Ruská agrese na Ukrajině: Rusko provedlo přes noc na čtvrtek masivní raketové útoky na ukrajinská města

9. 3. 2023

čas čtení 18 minut

Pět mrtvých v západní oblasti Lvova, údery po celé Ukrajině způsobily výpadky proudu

- Aktualizace: Záporožská jaderná elektrárna se po výpadku proudu během raketových úderů znovu připojila k energetické síti

Záporožská jaderná elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny byla ve čtvrtek znovu připojena k ukrajinské energetické síti, uvedl ukrajinský provozovatel sítě Ukrenergo.

Podle agentury Reuters ukrajinská státní společnost Energoatom ve čtvrtek uvedla, že během ruských náletů došlo ke ztrátě napájení této Ruskem okupované elektrárny.

- Ve čtvrtek brzy ráno byly hlášeny útoky na několik ukrajinských regionů; podle charkovského gubernátora Oleha Synehubova město a region zasáhlo 15 úderů

Oleh Syněhubov, gubernátor Charkova, poskytl prostřednictvím Telegramu tyto aktuální informace o situaci, která v noci nastala v jeho regionu. Napsal:

"Nepřítel zahájil masivní raketový útok na Charkov a Charkovskou oblast. Bylo zaznamenáno nejméně 15 příletů raket S-300. Zasaženy jsou objekty kritické infrastruktury. Kromě toho byl poškozen objekt civilní infrastruktury ve městě Charkov.

Syněhubov uvedl, že ve městě Pisočyn byly zraněny dvě ženy ve věku 70 let, přičemž jedna z nich byla hospitalizována, a že ve městě Slobožanske byl poškozen zemědělský objekt.

Dodal, že během předchozího dne bylo ostřelováno více osad, v důsledku čehož "byly poškozeny domy a komerční budovy, vznikly požáry".

- Maxim Tucker z deníku Times zveřejnil video, na kterém je podle něj vidět kouř stoupající dnes ráno z kyjevské termoelektrárny:


- Zde je přehled událostí, které se odehrály přes noc, kdy Rusko zahájilo masové údery na spící Ukrajinu:

31356

Do Česka se vrací prezidentství

9. 3. 2023 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut


Nadešel den, kdy se do České republiky vrací skutečné prezidentství. Těch posledních dvacet let bylo prezidentství zneužíváno lidmi, kteří si jej privatizovali pro své ideologické postoje, zájmy spřátelených skupin nebo dokonce pro zájmy Česku nepřátelské. Stačí si uvědomit, jak blízko stáli Václav Klaus a Miloš Zeman oligarchickým skupinám a jak ochotně nadbíhali zájmům Ruské federace nebo Číny. Je tristní a pro Česko zahanbující poslouchat bývalého prezidenta Klause, kterak obviňuje západ z vyvolání války na Ukrajině a vědět, že jeho bývalý mluvčí Hájek šíří konspirační bludy toho nejstupidnějšího charakteru, jež ale v zásadě říkají totéž. A je trapné, když posledním aktem odcházejícího prezidenta je zneužití institutu milosti pro spřátelenou firmu. Nu, aspoň víme, kdo Zemanovi zaplatí institut…

31357

Zeman neměl odejít hlavním vchodem

9. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

Nemůžu si pomoci, ale jsem přesvědčen, že Miloš Zeman neměl odejít ze své funkce hlavním vchodem po skončení mandátu. Parlament ho měl odvolat pro vlasti/velezradu už dávno. To, že se tak nestalo, je podle mne velká chyba a ještě se nám to vrátí, píše na sociální síti vědec a ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV Jan Konvalinka.

V poslední době se připomínají různé Zemanovy vulgarity a lži. Já do konce života nezapomenu na to ponížení, které nám připravil na Albertově 17. listopadu 2015 (v té době byl autor prorektorem Univerzity Karlovy, pozn. red.). 

Albertov, skoro posvátné místo tradičních studentských demonstrací, si tenkrát pro Zemana zarezervoval spolek "Přátelé Ruska", a ačkoli měli demonstraci ohlášenou až na odpoledne, od ranních hodin obklopila náměstí Zemanova ochranka a na místo nevpouštěla ani akademické funkcionáře university. Ten člověk zneužil pro svou osobní mstu studentům, kteří ho rok předtím vypískali, bezpečnostní sbor tohoto státu. Policisté k budovám UK nepouštěli ani studenty, ani akademické pracovníky, jen členy Strany přátel Miloše Zemana a proruské kolaboranty.

Nikdy nepřestanu litovat, že jsme tehdy neprosadili radikálnější postup. Kdyby někdo něco podobného zkusil na Sorbonně, stavěly by se barikády. Tady jsme si nechali ukrást studentský svátek Martinem Konvičkou, Jelenou Vičanovou a jedním zlým, mstivým starcem. 

Byla to hanba.

Rozhovor Britských listů 579. Je posedlost české vlády jadernou energetikou cesta do pekla?

7. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Podobně jako v jiných oblastech, i v oblasti energetiky je, zdá se, česká vláda zaseklá v zastaralých konceptech z dávné minulosti. Jakoby v energetické strategii napodobovala chování někdejšího komunistického režimu. Jan Čulík o tom hovoří s energetickým expertem Edvardem Sequensem z organizace Calla. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 7. března 2023.

 20051

Vyjádření ke smazání rozhovoru na Deníku N

9. 3. 2023

čas čtení 12 minut


Reakce Tadeáše Žďárského na problematické chování Deníku N. Ten s ním uskutečnil rozhovor, když jakýsi pravičák proti němu protestoval, Deník N pozměnil - aniž by kontaktoval pana Žďárského - text rozhovoru, Když to vyvolalo rozruch, Deník N rozhovor smazal. Tadeáš Žďárský píše na Facebooku
Někteří z vás možná tuto kauzu zachytili na Twitteru, což je jak jsem teď sám zjistil svět sám o sobě. Poslední dva dny byly pro mě extrémně náročné. Tak aspoň částečně to objasním i tady:

V neděli se mnou vyšel rozhovor na Deníku N o nerůstu. Kamarád mě poté upozornil, že na Twitteru někdo, konkrétně David Antoš (manažer v poradenské společnosti), diskredituje moje tvrzení grafy a studiemi, které jsou často selektivně vybírané. Český Twitter, neřeším to. Teda až dokud se nedozvím, že editor Deníku N zpětně, úplně bez mého vědomí či možnosti bránit se nebo dodat další studie, ze kterých vycházím, za moje tvrzení dokládá odkazy na studie, které zpochybňují moje výroky. Některé přebírá přímo od Antoše z Twitteru a na závěr článku přidává dodatek:

“Po vydání rozhovoru jsme do textu přidali poznámky, které uvádějí na pravou míru některé respondentovy výroky.”

