Putinovský bumerang

8. 3. 2023

čas čtení 3 minuty
Když se v Evropě zhroutil komunismus, skončila studená válka a rozpadl se SSSR, přijal Západ mylný předpoklad, že ekonomická integrace zničí autoritářství. Ve skutečnosti byli však autoritářští vůdci jako Putin schopni této integrace využít k posílení sebe a svých diktatur na úkor Západu, tvrdí Alexej Tichonov.

Putin a jemu podobní by v tom mohli pokračovat, kdyby se současný vůdce Kremlu vyhnul nejhorším excesům - a nedonutil tím nejen Spojené státy, ale i evropské země, aby uznaly, že ekonomická integrace nemusí nutně podporovat demokratizaci.

Po roce 1991 ekonomická integrace neodstranila autoritářství. Místo toho to mělo opačný účinek, protože autoritáři jako Putin jí využili ve svůj prospěch. Svou ekonomickou moc si vybudovali prostřednictvím západních trhů, investic a technologií, ale odmítli západní demokratické hodnoty a instituce.

V důsledku nových a velmi hlubokých ekonomických vazeb se Západem autoritářské režimy 21. století získaly přístup ke všem výhodám západní civilizace, aniž by musely akceptovat západní hodnoty, což socialistický tábor dříve nikdy nebyl schopen. udělat.

Hlavním důvodem zhroucení socialistického bloku byla obrovská propast mezi životní úrovní v kapitalistických a socialistických zemích a nedostatek služeb a zboží dostupných komukoli na Západě v komunistických společnostech. V důsledku toho nikdo nevěřil pohádkám o nadřazenosti socialistického modelu.

Ale dnes v autoritářských zemích, jako je Putinovo Rusko, jsou dostupné stejné výhody jako na Západě. A není náhodou, že ruská propaganda aktivně poukazuje na to, že navzdory západním sankcím zůstávají veškeré moderní zboží a služby v Rusku dodnes dostupné.

Autoritářské země navíc začaly ničit západní země zevnitř a postupně do nich pronikaly zkorumpovanými chapadly. Jak Rusko, tak Čína aktivně infiltrovaly ekonomiku a politický systém Západu nákupem podniků, podporou infrastrukturních projektů a korumpováním místních politiků.

Mohlo to tak ještě nějakou dobu pokračovat, vezmeme-li v úvahu ochotu některých amerických lídrů, jako je Trump, pokusit se přimět Rusko, aby se spojilo s USA proti Číně, aniž by cokoli dělalo se svou vlastní situací, a dále ochotu Evropanů jít s Ruskem navzdory tomu všemu, čeho se dopouští.

Avšak invazí na Ukrajinu Putin ukázal Evropě, že USA ve svých hodnoceních Ruska měly pravdu. Putin vlastně udělal to, co USA nedokázaly: Ukázal Evropě, že projekty ekonomické integrace jako prostředek boje s autoritářstvím utrpěly porážku.

Vzhledem k tomu a novému závazku Západu bojovat proti ruskému autoritářství a agresivitě není důvod si myslet, že slova Západu o podpoře Ukrajiny jsou zbytečná. Čím déle tam Putin bojuje, tím pravděpodobnější je rozpad Ruska po jeho porážce, protože je to sám Putin, kdo ničí zbytky ruského vlivu v Evropě.

Putinovy činy nepomáhají ani Číně - i když zatím není jasné, zda Peking plně oceňuje škody, které Putin napáchal na čínském využívání ekonomické integrace se Západem, jejíž udržení nyní bude mnohem problematičtější.

Celý článek v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4227

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2023