EU souhlasí se zahájením společných objednávek na zbraně

10. 3. 2023

čas čtení 5 minut
Země EU se dohodly na koupi většího počtu dělostřeleckých granátů na pomoc Ukrajině, ale stále zbývá vypracovat podrobnosti.

Země Evropské unie ve středu souhlasily s urychlením zásobování dělostřeleckými granáty, aby pomohly Ukrajině, ale stále musí zjistit, jak tyto cíle proměnit v realitu.

Podle plánu vypracovaného šéfem zahraniční politiky Josepem Borrellem by státy EU získaly finanční pobídky v hodnotě 1 miliardy eur, aby na Ukrajinu poslaly více svých dělostřeleckých nábojů, zatímco dalších 1 miliarda eur by financovala společné zadávání nákupu nových granátů.

"Na tomto postupu došlo k obecné dohodě, ale čekají na otázky. Všechno je třeba podrobně diskutovat," řekl Borrell po setkání ministrů obrany EU ve Stockholmu, kterého se zúčastnil také ukrajinský protějšek Oleksii Reznikov.

Borrell řekl, že doufá, že plán bude dokončen na setkání ministrů zahraničních a obranných ministrů EU 20. března.

Reznikov však naléhal na ministry ve Stockholmu, aby podpořili estonský plán pro země EU, aby se letos spojili k nákupu milionu 155 mm granátů za cenu 4 miliardy eur na pomoc Ukrajině v boji proti invazi z Ruska.

Borrellův plán je rozsahem menší, ale pro EU by byl stále mezníkem, protože obrana byla do značné míry stále v pravomoci individuálních členských vlád bloku.

Zelenskij zve předsedu Sněmovny reprezentantů do Kyjiva, kvůli válečným pochybnostem v Kongresu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij pozval nejvyššího amerického zákonodárce Kevina McCarthyho, republikánského předsedu Sněmovny reprezentantů, aby navštívil Ukrajinu kvůli pochybnostem o podpoře ukrajinského válečného úsilí v Kongresu, zejména mezi konzervativci.

Zelenskij navrhl návštěvu v rozhovoru s CNN, který byl odvysílán ve středu.

"Pane McCarthy, musíte sem přijet, abyste viděl, jak pracujeme, co se děje tady, jaká válka nám způsobila, že lidé teď bojují, kteří teď bojují. A poté udělejte své závěry," řekl Zelenskij.

„Myslím, že předseda McCarthy nikdy nenavštívil Kyjiv nebo Ukrajinu, a myslím, že by mu to pomohlo s jeho postojem,“ řekl ukrajinský lídr.

McCarthy však CNN řekl, že nemusí navštěvovat Ukrajinu, aby porozuměl situaci.

Zatímco McCarthy se proti pomoci nevyslovil, více než jednou řekl, že Kongres by neměl podporovat válku bez pečlivé kontroly.

Rusko se pravděpodobně připravuje na prodlouženou válku, říká americký oficiální představitel

Nejvyšší americká zpravodajská představitelka varovala, že Rusko se může připravovat na dlouhodobou opotřebovací válku proti Ukrajině.

"Neočekáváme, že se ruská armáda letos dostatečně zotaví, aby dosáhla velkých územních zisků," řekla ve středu na slyšení Senátu ve Washingtonu na slyšení Senátu americká zpravodajská koordinátorka.

Hainesová řekla, že ruský prezident Vladimir Putin s největší pravděpodobností věří, že čas je na jeho straně, a - i když to potrvá roky - prodloužení války by mohlo představovat nejlepší šanci na zajištění ruského strategických zájmů na Ukrajině.

Putin prý nyní lépe chápe limity ruských vojenských schopností a prozatím se zdá, že se soustředí na skromnější cíle.

Polský prezident navrhuje předat Ukrajině letouny MiG-29

Polsko je připraveno předat své sovětské stíhací letouny MiG-29 na Ukrajinu v rámci mezinárodní koalice, uvedl prezident Andrzej Duda.

"Jsme připraveni dodat tato letadla a jsem si jist, že Ukrajina bude připravena je okamžitě použít," řekl Duda.

Pro budoucnost by bylo důležité trénovat více ukrajinských pilotů na našich F-16, řekl Duda během své návštěvy v Abú Dhabí.

Diskuse o polských stíhačkách MiG-29 již vyvstala loni krátce po ruské invazi na Ukrajinu v plném rozsahu. Podle polských vojenských odborníků má země na východním boku NATO stále asi 30 letadel tohoto typu. Mnoho z nich pochází ze starých východoněmeckých zásob.

Duda však neposkytl žádné podrobnosti o mezinárodní koalici, o niž usiluje. Polský premiér Mateusz Morawiecki na Mnichovské bezpečnostní konferenci v únoru zmínil rozhodnutí NATO jako předpoklad.

Soul schválil polský vývoz houfnice s jihokorejskými komponenty na Ukrajinu

Soul vloni schválil exportní licence pro Polsko, aby poskytlo Ukrajině houfnice Krab, které jsou postaveny s jihokorejskými komponenty, řekli představitel jihokorejské obrany a zástupce polského průmyslu agentuře Reuters.

Komentáře jsou prvním potvrzením, že Jižní Korea oficiálně souhlasila s tím, že Ukrajině přinejmenším nepřímo poskytuje komponenty zbraní.

Ministerstvo obrany Jižní Koreje poznamenalo, že KRAB zahrnuje komponenty z několika zemí a že převod nezahrnoval kompletní jihokorejský zbraňový systém.

KRAB je samohybná houfnice vyrobená kombinací jihokorejského podvozku K9 Thunder, britské věže BRISH BAE Systems, francouzských systémů Nexter 155 mm a polského systému řízení palby.

Po ruské invazi v únoru loňského roku Polsko v květnu poslalo na Ukrajinu 18 KRABů a obě země podepsaly objednávky na další desítky.

Celý článek v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3845

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2023