Tímto dodatkem ze mě implicitně dělá hlupáka, diskredituje mě a potažmo i celé nerůstové hnutí, které stojí na silných akademických základech. Ostatně diskuze o nerůstu se vedou zejména na stranách recenzovaných odborných časopisů, které podléhají tvrdým vědeckým metodám.

Na Twitteru i Facebooku se pak editor všem (kromě mě) omlouvá:

 18496

Nastupující český prezident Petr Pavel znamená po deseti letech vlády Miloše Zemana změnu

9. 3. 2023

čas čtení 5 minut


Generál ve výslužbě Petr Pavel, který bude 9. března inaugurován jako čtvrtý prezident České republiky, znamená - a již začal znamenat - jasný rozchod se svým odcházejícím předchůdcem, proruským politickým veteránem Milošem Zemanem, píší Albín Sybera a Robert Anderson na serveru bne intellinews.

Jednašedesátiletý Pavel je prvním nepolitikem, který se stal prezidentem České republiky, a prvním, kdo se neúčastnil sametové revoluce proti komunismu v roce 1989 - a také prvním, kdo byl v roce 1989  členem komunistické strany.

"Petr Pavel bude v mnoha ohledech velmi znepokojivý," řekl bne IntelliNews komentátor serveru Novinky.cz Alexandr Mitrofanov. "Bude to úplně jiný prezident než Zeman."

„Vyhlaďte tu vesnici“ - dnes v Praze veřejná debata o současné izraelské vládě a pokračujících etnických čistkách Palestiny

9. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Židovský hlas solidarity, Mezinárodní hnutí solidarity a Přátelé Palestiny organizují ve čtvrtek 9. 3. od 18:00 hod. v kavárně Liberál, Heřmanova 6, Praha 7 – Holešovice večer s názvem „Vyhlaďte tu vesnici, debata o současné izraelské vládě a pokračujících etnických čistkách Palestiny“. Titul odkazuje k nedávnému pogromu na palestinskou obec Huwara, který provedly stovky ozbrojených nelegálních osadníků za přihlížení izraelské armády a s dodatečnou podporou ministra financí izraelské vlády.

Večer bude rozdělen do tří částí:

 20045

Evropská unie varuje Británii, že její nový zákon o zákazu uprchlíků porušuje mezinárodní právo

9. 3. 2023

čas čtení 7 minut

Aktualizace:  "Tvrdé, ale spravedlivé" - italský krajně pravicový vicepremiér Matteo Salvini pochválil Sunakův návrh zákona zakazujícího uprchlíkům přístup do Británie.

Eurokomisařka Ylva Johanssonová varuje, že nový britský návrh zákona o migraci porušuje mezinárodní právo 

Pobrexitová obchodní dohoda Británie s EU by mohla být okamžitě vypovězena, pokud britská vláda odstoupí od Evropské úmluvy o lidských právech ve snaze zablokovat příjezd malých lodí přes kanál La Manche s uprchlíky, varují právní experti. Také by se zřejmě rozložila Sunakova dohoda s EU o Severním Irsku

"Netrvalo tp dlouho a Sunakova maska falešné rozumnosti sklouzla a odhalila hnilobnou ošklivost, která je všechny, ty konzervativce, reprezentuje," napsal jeden čtenář na Fórum deníku Guardian.

Rishi Sunak čelí novému střetu s EU poté, co vysoce postavená komisařka varovala, že jeho sporný nový návrh zákona o migraci bude v rozporu se zákony o lidských právech.

 20045

Vyvolávají slova a činy současné britské vlády paralely s německým nacismem?

9. 3. 2023

čas čtení 4 minuty


Sportovní komentátor a bývalý vrcholný fotbalista Gary Lineker vyvolal obrovské množství podpory i kritiky, když označil chování konzervativní ministryně vnitra, která chce zákazem přístupu uprchlíků do Británie porušit mezinárodní právo, za fašizující.

Je tomu skutečně tak?

Zajímavě se k tomu vyjádřila profesorka Strathclyde univerzity v Glasgow Tanja Bueltman, odbornice na diasporu a migraci: 


Česky:

 17274

Bidenova íránská agenda nedává žádný smysl

9. 3. 2023

čas čtení 6 minut

Velvyslanec USA v Izraeli Tom Nides se minulý týden při svém projevu v Izraeli opět postaral o novinky, když se zdálo, že vylučuje jednání s Íránem, dokud bude jeho vláda pokračovat v represích proti demonstrantům a bude pokračovat v poskytování vojenské pomoci Rusku, píše na webu Responsible Statecraft Daniel Larson.

 16478

Pentagon blokuje sdílení důkazů o možných ruských válečných zločinech s haagským soudem

9. 3. 2023

čas čtení 9 minut

Obává se, že by ruský precedent mohl vést ke stíhání i amerických vojáků


Prezident Biden nepodnikl žádné kroky k vyřešení sporu, který staví ministerstvo obrany proti ostatním úřadům.

Podle současných i bývalých úředníků, kteří byli o této záležitosti informováni, Pentagon blokuje Bidenovu administrativu, aby s Mezinárodním trestním soudem v Haagu sdílela důkazy o ruských zvěrstvech na Ukrajině, které shromáždily americké zpravodajské služby, píše New York Times.

