Jak se po ukrajinském vítězství vyhnout nové válce

10. 3. 2023

čas čtení 3 minuty
Putinova válka proti Ukrajině trvá už více než rok. Počet obětí na obou stranách neustále roste, raketové útoky na ukrajinská města a zločiny spáchané ruskými vojáky způsobily smrt tisíců nevinných civilistů. Kvůli válce bylo více než 8 milionů lidí nuceno opustit zemi, píše český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Stále více lidí v České republice a Evropě volá po míru a já jsem jedním z nich.

Ale nehledáme mírové řešení za každou cenu, pro nás to může mít nepředvídatelné důsledky.

Někteří lidé věří, že mír nastane, pokud Ukrajinci uznají ruské nároky na Krym a východní Ukrajinu, pokud Ukrajina odmítne vstoupit do EU a NATO a splní alespoň některé z dalších požadavků Kremlu.

Ale tato vyhlídka je jen Putinovou pastí. 

I kdyby se Ukrajinci podřídili, mír by nepřišel. Nepřišla, protože Vladimir Putin, který je podporován svým doprovodem a významnou částí ruského obyvatelstva, nechce mír.

Vladimir Putin chce válku, má rád válku a myslí si, že válka je způsob, jak obnovit status Ruska jako supervelmoci a přinutit Ukrajinu a s ní i celý svět, aby mu odpustil porušování obecně přijímaných pravidel, jak se mu zlíbí a kdekoli.

Rusko zaútočilo na Ukrajinu loni v únoru a předtím v roce 2014, stejně jako Gruzie v roce 2008, protože tyto země považovalo za slabé a v Kremlu zavládla důvěra: nikdo je nebude bránit, ofenzíva ruské armády nenarazí na odpor a nikdo je nepodpoří.

To se již stalo v Gruzii v roce 2008 a ve skutečnosti v roce 2014 na Ukrajině, kdy Putinova vojska obsadila Krym a rozpoutala válku na východě země.

Ukrajina byla slabá, naše reakce byla nejistá a sankce nebyly dostatečně účinné. V té době většina západních politiků věřila, že s Putinem by se mělo jednat a že by se s ním dalo souhlasit.

Zločinec vnímá každý ústupek a slabost jako povzbuzení k další agresi a eskalaci svých požadavků.

V současné době jsme ve stejné pozici jako Československo před druhou světovou válkou. Na schůzce v Mnichově dali evropští státníci Hitlerovi kus našeho území a byli přesvědčeni, že tím vyjednali mír, alespoň pro blízkou budoucnost.

Za necelý půlrok se však na Slovensku dostali k moci fašisté a zbytek českých zemí obsadilo nacistické Německo. A opět, za méně než šest měsíců, český vojenský a průmyslový potenciál umožnil nacistickému Německu začít druhou světovou válku.

Proto nemůžeme dovolit Putinovi, aby donutil Ukrajinu uzavřít mír, který pro něj bude jen dočasným oddechem a příležitostí připravit se na další, ještě ničivější válku.

Proto podporujeme Ukrajinu a její úsilí zaměřené na osvobození východu země a Krymu.

Mír je stav, v němž se hranice nemění silou. 

Mír přijde, až Ukrajina znovu získá kontrolu nad svými hranicemi a její armáda a stát jako celek budou tak silné, že se Rusko ani nepokusí pokračovat ve válce.

A ano, nebude to hned, a ano, může to trvat ještě několik měsíců.

Poražená, zničená, nedemokratická a slabá Ukrajina, o které sní Vladimír Putin, by byla hrozbou pro bezpečnost českých občanů a celé Evropy.

Proto musíme chránit Ukrajinu, aby mohla obnovit své hranice, posílit EU a NATO a stát se novou příležitostí pro české firmy a podnikatele v oblasti obchodu, investic a rekonstrukce země.

Článek v ukrajinštině ZDE


1
Vytisknout
4277

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2023