Odlesňování v Brazílii v únoru dosáhlo rekordů

13. 3. 2023

čas čtení 3 minuty
Odlesňování v brazilské Amazonii a křehké savaně Cerrado dosáhly v únoru rekordních hodnot, podle vládních údajů zveřejněných v pátek, což ukazuje, jakým problémům čelí prezident Luiz Inacio Lula da Silva, aby zvrátil narůstající ničení životního prostředí.

Satelitní monitorování odhalilo minulý měsíc 322 čtverečních kilometrů lesního porostu zničeného území v brazilském podílu největšího deštného pralesa na světě, což je o 62 % více než v únoru 2022. A to byl je předchozí rekord, podle programu sledování DETER americké NASA.

V Cerradu, biologicky rozmanité tropické savaně na jih od Amazonky, satelity identifikovaly 558 kilometrů čtverečních zničení, což je o 99 % více než v únoru 2022 a téměř dvojnásobek předchozího rekordu 283 kilometrů čtverečních z února 2020.

Čísla nepřekvapila: Odlesňování Amazonky již překonalo rekord za únor během pouhých 17 dní v měsíci.

Nebyla to však čísla, ve která doufal levicový veterán Lula po dvou měsících ve funkci, když se zavázal zvrátit nekontrolovatelné ničení životního prostředí za svého předchůdce, krajně pravicového exprezidenta Jaira Bolsonara (2019–2022).

Sedmasedmdesátiletý Lula čelí mezinárodnímu tlaku, aby splnil svůj slib, že "Brazílie je zpět" jako partner v boji proti změně klimatu, po čtyřech letech, kdy průměrné roční odlesňování v brazilské Amazonii vzrostlo o 75 % ve srovnání s předchozím desetiletím.

Kancelář prezidenta a ministerstvo životního prostředí na žádosti o vyjádření nereagovaly.

Se svými stovkami miliard stromů pohlcujících uhlík je Amazonie kritickým nárazníkem proti globálnímu oteplování.

Studie však ukazují, že jeho absorpce uhlíku klesá v souvislosti s rostoucím odlesňováním, které je poháněno zemědělskou velmocí Brazílií, zejména chovem dobytka a zemědělstvím.

Od nástupu do úřadu se Lula a respektovaná ministryně životního prostředí Marina Silva věnovali reorganizaci brazilských agentur na ochranu životního prostředí, znovu spustili zaniklý národní akční plán na ochranu deštného pralesa a získali mezinárodní dárce pro oživení takzvaného Amazonského fondu, který zahrnuje více než 580 milionů dolarů na operace proti odlesňování.

Odlesňování v brazilské Amazonii kleslo v lednu o 61 %, což byl jejich první měsíc ve funkci.

Ekologické skupiny se zdají být připraveny dát nové vládě čas, protože čekají na čísla z měsíců období sucha, které jsou typicky vrcholnou sezónou odlesňování, začínající kolem července.

"Je obtížné zvrátit škody způsobené antienvironmentální politikou v tak krátkém čase," řekl Frederico Machado z brazilské pobočky Světového fondu na ochranu živé přírody (WWF).

"Snížení odlesňování nastane pouze tehdy, když dojde k důslednému posílení institucí odpovědných za jeho policejní kontrolu," uvedl v prohlášení.

Greenpeace Brazílie úsilí nové vlády uvítala, ale varovala Lulu, že bude muset najít nové nápady, jak bojovat proti odlesňování, a nejen spoléhat se na programy z předchozího prezidentství v letech 2003 až 2010.

"Jsou to jiné časy," uvedl mluvčí Romulo Batista v prohlášení.

"Je potřeba ještě hodně práce."

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
3847

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2023