Američtí vojenští představitelé jsou proti tomu, aby soud pomáhal vyšetřovat Rusy, protože se obávají vytvoření precedentu, který by mu mohl pomoci připravit půdu pro stíhání Američanů. Ostatní úřady americké administrativy, včetně zpravodajských služeb a ministerstev zahraničí a spravedlnosti, jsou pro sdílení důkazů se soudem, uvedli tito úředníci.

Prezident Biden musí tuto patovou situaci ještě vyřešit, uvedli úředníci.

 19447

Hospodaření OSBL za únor 2023

2. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 Vážení čtenáři,


Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V únoru 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou bohužel jen 49 696,36  Kč,  výdaje byly 48 820,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19995

Zuřivost

9. 3. 2023 / Max Ščur

čas čtení 4 minuty

V roce 2005 jsme se spolužačkami seděli po hodině španělštiny v Hany Bany na kafi a cigaretě, a tenkrát s námi poprvé šla jedna slečna nebo spíše paní, která s námi už nějakou dobu studovala, ale vždy se držela stranou, byla zhruba o deset let starší než my. Bavili jsme se o všem možném a nějak jsme se dotkli mého běloruského původu a následně (jak jinak, že) Ruska, načež jsem neopatrně prohlásil, že Rusko je imperiální stát nebo něco v tom smyslu. Paní spolužačka najednou celá zrudla, vyskočila od stolu a začala na celou kavárnu doslova s pěnou u úst ječet, že „Rusko jste ponížili, zničili, to je velká kultura, a co ti vaši Američané, já to tady nebudu poslouchat,“ načež bohudík opravdu odešla.

 19641

Proč země globálního Jihu nepodporují ukrajinský antikoloniální boj?

9. 3. 2023

čas čtení 7 minut


Významný singapurský diplomat nedávno položil dobrou otázku: "Proč 85 procent světa neuvalilo sankce na Rusko po jeho nezákonné invazi na Ukrajinu?"

Jeho odpověď je objevná, méně se týká reality v Rusku a na Ukrajině a více vnímání v zemích, které nazýváme globálním Jihem: "Upřímnou odpovědí je, že mnozí představitelé těchto zemí v hloubi duše nevěří 'černobílému' příběhu, který Západ o konfliktu šíří. Nevěří, že  Rusko je naprosté zlo."

Kishore Mahbubani, stálý zástupce Singapuru při OSN v letech 1984-1989 a 1998-2004, vysvětluje svou odpověď tvrzením: "Po více než pěti desetiletích studia geopolitiky jsem se nikdy nesetkal s jedinou geopolitickou otázkou, kde by na jedné straně bylo dobro a na druhé zlo."

Velvyslanec Mahbubani přehání. Jistěže bylo Japonsko naprosto v neprávu, když ve 30. letech 20. století napadlo Čínu a zabilo miliony Číňanů. Nacistické Německobylo naprosto v neprávu, když v Evropě rozpoutalo druhou světovou válku a vyhlazovalo židy, stejně jako Sovětský svaz, když se v letech 1932-1933 dopustil genocidy na Ukrajině a v roce 1968 napadl Československo, píše Alexander J. Motyl z Rutgers University.

 20050

Magistrálu ochromil již třetí protestní pochod za třicítku pro Prahu

8. 3. 2023

čas čtení 3 minuty


Příznivci skupiny Poslední generace v ranních hodinách opět pochodovali pražskou magistrálou. Cílem protestů, které probíhají již druhý týden, je dosáhnout snížení rychlostního limitu na území města na 30 km/h. Policisté sváděli automobilový provoz do jednoho volného pruhu. Dopravní situace v ranní špičce se tak výrazně zkomplikovala.

Podle statistik může zavedení rychlostního limitu 30 km/h vést až k osmkrát nižší pravděpodobnosti úmrtí chodce při srážce s vozidlem. Zároveň se o polovinu sníží hluk až o čtvrtinu klesnou emise výfukových plynů.

 19789

Diskuse: Jaké jsou vyhlídky Putinova "lidového státu" ve válce?

8. 3. 2023

čas čtení 14 minut

Vladimiru Putinovi by jistě prospělo, kdyby na Ukrajině vyhrál, zatímco jeho moc a možná i život by byly ohroženy, kdyby prohrál. Ale tomu druhému se může vyhnout, pokud bude válku protahovat tak dlouho, jak je to jen možné, což by mu mohlo umožnit těžit z ní téměř stejně jako z vítězství, domnívá se Maxim Trudoljubov.

 20049

Pavel Bém se vrací na Magistrát hlavního města Prahy jako odborník na drogovou problematiku. Politická minulost nevadí!

8. 3. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

"Už od dětství se mi zdá, že jsem vždycky velice zřetelně vnímal rozporuplný pocit, který mě pak měl ovlivňovat v celé první polovině života: a to, že žiju ve světě, odkud není únik možný, a kde člověku nezbývá než se bít, je nemožný únik."

(Victor Serge)

Že je MUDr. Pavel Bém odborník na drogovou problematiku, to není žádným tajemstvím pro nikoho, kdo se o tuto oblast dlouhodobě zajímá. Stačí být však "jen" dobrý odborník na to, abych se vrátil jako člen poradního výboru na MHMP a zcela vytěsnil i politickou minulost u své osoby, toť věčná otázka u všech tzv. nepostradatelných odborníků za všech režimů.

30726

Ohlédnutí za Milošem Zemanem jako politikem

8. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Miloš Zeman právě asi už definitivně odchází z politiky, což je dobrá příležitost ohlédnout se za jeho kariérou. Pokusím se o krátké shrnutí bez nároku na úplnost. V roce 1998 jsem volil Zemanovu sociální demokracii proti Klausově ODS a vzpomínám si dobře, jak dramatická doba to byla. Výsledkem byla opoziční smlouva mezi oběma politiky i politickými stranami. Od té doby jsem Miloši Zemanovi nevěřil nos mezi očima, nota bene když bylo stále zřejmější, že je napojen na lidi typu pana Šloufa.

