Dvě třetiny Ukrajinců chtějí osvobození celé Ukrajiny, včetně Krymu

14. 3. 2023

čas čtení 1 minuta
64 % Ukrajinců je přesvědčeno, že je nutné pokusit se osvobodit celé území Ukrajiny, včetně Krymu, i kdyby to mělo znamenat delší válku a snížení podpory Západu, upozorňuje Irina Balačuk.

Zdroj: Výsledky průzkumu Kyjivského mezinárodního sociologického institutu ve dnech 22. února až 6. března.

Doslova sociologové uvádějí: "Většina respondentů - 64 % - se domnívá, že Ukrajina by se měla pokusit osvobodit celé území, včetně Krymu, i když existuje riziko snížení podpory Západu a riziko delší války. Naproti tomu 24 % je více nakloněno věřit, že výměnou za osvobození a ochranu všech území včetně Donbasu (ale bez Krymu) se Ukrajina může zdržet nepřátelských akcí na Krymu.

Podrobnosti: Dalších 8 % respondentů nedokázalo na tuto otázku odpovědět.

Sociologové poznamenávají, že drtivá většina trvá na osvobození všech území, včetně Krymu, ve všech regionech Ukrajiny. Zatímco podpora "kompromisu" není větší než 27 %, v závislosti na regionu.

Studie proběhla ve dnech od 22. února do 6. března. Metodou telefonických rozhovorů založených na náhodném vzorku mobilních čísel bylo dotazováno 2007 respondentů žijících ve všech regionech Ukrajiny (s výjimkou Autonomní republiky Krym).

Průzkum byl proveden mezi dospělými občany Ukrajiny (ve věku 18 a více let), kteří v době průzkumu žili na území Ukrajiny (v mezích kontrolovaných orgány Ukrajiny do 24. února 2022).

Dříve sociologové zjistili, že drtivá většina Ukrajinců považuje za nepřijatelné jakékoli územní ústupky k dosažení míru. Podle nejnovějších údajů KIIS je pouze 9 % obecně připraveno na ústupky, zatímco 87 % Ukrajinců je proti jakýmkoli ústupkům.

Zdroj v ukrajinštině: ZDE

1
Vytisknout
4031

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2023