Jak vidí čínská akademie válečných věd konec války na Ukrajině

10. 3. 2023

čas čtení 2 minuty
Válka na Ukrajině skončí v létě 2023, protože Moskva i Kyjiv jsou blízko vyčerpání ekonomických možností v ní pokračovat.

Takový závěr je obsažen v uzavřené zprávě Akademie vojenských věd Číny, která byla představena vedením v Pekingu začátkem roku 2023. Informuje o ní Nikkei s odkazem na zdroje, které jsou obeznámeny se situací.

Podle nich čínská armáda simulovala rozvoj nepřátelství na Ukrajině v prosinci loňského roku a na jeho základě předložila své závěry.

Poté, co obdržel zprávu, čínský prezident Si Ťin-pching vytvořil "mírový plán" obsahující 12 bodů a také poslal vedoucí výboru pro mezinárodní záležitosti Komunistické strany Číny Van a na setkání v Evropě a Moskvě.

Čínská armáda podle zdroje Nikkei dospěla k závěru, že ačkoli Rusko nebude schopno dlouho vést válku, bude si na bojišti udržovat výhodu. Publikace však zdůrazňuje, že závěry zprávy mohou být zkresleny ve prospěch Kremlu, vzhledem ke stavu rusko-čínských vztahů.

Kreml podle amerických údajů opakovaně požadoval přímou vojenskou pomoc ČLR, ale dosud čínské společnosti poskytly pouze neletální zboží, jako jsou balistické vesty nebo zařízení pro noční vidění. Čína ostře zvýšila nákupy ruské ropy a také přivedla export do Ruské federace do rekordních 10 miliard dolarů měsíčně, čímž se ekonomika odřízla od západního zboží a technologií.

Navzdory tomu Čína nemá v úmyslu hrát vabank a má zájem navázat spojení s Evropou a udržovat vztahy s Kyjivem. "Nemůžeme ztratit Ukrajinu," řekl zdroj v čínské vládě Nikkei. Pekingský mírový plán zahrnuje čínské investice do vojenské obnovy zničené ukrajinské infrastruktury.

Pokud jde o návštěvu Siho v Moskvě na pozvání Vladimíra Putina, kterou prezident Ruské federace ohlásil na konci února, tento problém se i nadále zvažuje, říká zdroj Nikkei.

"K této návštěvě nesmí dojít příliš pozdě ani příliš brzy," vysvětlil.

Celý článek v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
5416

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2023