Rozhovor Britských listů 578. Raději nepište v ČR na zdi nic demokratického

4. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



Amerického performera Davida Franklina dlouhé měsíce šokoval na pražské zastávce K Barrandovu nápis Čechy Čechům. Doslova vnímal, jak se zarývá cestujícím do mozku. Proto si dovolil tento nápis na zdi doplnit a poopravit demokratickým komentářem. Policie ČR mu za to dala pokutu 5000 Kč, přestože svůj nápis smazal. Chtěla, aby nápis Čechy Čechům na zmíněné zdi zachoval. O této pozoruhodné zkušenosti s Davidem Franklinem mluví Jan Čulík. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 10. 3. 2023.

 20045

Fašizující trapas v Británii pokračuje: "Ministryně vnitra neschválila email nadávající jejím státním úředníkům," tvrdí Downing Street

8. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Bravermanová prý "neschválila" e-mail pro příznivce Konzervativní strany,  rozeslaný jejím jménem, který obsahoval "zbabělý" útok na britské státní zaměstnance

Ústředí britské Konzervativní strany včera rozeslalo příznivcům Konzervativní strany e-mail o návrhu zákona o nelegální migraci. Údajně jej napsala Suella Bravermanová, ministryně vnitra, a začínal takto:

"Pokusili jsme se zabránit připlouvání malých lodí, aniž bychom změnili naše zákony. Ale aktivistická skvrna levicových právníků, státních úředníků a Labouristické strany nás zablokovala. Dnes tedy měníme naše zákony - a ukončujeme příjezdy malých lodí."

 20045

Británie: Šokující propad vládnoucí konzervativní strany k fašismu

8. 3. 2023

čas čtení 10 minut

Ve Francii možná lidé hromadně stávkují proti prodloužení věku odchodu do důchodu na 64 let :), ovšem to, co se děje v Británii s vládnoucí Konzervativní stranou, je neuvěřitelné. Přitom ona má volební podporu asi o dvacet procent nižší než opoziční labouristé, ovšem volby se nebudou konat ještě nejméně rok. Přestože konzervativci za třináct let své vlády v Británii všechno rozbili (a uvrhli Británii do dlouholetého ekonomického a ideového propadu brexitem), snaží se nyní odvádět pozornost od chudoby obyvatelstva, nefukčnosti zdravotnictví, nefunkčnosti sociálních služeb či železnice vyvoláváním nenávisti vůči hrstce uprchlíků.

Ono to ale zatím nefunguje, podpora labouristů zůstává neuvěřitelných 51 procent, konzervativci, navzdory vyvolávání nenávisti, mají  stále jen 25 procent:


Hádám se na Twitteru s  bývalým britským europoslancem Denisem McShanem, stoupencem setrvání v EU o to, zda je život v Británii (včetně těch prázdných polic v supermarketech) velmi podobný životu ve východní Evropě za komunismu. Tvrdí mi, že sice je například BBC už zglajchšaltovaná, zatím ještě lidi nejsou v Británii arbitrárně zavíráni. No a co ti uprchlíci, kteří po vylodění na pobřeží jsou dlouhodobě zavíráni do detenčních středisek? (JČ) 

Z přehledového článku viz níže si můžete udělat představu, co se v Británii nyní děje, a jaký póvl jsou nyní četní konzervativní ministři a poslanci:

 20045

BBC bude umravňovat komentátora Garryho Linekera za to, že přirovnal azylovou politiku Spojeného království k nacistickému Německu

8. 3. 2023

čas čtení 4 minuty


S moderátorem pořadu Match of the Day (Fotbalový zápas dne) bývalým fotbalistou Garym Linekerem si BBC promluví po jeho výrocích na sociálních sítích o vládních imigračních plánech, v nichž   přirovnal politiku britského ministerstva vnitra k nacistickému Německu.

Aktualizace:  Gary Lineker se vzdorně se ohradil proti svým kritikům a poděkoval svým příznivcům.

V reakci na  kritiku Lineker napsal na Twitteru: "Je skvělé vidět, že zastánci svobody slova jsou dnes ráno v plné síle a požadují, aby ti, s nimiž nesouhlasí, mlčeli."

Dodal: "Nikdy v životě jsem nezažil takovou lásku a podporu, jaké se mi dostává dnes ráno (pokud pomineme góly na mistrovství světa v Anglii, možná). Chci poděkovat každému z vás. Moc to pro mě znamená. Budu se i nadále snažit mluvit za ty ubohé lidinemají hlas. Na zdraví všem."

Mezi těmi, kdo Linekera podpořili, byl i labouristický člen Horní sněmovny a bývalý poslanec za Battersea lord Alf Dubs, který napsal na Twitteru: "Tleskám @GaryLinekerovi za jeho soucit a podporu zranitelných lidí, zejména uprchlíků. Děkuji ti, Gary."

Rozhovor Britských listů s lordem Alfem Dubsem: Rozhovor Britských listů 326. Lord Dubs české vládě: Přijměte dětské uprchlíky Alastair Campbell, bývalý tiskový tajemník Tonyho Blaira, uvedl, že Lineker "poukazuje na fakta, na která by BBC měla neúnavně poukazovat, pokud jde o rozsah problému, který je zneužíván z populistických polarizačních důvodů".

Bývalá moderátorka pořadu Newsnight v televizi BBC Emily Maitlisová (četní známí novináři z BBC nyná odcházejí) na Twitteru napsala: "Zajímavé, že @GaryLineker mohl svobodně vznášet otázky o dodržování lidských práv v Kataru - s požehnáním BBC - v souvislosti s mistrovstvím světa ve fotbale , ale nemůže vznášet otázky týkající se lidských práv v této zemi, pokud se to týká kritiky vládní politiky ...
 
* * *

Řada konzervativních poslanců vyjádřila hněv poté, co kritizoval politiku i jazyk, jímž je nový britský protofašistický zákon ospravedlňován.

Lineker reagoval na videozprávu ministryně vnitra Suelly Bravermanové o tom, že zabrání připlouvání člunů s uprchlíky: "Proboha, to je více než hrozné."




Když proti tomu  někdo na Twitteru protestoval, Lineker své výroky obhajoval slovy: "Neexistuje žádný obrovský příliv imigrantů. Přijímáme mnohem méně uprchlíků než jiné velké evropské země. Je to jen nesmírně krutá politika zaměřená na ty nejzranitelnější lidi, a to jazykem, který se neliší od toho, který používalo Německo ve 30. letech."

