Od Petra Pavla nelze očekávat, že bude sociálně spravedlivým prezidentem

16. 3. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty
Prezident Petr Pavel podle očekávání nevetoval zákon o valorizaci penzí, který v ústavně pochybném režimu prosadila nejasociálnější vláda, jakou pamatuji. Nechápu, jak mohl někdo od Fialovy vlády očekávat něco jiného než brutální asociální útok na miliony občanů České republiky, kteří se nemohou této demoliční četě účinně bránit. 

Vždyť Strakovu akademii ovládla táž partaj, jež má na svědomí masivní rozkrádání veřejných statků v 90. letech, jakož i vzestup pravicového populismu, proti němuž se v uplynulých letech zvedla vlna nezanedbatelného společenského odporu. Jediným skutečným elektorátem těchto zastydlých thatcheristů totiž odjakživa byli ideologicky spříznění oligarchové a movití lidé. Tuto skutečnost dokládá Fialův kabinet s děsivou úporností, když odmítá do své škrtací mánie zahrnout i ty, na něž ekonomická krize dopadá nejméně anebo vůbec.

Zdá se, jako bychom byli lapeni v začarovaném kruhu: spousta Čechů volí historicky zdiskreditované, leč domněle demokratické strany, aby učinila přítrž babišovsko-okamurovskému populismu, který má ohrožovat stabilitu polistopadového demokratického systému. Je však nadmíru naivní se domnívat, že tato myopická strategie povede k něčemu jinému, než k povážlivému posílení antiestablišmentových tendencí, tedy k naprosto opačnému výsledku.

Taktéž prezidentská volba se nesla v obdobném duchu. Uměle vytvořený kandidát stanul proti prolhanému oligarchovi, jenž udělal největší životní chybu: vymkl se kontrole svého stavu a na rozdíl od svých kolegů oligarchů nesetrval v poloviční anonymitě, neboť patrně podlehl svému nabubřelému egu. Groteskní mediální stafáž poté neopomenutelnou měrou přispěla ke zvolení čitelného simulakra českým prezidentem; simulakra bez vlastního názoru, celý život zvyklého poslouchat nebo rozdávat rozkazy.

Nedivme se proto, že Petr Pavel nevetoval první výrazný asociální počin Fialovy Strakovky, třebaže tak učinil s nemastnou neslanou proklamací o nutnosti posvítit si na platy vrcholných politických činitelů. Žel, toto je pouze začátek. Nastávají sakramentsky těžké časy. 

-1
Vytisknout
10974

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2023