Mezinárodní trestní soud je americký brouk!

17. 3. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Před mnoha lety bývalý kolega z Amnesty International vedl českou kampaň za ratifikaci Římského statutu Mezinárodního trestního tribunálu. Narážel přitom na potíže plynoucí z faktu, že USA za George Bushe juniora nepodporovaly myšlenku zřízení takové nezávislé instance. Obávaly se, že by se případně v Haagu mohly projednávat jejich vlastní činy během všelijakých "křižáckých výprav" v zahraničí.

Kdeže však předloňské sněhy jsou. ICC právě kvůli kradení ukrajinských dětí vydal zatykač na ruského prezidenta a dětskou ombudsmanku. Připomeňme na okraj, že odebírání dětí patří podle běžně uznávané mezinárodní definice k hlavním znakům genocidy.


Zajisté nepotrvá dlouho a obdržíme "spolehlivé" zprávy o tom, jak ICC, jemuž USA tak dlouho házely klacky pod nohy, jedná v americkém žoldu a na politickou objednávku z Washingtonu.

Jak se takové rozhodnutí Ruska vůbec netýká, protože impérium Římský statut nikdy neratifikovalo a tribunál neuznává.

Zkrátka ICC je americký brouk, který přiletěl, sežral Evropanům všechna rajčata a způsobil, že místo nich musejí jíst tuřín. (Jen mírně parafrázuji v poněkud jiném kontextu pronesený výrok Vladimira Putina.)

A nenechejme se mýlit, taková verze, takový výklad událostí stejně nalezne mnohé uši otevřené. Takové, pro které vždy platí, že nepřátelé Západu jsou zásadně v právu a vůdce má vždycky pravdu, i kdyby tvrdil sebevětší absurdní pitomost.

A znova budeme číst tuny článků o tom, jak Putinovo Rusko "není v mezinárodní izolaci", nebylo vyobcováno z mezinárodního společenství a "západní kampaň proti němu selhala" - tedy až na to, že ICC vydal veřejný zatykač na Putina. Ale to vůbec nevadí.

Zároveň se bude plakat nad tím, jak odporný haagský loutkový soud zničil vynikající vyhlídky na dosažení míru na Ukrajině. Sám Kreml sice tvrdí a do omrzení opakuje, že o žádná mírová jednání rozhodně nestojí, ale to nebrání těm, kdo si o Moskvě dodnes dělají neuvěřitelné iluze, konstruovat scénáře budoucího vývoje pocházející z jakési jiné planety.

Spisovatelé George Orwell a Albert Camus kdysi společně, i když každý po svém, prosazovali myšlenku, že "pravda" se má opírat o empirii a zkušenost - ne být odvozována "shora dolů" z předem uznaných ideologických postulátů.

Zatykač ICC je přesně takovým klíčovým případem stavu skutečného světa, který zásadně narušuje mnohá ideologická tabu.

Někteří snad konečně začnou přehodnocovat představy o tom, co je vlastně Putinovo Rusko zač. Nedělám si iluze, mnoho jich nebude.

Ovšem jiní se raději přidrží osvědčených a letitou praxí prověřených narativů o zlovolné mandelince bramborové...

5
Vytisknout
6033

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2023