 20045

Británie: Konzervativci dělají znovu to samé a nikdo neočekává výsledky

8. 3. 2023

čas čtení 8 minut

Takto komentuje neuvěřitelné včerejší jednání v britské Dolní sněmovně satirik John Crace:



Pokud šílenství znamená dělat stále dokola totéž a očekávat jiný výsledek, potřebují nyní Rishi Sunak a jeho konzervativní vláda 24hodinový psychiatrický dohled. Od roku 2015 byly realizovány desítky iniciativ a zavedeno šest nových zákonů zaměřených na zastavení vstupu lidí do Spojeného království. Ten nejnovější, zákon o státní příslušnosti a hranicích, sliboval, že jednou provždy skoncuje s připlouváním malých lodí s uprchlíky. To se povedlo. V loňském roce bylo zaznamenáno rekordních 45 000 příjezdů.

 20045

OSN je vážně znepokojena britským rozhodnutím zrušit právo azylu pro uprchlíky

7. 3. 2023

čas čtení 5 minut

tisková zpráva

UNHCR, Úřad OSN pro uprchlíky, je hluboce znepokojen návrhem zákona o azylu, který dnes britská vláda předložila Dolní sněmovně. Ve své současné podobě návrh zákona nutí ministra vnitra, aby odepřel přístup do britského azylového systému těm, kteří přicházejí neregulérně. Namísto poskytnutí ochrany by tito žadatelé o azyl byli zadržováni ve Spojeném království [bez přístupu k soudům, k odvolání proti vládnímu rozhodnutí, bez právní ochrany], zatímco by probíhala opatření k jejich deportaci do jiné země.

Pokud by byl tento právní předpis schválen, znamenalo by to zákaz udělování azylu, který by zrušil právo žádat o ochranu ve Spojeném království pro ty, kdo přicházejí nepravidelně, bez ohledu na to, jak skutečná a přesvědčivá může být jejich žádost, a bez ohledu na jejich individuální situaci.

Důsledkem návrhu zákona (v této podobě) by bylo odepření ochrany mnoha žadatelům o azyl, kteří potřebují bezpečí a ochranu, a dokonce by jim byla odepřena možnost předložit svůj případ. To by bylo jasným porušením Úmluvy o právním postavení uprchlíků a podkopalo by to dlouholetou humanitární tradici, na kterou je britský lid právem hrdý.

MDŽ: V Česku neexistuje rovnost žen a mužů

8. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

V Manifestu k MDŽ Česká ženská lobby žádá o právo na bezpečí, spravedlivé odměňování i zdravé životní prostředí

Osmý březen jako Mezinárodní den žen byl Organizací spojených národů oficiálně ustaven v roce 1977, jeho kořeny však sahají až do počátku 20. století. Boj za ženská práva pak trvá ještě déle. Česká ženská lobby (ČŽL) ve svém Manifestu k MDŽ 2023 upozorňuje, že ani dnes v Česku neexistuje skutečná rovnost žen a mužů.


 18381

Společnost nespotřeby

8. 3. 2023

čas čtení 1 minuta

To co se stalo na konci sovětských časů a nakonec zabilo SSSR se dnes v Rusku děje znova. Země vyrábí rakety a tanky, ale lidé z toho necítí žádný užitek, protože tyto nárůsty výroby jsou placeny poklesem životní úrovně, tvrdí Boris Grozovskij.

 20048

Putinovský bumerang

8. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Když se v Evropě zhroutil komunismus, skončila studená válka a rozpadl se SSSR, přijal Západ mylný předpoklad, že ekonomická integrace zničí autoritářství. Ve skutečnosti byli však autoritářští vůdci jako Putin schopni této integrace využít k posílení sebe a svých diktatur na úkor Západu, tvrdí Alexej Tichonov.

 20032

Šílenství fake news: ChatGPT může mít katastrofální dopad na pravdu v žurnalistice

6. 3. 2023

čas čtení 9 minut

Platforma, která dokáže napodobit lidské psaní bez jakéhokoli závazku k pravdě, je darem pro ty, kdo těží z dezinformací. Její používání musíme okamžitě regulovat


Aplikaci umělé inteligence ChatGPT stačila velmi krátká doba k tomu, aby začala mít destruktivní vliv na žurnalistiku. Komentátor deníku New York Times pro technologie napsal, že chatbot vyjadřuje pocity (což je nemožné). Další média zaplnil příklady, že "Sydney", experiment s vyhledáváním pomocí umělé inteligence Bing, který patří Microsoftu, je "hrubý" a "šikanuje" (rovněž nemožné). Ben Thompson, který píše zpravodaj Stratechery, prohlásil, že mu Sydney poskytla "nejúžasnější počítačový zážitek v mém životě", a vyvodil z toho, že umělá inteligence byla vycvičena k vyvolávání emocionálních reakcí - a zřejmě se jí to podařilo, píe Emily Bell, bývalá šéfredaktorka deníku Guardian a nynější ředitelka Tow Center for Digital Journalism na Graduate School of Journalism na Kolumbijské univerzitě.

Rozhovor Britských listů 577. Končí v Izraeli demokracie?

3. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta



V Izraeli se dostala k moci ultrapravicová vláda. Nejenže vyvolává konflikty s Palestinci, ale zároveň usiluje o vážné oslabení demokracie likvidací nezávislého soudnictví. Proti tomu se konají obrovské demonstrace. Ale budou úspěšné? O situaci v Izraeli mluví Albín Sybera s Jótamem Bergerem, učitelem v Tel Avivu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 3. března 2023.

 19301

Činitelé se domnívají, že plynovod Nord Stream možná poškodila jedna proukrajinská skupina

8. 3. 2023

čas čtení 5 minut

 

Evropské a americké agentury získaly předběžné informace týkající se bombového útoku na plynovod, tvrdí zprávy


Evropské a americké zpravodajské služby získaly předběžné informace, které naznačují, že za loňským bombovým útokem na plynovod Nord Stream mohla stát proukrajinská sabotérská skupina, uvádějí New York Times a německý list Die Zeit.

