Imigrace: Britská konzervativní vláda se chystá porušit mezinárodní právo

5. 3. 2023

čas čtení 4 minuty
Premiér Rishi Sunak předloží návrh zákona, který odmítne  lidi připlouvající na malých člunech a žádající o azyl

Zákon rovněž uloží ministryni vnitra  povinnost poslat každého, kdo připluje do Spojeného království na malé lodi, do Rwandy nebo jiné třetí země

 

Rishi Sunak oznámí nové zákony, které zabrání lidem připlouvajícím do Spojeného království na malých člunech žádat o azyl. Sunak tvrdí: "Nenechte se mýlit, pokud sem přijdete nelegálně, nebudete moci zůstat."

Ovšem uprchlíci nepřicházejí do Británie "ilegálně". Podle poválečných Ženevských dohod mají uprchlíci právo překročit jakékoliv hranice a požádat o azyl. 

Mezitím Kenneth Roth, bývalý ředitel organizace Human Rights Watch informuje o tom, že dosavadní ředitel Frontexu, organizace EU na ochranu jejích hranic, byl donucen k rezignaci, protože toleroval nezákonnou deportaci uprchlíků.:


 


Očekává se, že nový zákon, předběžně - a chybně - nazývaný "zákon o nelegální migraci", se pokusí učinit nepřípustnými žádosti o azyl těch, kteří do Spojeného království přicestují na malých člunech. Jeho součástí by byla povinnost ministryně vnitra deportovat "co nejdříve, jak je to rozumně proveditelné", do Rwandy nebo "bezpečné třetí země" každého, kdo připluje na malém člunu. Příchozím bude rovněž znemožněno požádat o azyl během pobytu ve Spojeném království a plánuje se, že po vyhoštění se nebudou moci vrátit.

Pokusy vlády deportovat lidi do Rwandy bjsou zatím zablokovány britskými soudy na základě zákonů o lidských právech a aktivisté za lidská práva tyto plány ostře kritizovali. Doposud neodletěly žádné lety s lidmi do rwandského hlavního města Kigali.

Vláda se však zřejmě domnívá, že našla způsob, jak právní bloky obejít, a to uplatněním "brzdy práv" v legislativě. Zatím nejsou známy žádné podrobnosti o tom, jak by se tím obešly závazky Spojeného království vyplývající z Evropské úmluvy o lidských právech.

Sunak říká takovéto věci:

"Nelegální migrace není spravedlivá vůči britským daňovým poplatníkům, není spravedlivá vůči těm, kteří sem přicházejí legálně, a není správné, aby zločinecké gangy mohly pokračovat ve svém nemorálním obchodu. Jsem odhodlán splnit svůj slib a zastavit lodě. Takže se nenechte mýlit, pokud sem přijdete nelegálně, nebudete moci zůstat."

Je to lhaní. Lidé připlouvající do Británie na malých člunech nepřicházejí nelegálně. Jiné možnosti jak se dostat do Británie nejsou.

Konzervativní ministr pro Severní Irsko Chris Heaton-Harris byl v neděli v pořadu televize Sky News Sophy Ridge vyzván, aby se vyjádřil k neexistenci alternativních bezpečných a legálních cest, kterými by mohli žadatelé o azyl přicházet do Spojeného království, kromě těch, kteří žádají o azyl z Ukrajiny, Afghánistánu a Hongkongu, ze Sýrie nebo jiných válkou zmítaných oblastí světa. Řekl, že si myslí, že bude zpřístupněno "více cest".

Podle nejnovějších údajů ministerstva vnitra překročilo letos kanál La Manche na malých člunech jen 2 950 lidí.

Mezitím skupina 12 odborových svazů zveřejnila společný dopis, v němž obvinila vládu ze spoluúčasti na násilných útocích na hotely, v nichž jsou ubytováni uprchlíci. "Vláda je spoluviníkem těchto útoků," uvedla skupina, která zahrnuje odbory FBU a GMB. "Politika vůči Rwandě nedává smysl jako prostředek k zastavení přeplutí malých lodí - a sama o sobě selhává -, ale zapadá do dlouhodobé kampaně rétoriky a démonizace uprchlíků."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3914

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2023