Suspendování Garyho Linekera pro jeho kritiku fašizujícího jazyka britských konzervativních ministrů se stalo pro BBC obrovským skandálem

11. 3. 2023

čas čtení 4 minuty
Asociace sportovních novinářů Velké Británie podpořila sobotní stávku zaměstnanců BBC Sport ze solidarity s Linekerem.

V prohlášení na Twitteru uvedla, že "plně podporuje své členy a kolegy z oboru v otázce svobody projevu".

"SJA by ráda vyjádřila svou solidaritu v této záležitosti a bude nadále sledovat vývoj situace kolem BBC a Garyho Linekera," uvedla.BBC byla nucena zrušit nebo drasticky pozměnit veškeré své rozhlasové a televizní pořady o fotbale, neboť množství moderátorů a komentátorů v solidaritě s Linekerem odmítlo v pořadech BBC vystupovat.


Po pozastavení členství Garyho Linekera v BBC množství  moderátorů, moderátorek a spolupracovníků se o víkendu vzdali svých povinností v BBC.

    V pátek, kdy se televize snažila najít náhradu za Linekera pro jeho pořad  Match of the Day, oznámili Ian Wright a Alan Shearer, že ze solidarity s ním z tohoto pořadu  odcházejí.

    Pořad Match of the Day se bude v sobotu večer vysílat, ale bez moderátorů a komentátorů.

Odborový svaz prcovníků v televizním průmyslu Bectu uvedl, že postup BBC při řešení sporu o nestrannost Garyho Linekera je "obrovským zklamáním", a vyjádřil názor,, že to "pravděpodobně bude mít katastrofální dopad na její pověst".

Philippa Childsová, šéfka Bectu, uvedla: "Bectu vždy důsledně hájilo BBC a jsme nesmírně hrdí na důležitou práci, kterou naši členové každý den vykonávají.

"Avšak postup korporace při řešení této krize je obrovským zklamáním a pravděpodobně bude mít katastrofální dopad na její pověst."

Dodala, že odborový orgán již dříve napsal generálnímu řediteli BBC o svých obavách týkajících se předsedy správní rady korporace Richarda Sharpa, který se nedávno zapletl do sporu o kamarádíčkování kvůli svému podílu na pomoci Borisi Johnsonovi získat půjčku ve výši 800 000 liber.

"Naši členové a bezpochyby i mnozí další, kteří pracují v BBC, budou právem zmateni, proč jsou lidé na nejvyšších místech korporace zjevně imunní vůči přísným pravidlům uplatňovaným na všechny ostatní," uvedla Childsová.

"Myslíme na všechny zaměstnance BBC v době, o které víme, že je neuvěřitelně problematická, a jsme zde, abychom naše členy podpořili, jak jen můžeme.

"Plně chápeme hloubku pocitů a důvody, proč se někteří nezávislí pracovníci rozhodnou dnes nepracovat na sportovních pořadech BBC nebo se rozhodnou připojit k protestům.

"Síla pocitů zaměstnanců i veřejnosti by měla korporaci naznačit, že její postup v této záležitosti byl obrovským přešlapem."


    V sobotu ráno oznámila Alex Scottová, že odchází z moderování pořadu Football Focus, a Jason Mohammad, moderátor pořadu Final Score, ji následoval. Oba tyto pořady byly v programu BBC nahrazeny jinými.

    Sportovní vysílání rozhlasové stanice BBC Radio 5 Live bylo rovněž zrušeno, stejně jako pořad Colina Murraye Fighting Talk, který na této stanici vysílal v 11 hodin dopoledne.

    Bývalý anglický útočník Jermain Defoe na Twitteru oznámil, že v nedělním pořadu Match of the Day 2 nevystoupí podle plánu.

    Bývalý generální ředitel BBC Greg Dyke prohlásil, že BBC svým rozhodnutím odvolat Garyho Linekera podkopala vlastní důvěryhodnost, protože bude považována za subjekt, který se podřídil tlaku vlády.

    Gary Lineker mezitím odcestoval do Leicesteru, aby sledoval zápas svého bývalého týmu proti Chelsea.

Šéf Labouristické strany Sir Keir Starmer prohlásil, že "ustupování" BBC konzervativním poslancům ve sporu o Garyho Linekera je "opakem nestrannosti":

"BBC nejedná nestranně, když ustupuje konzervativním poslancům, kteří si stěžují na Garyho Linekera.

V tomto případě se ošklivě spletli a nyní jsou odhaleni.

Stejně jako vláda, protože jádrem celé věci je selhání vlády v oblasti azylového systému. A místo toho, aby vláda převzala odpovědnost za chaos, který způsobila, vrhá se na kohokoli jiného - na Garyho Linekera, na BBC, státní úředníky, na "levicové právníky".

Vláda by měla uznat, že azylový systém rozbila, a říct nám, co hodlají udělat pro jeho nápravu, a ne fňukat nad Garym Linekerem."

1
Vytisknout
5020

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2023