Němečtí vyšetřovatelé se podle Die Zeit domnívají, že útok na plynovod provedl tým šesti lidí s využitím jachty, kterou si pronajala společnost registrovaná v Polsku a vlastněná dvěma ukrajinskými občany.

Rozhovor Britských listů 576. První výročí Putinovy agrese na Ukrajině. A co bude dál?

24. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Při příležitosti prvního výročí Putinova plnohodnotného vpádu na Ukrajinu mluví Jan Čulík se zbrojním odborníkem Britských listů Karlem Dolejším o nynější situaci na Ukrajině, o postojích západních spojenců Ukrajiny vůči Putinově agresi, o postojích Číny a o tom, co si myslí čeští mírotvorci. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 24. února 2023.

Rozhovor Britských listů 574. Proč mají pracovníci univerzit tak nízké platy?

18. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Akademici, pracovníci, učitelé především v humanitních oborech na českých univerzitách, především na univerzitě Karlově, ale po celé České republice, mají šokujícím způsobem nízké platy. Je to zásadní útok na podstatu České republiky, protože humanitní obory na univerzitách jdou přímo ke kořenům toho, čím jsme. Předválečné Československo dobře vědělo, že demokracie nepřežije bez kvalitního školství. Nyní pražská FFUK přišla se šokujícím řešením, že totiž bude finančně podporovat jen ty obory, které jsou v této chvíli "ekonomicky prospěšné". Přitom se ve společnosti blíží obrovská revoluce v oblasti zaměstnanosti, protože většinu existujících pracovních příležitostí převezme umělá inteligence. Proč strkají čeští politikové (Fiala chce prodlužovat odchod do důchodu v době, kdy práce zmizí! :) )a univerzitní manažeři hlavu do písku? Proč čeští univerzitní učitelé nestávkují? Britští stávkují. Jan Čulík hovoří s Jakubem Jirsou, filozofem z pražské filozofické fakulty Karlovy univerzity o tom, co je příčinou této skandální situace. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. února 2023.

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Zelenskij slibuje, že bude bránit Bachmut; Čína tvrdí, že vztahy s Ruskem budou "posilovat"

7. 3. 2023

čas čtení 13 minut


Zelenskij se zavázal bránit Bachmut navzdory zprávám o ústupu Ukrajinců


Výroky ukrajinského prezidenta přicházejí v době, kdy analytici naznačují, že ukrajinské síly provádějí "omezený bojový ústup"; čínský ministr zahraničí říká, že Moskva a Peking budou pro svět "hybnou silou"


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij silně podporuje obranu Bachmutu navzdory zvěstem o chystaném ústupu z obléhaného města, které prodělalo devítiměsíční útok.

Během svého pondělního večerního projevu Zelenskij uvedl, že se setkal s vysokými generály, kteří vyjádřili podporu pokračování obrany.

"Řekl jsem náčelníku generálního štábu, aby našel vhodné síly na pomoc chlapcům v Bachmutu. Neexistuje žádná část Ukrajiny, o které by se dalo říci, že ji lze opustit."

Po sérii jednání se Zelenským se Valerij Zálužnyj, vrchní velitel ozbrojených sil, a Oleksandr Syrskij, velitel ukrajinských pozemních sil, "vyslovili pro pokračování obranné operace a další posílení [ukrajinských] pozic v Bachmutu", uvedla Zelenského kancelář.


- Podle poslední aktualizace Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny provedly ruské síly přes noc 50 leteckých a pět raketových úderů a ukrajinské síly odrazily 37 útoků v oblasti kolem Bachmutu.

Ukrajinské síly provedly 15 leteckých úderů proti ruským silám, včetně úderu na protiletadlový systém. Rovněž tvrdí, že sestřelily letoun SU-25, devět bezpilotních letounů Shaheed a osm dalších dronů.



Plány konzervativní britské vlády. Jak se jedna evropská země fašizuje

7. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Situace: Uprchlík vstoupí do Spojeného království bez dokladů {měl je, ale ztratily se) a je mu odepřen azyl - ochrana před válkou. Jeho žádost je zamítnuta. Místo toho odjede do Ameriky, kde je přijat.

To je plán dnešního konzervativního britského premiéra. To se skutečně stalo v roce 1933. Tím mužem byl Albert Einstein.



 20044

"Všichni by měli být znepokojeni": Mořský led v Antarktidě dosáhl nejnižší zaznamenané úrovně v historii

7. 3. 2023

čas čtení 7 minut

 

Vzhledem k tomu, že na kontinentu je tolik ledu, že by v případě tání mohl zvednout hladinu moře o mnoho metrů, polární vědci se snaží najít odpovědi


Již 44 let pomáhají vědcům satelity sledovat, kolik ledu leží na oceánu kolem 18 000 km dlouhého pobřeží Antarktidy.

V okrajových vodách kontinentu dochází každoročně k obrovským změnám, kdy mořský led dosahuje v září největší rozlohy přibližně 18 km2 a v únoru klesá na něco málo přes 2 km2.

Za celá čtyři desetiletí satelitních pozorování však nikdy nebylo kolem kontinentu méně ledu než minulý týden.

Západní zbraně nepřicházejí. Ukrajinci zoufale opravují v boji poškozené ruské tanky

7. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil, že jeho síly budou pokračovat v obraně napadeného města Bachmut - zatímco vysoce postavený generál, který právě navštívil jednotky na frontové linii, uvedl, že boje dosáhly "nejvyššího stupně napětí".

Zásoby čerstvé munice a zbraní se nebezpečně tenčí a na těžkou výzbroj, kterou slíbili ukrajinští spojenci na Západě, se čeká dlouho. Ukrajinští vojáci opravují a znovu využívají vojenskou techniku ukořistěnou ruským nepřátelům, ale bude to stačit?

 20042

Odhaleno: Hrozí, že 1000 úniků metanu způsobí klimatický zlom

7. 3. 2023

čas čtení 17 minut

 
Obrovské úniky plynu spolu s budoucími "metanovými bombami" představují obrovskou hrozbu - omezení emisí by však rychle snížilo globální oteplování


Více než 1 000 "superemitorů" vypustilo v roce 2022 do globální atmosféry silný skleníkový plyn metan, většinou z ropných a plynových zařízení. Nejhorší jednotlivý únik chrlil znečištění v množství odpovídajícím 67 milionům jedoucích aut.

