Rusko: Státní duma doporučuje podnikům nakupovat vlastní protivzdušnou obranu

8. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
Ruské společnosti by měly nakupovat systémy protivzdušné obrany (PVO) pro boj s bezpilotními letouny, protože prostředky ministerstva obrany "jsou zaměřeny na pokrytí důležitých státních a vojenských objektů," prohlásil Andrej Kartapolov, šéf obranného výboru Státní dumy.

"Existují poměrně levné prostředky pro boj s bezpilotními vzdušnými prostředky, které si každá sebeúctyhodná společnost může zakoupit a umístit na svá zařízení," vysvětlil.

Oblasti, kde se ruská protivzdušná obrana nachází, jsou podle Kartapolova známy rozvědce NATO i ukrajinské armádě.

"To znamená, že zhruba vědí, kde se naše systémy protivzdušné obrany nacházejí, a je docela možné vypustit dron po trase tak, aby prošel nejen terénem, ​​ale také obešel stejné oblasti PVO," poznamenal Kartapolov.

S přihlédnutím k velikosti státu podle náměstka "vždy bude existovat mezera", kterou může útočný prostředek proletět na území Ruské federace. A podobným způsobem přispějí nezávislé nákupy protivzdušné obrany ze strany podniků k bezpečnosti a budou chránit sklady ropy, distribuční stanice plynu, elektrárny, mosty, nadjezdy a továrny.

Systémy protivzdušné obrany se přitom budou hodit i po skončení války na Ukrajině – "proti teroristům", věří Kartapolov.

28. února se ruské regiony dostaly pod největší dronový útok od začátku války, který zasáhl území stovky kilometrů od frontové linie. Drony byly viděny v Brjanské a Bělgorodské oblasti, které přímo hraničí s Ukrajinou, a také v Leningradské oblasti a v Krasnodarském kraji. Další dron naplněný výbušninami se zřítil na předměstí Moskvy ve vesnici Gubastovo. Ukázalo se, že se jedná o typ UJ-22 Airborne UAV od ukrajinského výrobce Ukrjet. Vzdálenost z Gubastova do centra Moskvy - asi 95 km - by dokázal překonat asi za 40 minut.

Celý článek v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4100

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2023