Putinovské metody na Floridě: Newt Gingrich: "Myšlenka, že by se blogeři kritizující politiky měli registrovat u vlády, je šílená"

7. 3. 2023

čas čtení 3 minuty

Předložený návrh zákona floridského zákonodárného sboru, který má zavést registraci internetových kritiků guvernéra, je "trapas", říká bývalý předseda Sněmovny reprezentantů


Floridský návrh zákona, podle něhož by se blogeři píšící o guvernérovi státu Ronu DeSantisovi museli registrovat u státního úřadu, se ukázal být příliš extremním krokem i pro stoupence krajně pravicového republikánství, bývalého předsedu Sněmovny reprezentantů USA Newta Gingriche.

"Představa, že by se blogeři kritizující politika měli registrovat u vlády, je šílená," napsal Gingrich na Twitteru..

"Je trapné, že návrh zákona v tomto smyslu předložil právě republikánský zákonodárce na Floridě. Měl by ho okamžitě stáhnout."

 
Návrh zákona předložil Jason Brodeur. Uvádí se v něm následující:  "Pokud bloger na svém blogu zveřejní příspěvek o zvoleném státním činiteli a za tento příspěvek  obdrží odměnu, musí se zaregistrovat" u příslušného státního úřadu.

Návrh zákona definuje "voleného státního úředníka" jako "guvernéra, viceguvernéra, člena vlády nebo kteréhokoli člena zákonodárného sboru". Jako trest za nedodržení této povinnosti stanoví pokuty až do výše 2 500 USD.

Minulý týden Brodeur řekl pro Florida Politics: "Placení bloggeři jsou lobbisté, kteří místo mluvení píší. Jsou to profesionální volební agitátoři. Když se musí registrovat a hlásit lobbisté, proč by se neměli registrovat a hlásit placení blogeři?".

Ron Kuby, v ýznamný právník zabývající se prvním dodatkem americké ústavy,  řekl v televizi NBC, že je "těžké si představit návrh, který by více porušoval" práva na svobodu projevu podle americké ústavy.

"Novináře neregistrujeme," řekl Kuby. "Lidé, kteří píší, nemohou být nuceni k registraci."

Nicméně DeSantisův tiskový mluvčí řekl televizi NBC, že guvernér "zváží podstatu návrhu zákona v konečné podobě, pokud a až projde legislativním procesem".

Floridský zákonodárný sbor v poslední době schválil mnoho věcí, které DeSantise potěšily, vzhledem k tomu, že je ovládán republikánskou nadpoloviční většinou.

DeSantis tam prosazuje tvrdou agendu založenou na otázkách kulturní války, likviduje práva menšin LGBTQ+ a cenzuruje výuku dějepisu ve státních školách.

Všeobecně se očekává, že DeSantis v roce 2024 oznámí kandidaturu na republikánského prezidenta.

Devětasedmdesátiletý Gingrich kandidoval na prezidenta v roce 2012. Předtím se téměř 40 let proslavil jako nelítostný stranický bojovník v Kongresu i mimo něj, který pronásledoval Billa Clintona po celou dobu jeho prezidentství a v roce 1998 odešel z funkce předsedy Sněmovny reprezentantů, když jeho chování bylo pod drobnohledem a republikánská popularita upadala.

Gingrich, který je obecně považován za zodpovědného za zhrubnutí americké politiky a prohloubení sociálních a geografických rozdílů, které z toho vyplynulo, byl věrným stoupencem Donalda Trumpa, exprezidenta, který dominuje v průzkumech ohledně nominace v roce 2024. DeSantis je jediným skutečným Trumpovým soupeřem, alespoň v tuto chvíli.

Mezi politickými pozorovateli se samozřejmě neztratila ironie Gingrichových slov, že floridští republikáni nakonec zašli příliš daleko. Spisovatelka a podcasterka Molly Jong-Fastová jednoduše napsala na Twitter: "Když ztratíte Newta Gingriche..."

Floridská demokratická kongresmanka Anna Eskamaniová zaujala širší stanovisko.

Řekla: "Ano, tento návrh zákona je skutečně směšný a je útokem na práva vyplývající z prvního dodatku, ale existuje spousta dalších hrozných návrhů zákonů floridských republikánů, na které je třeba také upozornit, a my vítáme kritiku všech."

Podrobnosti v angličtině ZDE

1
Vytisknout
3546

Diskuse

Obsah vydání | 9. 3. 2023