Samostatné údaje také odhalují existenci 55 "metanových bomb" po celém světě - místa těžby fosilních paliv, kde by jen úniky plynu z budoucí produkce uvolnily množství metanu odpovídající 30 letům všech emisí skleníkových plynů v USA.

 19475

Myslíte si, že nepřátelský postoj londýnské vlády vůči uprchlíkům je šokující? Jen počkejte, až klimatická krize skutečně zpustoší chudší země v třetím světě...

7. 3. 2023

čas čtení 6 minut

 

Za globální oteplování mohou bohaté země, které se však nezastaví před ničím, aby zabránily nejchudším lidem na světě najít bezpečný domov

Vezměte si Abdula, šestadvacetiletého dárfúrského uprchlíka, jehož spoluobčany z vesnice upálila arabská suprematistická milice Džandžavíd. Vzpomeňte si na Parvaize, patnáctiletého afghánského chlapce s výraznýma modrýma očima, jehož otce usmrtila bomba Talibanu. Nebo se zamyslete nad případem Hayata, který uprchl z Eritreje - ovládané režimem, který se v totalitních represích vyrovná Severní Koreji - poté, co byli zatčeni jeho přátelé, píše Owen Jones.

Všechny tyto uprchlíky jsem potkal v Calais, kde se snažili dostat přes Lamanšský průliv k britským břehům. Všichni prožili hrůzy, které si většina lidí čtoucích tato slova nedokáže představit, a všichni by byli podle nových plánů Rishiho Sunaka automaticky deportováni a nesměli by se vrátit. Když poslanec za torye Neil O'Brien prohlašuje: "Musíme udělat cokoli, abychom zastavili uprchlické lodě," zřejmě  tím skutečně myslí, že neexistují žádné hranice toho, co je tato vláda ochotna způsobit těmto traumatizovaným lidským bytostem.

Ukrajina naléhá na Mezinárodní trestní soud, aby prošetřil video, na kterém Rusové zabíjejí válečné zajatce

7. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

 

Ve videoklipu bojovník stojí v mělkém zákopu a pak je  zastřelen


Ukrajina vyzvala mezinárodní trestní soud, aby prošetřil záběry kolující na sociálních sítích, které podle všeho ukazují, jak ruští bojovníci zabíjejí ukrajinského válečného zajatce.

Na klipu, který se poprvé rozšířil na Telegramu, je vidět zadržený bojovník, jak stojí v mělkém zákopu a kouří cigaretu. Voják říká "Sláva Ukrajině" a poté je zřejmě zastřelen automatickou zbraní.

V pondělí pozdě večer napsal ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru, že "strašlivé" video je dalším "důkazem, že tato válka je genocidní".

 20041

Elegantní dáma

7. 3. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 13 minut

Foto: Obálka knihy První dáma elegance, Národní muzeum a Grada 2022

V loňském roce uplynulo již 104 let od založení našeho státu. Za tu celou dobu se na prezidentském postu až do naší současnosti vystřídalo celkem jedenáct mužů – prezidentů. Nás, ale protentokrát budou zajímat jejich drahé polovičky, tedy první dámy, a to až do doby, kdy byl do této funkce podvakráte zvolen Edvard Beneš, ale než se jeho žena stala první dámou předcházela jí Charlotta Garigue Masaryková a po paní Haně, pak přišla Marta Gottwaldová a po ní, řada dalších prvních dam. A pouze o manželce Edvarda Beneše se hovořilo jako o „elegantní dámě“. Proto, když jsem vstoupila do knihkupectví, na první pohled mne zaujal nejen přebal, ale i obsah knihy, která se jmenuje: První dáma elegance, její autorkou je PhDr. Miroslava Burianová.

 18992

Čínský ministr zahraničí varuje před možným konfliktem s USA a chválí vazby Číny na Rusko

7. 3. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Na své první bojovné tiskové konferenci Čchin Gang pokáral Washington za jeho politiku vůči Tchaj-wanu a incident s balónem a zároveň ocenil vztahy Pekingu s Ruskem.
 
Spojené státy a Čína směřují k nevyhnutelnému konfliktu, pokud Washington nezmění svůj přístup, prohlásil nový čínský ministr zahraničí na plamenné tiskové konferenci, na níž obhajoval posilující se vztahy své země s Ruskem.

 20043

Francouzský filozof vyzývá lidi, aby se vzbouřili - tím, že si najdou přátele

7. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Geoffroy de Lagasnerie říká, že upřednostňování přátelství před vztahy nebo rodinou je v dnešní společnosti radikální čin


Budování života na základě blízkých přátelství namísto rodiny nebo milostných vztahů je radostným a nezbytným aktem vzpoury a vlády by měly zavést "ministerstva pro přátelství", aby radikálně přehodnotily způsob, jakým je společnost organizována, tvrdí jeden z klíčových francouzských filozofů.

Po téměř 20 letech jednání se členské státy OSN dohodly na právním rámci pro části oceánu mimo hranice států

6. 3. 2023

čas čtení 7 minut

 
Trvalo to téměř dvě desetiletí, ale v sobotu pozdě večer v New Yorku se po několika dnech vyčerpávajících nepřetržitých jednání členské státy OSN konečně dohodly na smlouvě o ochraně volného moře.

Celý den poté, co oficiálně vypršela lhůta pro jednání, vystoupila předsedkyně konference Rena Lee ze Singapuru v místnosti č. 2 newyorského sídla OSN a oznámila, že smlouva byla schválena. 

"V Singapuru se rádi vydáváme na cesty za poznáním a toto byla životní cesta za poznáním," řekla Lee.

Historická smlouva má zásadní význam pro prosazení závazku 30x30, který země přijaly na prosincové konferenci OSN o biologické rozmanitosti, a to chránit třetinu moří (a pevniny) od roku 2030. Bez smlouvy by se tento cíl zcela jistě nepodařilo splnit, protože dosud neexistoval žádný právní mechanismus pro zřizování chráněných oblastí na volném moři.

