Školy i školské odbory zásadně nesouhlasí se snižováním platů speciálních pedagogů a dětských psychologů

7. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
tisková zpráva

V Praze 7. března 2023 

Unie zaměstnavatelských svazů ČR, Českomoravský odborový svaz pracovníků ve školství, Unie školských asociací ČR CZESHA a Asociace speciálních pedagogů zásadně nesouhlasí s pozměňovacím návrhem Marka Výborného, Petra Gazdíka, Renáty Zajíčkové, Pavla Klímy a Jakuba Michálka ke změně zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, předloženým v rámci sněmovního tisku č. 289.

Vládní návrh novely zákona měl původně zajistit výši 130 % průměrného platu pro všechny pedagogické pracovníky, což považujeme za správné a spravedlivé. “Pozměňovací návrh vše významně mění,” říká Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací CZESHA, “při jeho přijetí by se závazek netýkal velmi důležitých pedagogických pracovníků, jako jsou např. speciální pedagogové, psychologové a vychovatelé.”

 

František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství k tomu dodává: “Považuji za krajně nespravedlivé vyloučit z garantované výše platu pracovníky, kteří jsou pro fungování škol naprosto klíčoví a navíc je jich obrovský nedostatek.”


Mezi pedagogické pracovníky, kterých by se nově navýšení platů nemělo týkat, patří pedagogové v zařízeních pro další vzdělávání pedagogických pracovníků, vychovatelé, speciální pedagogové, psychologové, pedagogové volného času, asistenti pedagoga, trenéři a vedoucí pedagogičtí pracovníci.

“Jestli je cílem pozměňovacího návrhu ušetřit, měla by se vláda i poslanci hluboce zamyslet, zda jim těch pár ušetřených milionů stojí za demotivaci a možný odchod pracovníků, kteří ve školách řeší čím dál více psychologických a výchovných problémů dětí,” dodává Vít Jásek, výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů ČR.



Vít Jásek
výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů ČR

Mgr. František Dobšík

předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství

Ing. Jiří Zajíček

předseda Unie školských asociací CZESHA


PaedDr. Jiří Pilař

předseda Asociace speciálních pedagogů ČR



0
Vytisknout
3765

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2023