MMF: Ruská ekonomika bude po roce 2023 čelit "destruktivním" následkům

13. 3. 2023

čas čtení 4 minuty
Lednové rozhodnutí MMF navýšit prognózu ruského HDP v roce 2023 na +0,3 % vyvolalo velkou kritiku. Takové hodnocení se ale vysvětluje tím, že se Moskvě podařilo přesměrovat toky ropy z Evropy do jiných zemí a v budoucnu budou důsledky války rozpoutané na Ukrajině pro Rusko "velmi destruktivní", vysvětluje Kristalina Georgievová, generální ředitelka fondu.

"Když se podíváte na naše střednědobé projekce, ukazují, že ruská ekonomika klesne nejméně o 7 %," řekla CNN.

Ekonomika začne časem stále více trpět nedostatkem kvalifikovaného personálu kvůli emigraci a také technologickou zaostalostí. Kromě toho si sankce začnou vybírat svou daň v energetickém sektoru a pozitivní efekt toho, že Rusko najde nové kupce pro svou ropu, nebude pro jeho ekonomiku dlouhodobý, poznamenala Georgievová:

"Nevidíme, že by Rusko nějak těžilo z toho, co udělalo Ukrajině a sobě samému."

Krátce po začátku války a uvalení sankcí mnoho analytiků předpovídalo pokles ruské ekonomiky v roce 2022 o 8–10 % (a Institut mezinárodních financí – o 15 %). MMF v dubnu očekával v letech 2022-2023 dvouletý pokles - o 8,5 %, resp. 2,3 %. Nakonec se ale podle MMF HDP v roce 2022 snížil pouze o 2,2 %.

Hlavní důvody, proč nominální HDP neklesl tak výrazně, jak se očekávalo, byly:

rekordní příliv finančních prostředků z exportu vysoce drahé ropy a plynu,

výrazné zvýšení vládních výdajů na vojenské potřeby (a výrobu v obraném průmyslu a souvisejících sektorech),

agresivní akce centrální banky, která jednoduše uzavřela bankovní systém a zabránila tak šíření finanční krize, která by se rozšířila i do reálného sektoru.

Předpovědi na letošní rok se velmi liší. Pokud MMF očekává růst o 0,3 %, pak ruská centrální banka předpovídá změnu HDP v rozmezí od -1 % do +1 %. Zároveň např. ratingová agentura Moody's očekává pokles o 3 %, Světová banka o 3,3 %, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj o 5,6 %, Alfa-Bank o 6,5 % (to je možná nejpesimističtější hodnocení).

Jeffrey Sonnenfeld, profesor Yale University School of Management; Stephen Roach, bývalý předseda Morgan Stanley Asia a hlavní ekonom Morgan Stanley; Steven Tayan, ředitel výzkumu na Yale University Business Leadership Institute a bývalý investiční analytik v Rockefeller Capital, nedávno napadl MMF a obvinil jej z nezodpovědnosti. Ještě před válkou Rosstat změnil metodiku a upravil čísla na přání ruských úřadů a po jejím zahájení se mnohé ukazatele přestaly vůbec zveřejňovat, upozorňují ekonomové ve sloupku ve Fortuně. Rusko porušuje protokol MMF, který požaduje, aby členské země poskytovaly transparentní a prokazatelná statistická data v plném rozsahu.

Fond proto prostě nemá data, aby mohl jakýmkoli způsobem provést nezávislý výpočet HDP, ať už jde o výdaje, výrobu nebo příjmy:

"Je naivní opakovat po Putinovi jeho vlastní fiktivní prognózy HDP, které ve skutečnosti ospravedlňují a legitimizují tyto ekonomické mýty bez jakéhokoli ověření – ve skutečnosti bez jakékoli nezávislé analýzy."

Kromě čistě ekonomických a statistických faktorů budou výsledky ruské ekonomiky do značné míry záviset na očekáváních podniků, úřadů a spotřebitelů, uvedl ekonom Andrej Jakovlev, hostující výzkumník z Davisova centra na Harvardské univerzitě. A tato očekávání se stanou "velmi silným negativním faktorem, jehož dopad uvidíme v následujících měsících – spolu se snížením rozpočtových příjmů, nuceným stahováním zisků z velkých firem, nárůstem problémů s nabídkou dovážených komponenty a pokles poptávky".

Před mobilizací mnozí v Rusku věřili, že je možné nadále žít jako před válkou, "ale po 21. září si všichni uvědomili, jak na obchodní úrovni, tak na úrovni civilních úředníků v regionech, že teď je to jejich válka". Nikomu přitom není jasné, kdy a jak to skončí, dodává Jakovlev:

"Po 24. únoru 2022 nemá ruská ekonomika žádné vyhlídky a v roce 2023 se realizace této slepé uličky pravděpodobně rozšíří."

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4213

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2023