 19980

Putinovské metody na Floridě: Newt Gingrich: "Myšlenka, že by se blogeři kritizující politiky měli registrovat u vlády, je šílená"

7. 3. 2023

čas čtení 3 minuty


Předložený návrh zákona floridského zákonodárného sboru, který má zavést registraci internetových kritiků guvernéra, je "trapas", říká bývalý předseda Sněmovny reprezentantů


Floridský návrh zákona, podle něhož by se blogeři píšící o guvernérovi státu Ronu DeSantisovi museli registrovat u státního úřadu, se ukázal být příliš extremním krokem i pro stoupence krajně pravicového republikánství, bývalého předsedu Sněmovny reprezentantů USA Newta Gingriche.

"Představa, že by se blogeři kritizující politika měli registrovat u vlády, je šílená," napsal Gingrich na Twitteru..

"Je trapné, že návrh zákona v tomto smyslu předložil právě republikánský zákonodárce na Floridě. Měl by ho okamžitě stáhnout."

Školy i školské odbory zásadně nesouhlasí se snižováním platů speciálních pedagogů a dětských psychologů

7. 3. 2023

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

V Praze 7. března 2023 

Unie zaměstnavatelských svazů ČR, Českomoravský odborový svaz pracovníků ve školství, Unie školských asociací ČR CZESHA a Asociace speciálních pedagogů zásadně nesouhlasí s pozměňovacím návrhem Marka Výborného, Petra Gazdíka, Renáty Zajíčkové, Pavla Klímy a Jakuba Michálka ke změně zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, předloženým v rámci sněmovního tisku č. 289.

Vládní návrh novely zákona měl původně zajistit výši 130 % průměrného platu pro všechny pedagogické pracovníky, což považujeme za správné a spravedlivé. “Pozměňovací návrh vše významně mění,” říká Jiří Zajíček, předseda Unie školských asociací CZESHA, “při jeho přijetí by se závazek netýkal velmi důležitých pedagogických pracovníků, jako jsou např. speciální pedagogové, psychologové a vychovatelé.”

Novela stavebního zákona nesmí vyloučit veřejnost z rozhodování o nových stavbách!

7. 3. 2023

čas čtení < 1 minuta




Kontroverze v Deníku N: Přepsali rozhovor

7. 3. 2023

čas čtení 5 minut




@TadeasZdarsky
Editor přebírá data publikovaná Antošem, které selektivně vybírá fakta z World Inequality Reportu 2022, pravděpodobně bez toho, aby ho četl celý. Oba poté využívají graf Gini koeficientu, který měří relativní příjmovou nerovnost.

 16879

NATO čelí totálnímu boji s Putinem. Musí přestat váhat

6. 3. 2023

čas čtení 6 minut

 


V knize strategických omylů Vladimira Putina, objemném, dosud nezveřejněném svazku, do něhož neustále přibývají nové kapitoly, patří oživení NATO mezi Putinovy nejúžasnější vlastní góly, píše Simon Tisdall.Třicetičlenná vojenská aliance z dob studené války, kterou Emmanuel Macron odepsal jako "zažívající... mozkovou smrt" a Donald Trump se jí vysmíval, nyní zažívá renesanci - téměř výhradně díky ruskému prezidentovi.

Před Putinovou anexí Krymu v roce 2014 bylo ve východoevropských zemích, které se k NATO přihlásily po rozpadu Sovětského svazu, umístěno jen málo bojových jednotek NATO. Loňská plnohodnotná invaze na Ukrajinu změnila pramínek nasazení na východě v příval. Neúspěšný Putin vyprovokoval největší a nejlépe vyzbrojené vojenské síly na světě, aby se utábořily na prahu Ruska.

 19248

Pár poznámek ke dvěma mediálním vystoupením premiéra

6. 3. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Premiér Fiala měl minulý týden dvě vystoupení ve veřejnoprávních médiích. Ve čtvrtek mluvil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu, v neděli v Otázkách V. Moravce. Z toho prvního pořadu jsem měl pocit, že snížení valorizace důchodů je už předem domluvená věc dokonce i s novým prezidentem, ačkoli pan premiér se odmítal jasně vyjádřit, o čem mezi čtyřma očima s prezidentem jednal.

Huťapové

6. 3. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Jestli se nepletu, takhle v 18. století tituloval Karel Havlíček z Borové honoraci, která byla extra k ničemu. Honorace (dnes se spíš používá pojem oligarchie, i když to není přesné) může totiž tu a tam i k něčemu být - pokud je rozumná, pokorná a činí, co má. Ne tak je tomu ale evidentně v naší době u nás. Jestli to není nějaký překlep, tak za první dva měsíce roku 2023 je schodek státního rozpočtu Česka cca 120 miliard Kč. Za leden + únor! Ani v téhle situaci stát ale nepřijímá opatření typu „vysadit na úkor státu příliš bohaté zadky z mercedesů“.

Pro obyčejného člověka nepochopitelná věc.

 
Když v neděli odpoledne sbíráte v lese klacky na topení, tak zkrátka přemýšlíte o světě ze všech možných stran ... Po létech nemocného komunistického dogmatu, že všechno je vždycky všech, tu máme stejně nemocné dogma novodobé, že nikomu se nikdy na nic nesahá, ať vlastní cokoli. Zdá se tak, že si svoji „moderní“ cestu do pekel docela užíváme.


Nenávist se stala jakýmsi členstvím v klubu

6. 3. 2023

čas čtení 16 minut

V souvislosti s premiérou nového, velmi chváleného filmu Fablemanovi režiséra Stevena Spielberga se vydal americký televizní satirik Stephen Colbert do Los Angeles, kde natočil se Spielbergem rozhovor. Překvapilo mě, jak Spielberg mluví inteligentně, a jak drasticky je i ve svém stáří ztraumatizován tím, že se jeho rodiče v jeho mládí rozvedli, píše Jan Čulík. Přeložil pro vás podstatné části tohoto rozhovoru:

 

Český překlad níže:

16853