuleba dodal, že je "nezbytné", aby žalobce mezinárodního trestního soudu Karim Khan "zahájil okamžité vyšetřování tohoto ohavného válečného zločinu Mezinárodním trestním soudem".

"Pachatelé musí čelit spravedlnosti," dodal.

Ukrajinský zmocněnec pro lidská práva Dmytro Lubinec uvedl, že video zaslal "mezinárodním partnerům" země.

"Opět porušují Ženevské konvence. Odpovědnosti za svá zvěrstva se nevyhnou," napsal Lubinets.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij údajné zabití  odsoudil, když v pondělí večer na svém účtu na Instagramu zveřejnil vzkaz tohoto znění: "Sláva našemu hrdinovi... Sláva Ukrajině."

Kyjev již předtím obvinil Moskvu z mučení a zabíjení zajatců od doby, kdy Rusko vtrhlo na Ukrajinu.

V červenci se objevilo video, které podle všeho ukazuje ruského vojáka, jak kastruje a následně zabíjí ukrajinského zajatce. Mise OSN pro monitorování lidských práv tehdy uvedla, že je záběry zděšena.

Minulý měsíc Konstantin Jefremov,  ruský poručík, který po službě na Ukrajině uprchl, popsal , jak vojáci jeho země mučili válečné zajatce a některým vyhrožovali znásilněním.

Po celou dobu války Kreml také obviňuje ukrajinské vojáky z poprav ruských válečných zajatců a Západ z ignorování těchto incidentů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3477

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2023